Ма́нная крупа́ (в просторечии — ма́нка) — крупа из зёрен пшеницы так называемого сортового помола со средним диаметром частиц от 0,25 до 0,75 мм. Производится из твёрдой пшеницы (марка «Т»), мягкой пшеницы (марка «М») либо их смеси (марка «МТ»). Её используют для первых блюд как засыпку, либо в форме манных галушек; для вторых блюд — в виде каши, оладий, запеканок, биточков, котлет; для сладких блюд — в виде сладкой манной каши (гурьевской), суфле, пудинга, мусса и т. п.; для выпечки пирога (т. н. манника); а также для добавки в мясной фарш.
Все значения словосочетания «манная крупа»
-
Или за 10 мин. до отпуска всыпать в кипящий бульон 1/2 стакана манной крупы, прокипятить, подавать с укропом и кусками курицы.
-
В кипящее молоко тонкой струйкой всыпать манную крупу, постоянно помешивая варить 5 минут.
-
Затем добавить манную крупу и тушить при постоянном помешивании ещё 5 минут.
- (все предложения)
- манка
- ячневая крупа
- гречневая крупа
- перловая крупа
- пшеничная крупа
- (ещё синонимы…)
- манка
- туманность
- небо
- счастье
- (ещё ассоциации…)
- злак
- каша
- рис
- гречка
- пшено
- (ещё ассоциации…)
- манная каша
- манная крупа
- всыпать манную крупу
- добавить манную крупу
- (полная таблица сочетаемости…)
- манная крупа
- круп лошади
- горсть крупы
- крупа разбухнет
- всыпать манную крупу
- (полная таблица сочетаемости…)
- Разбор по составу слова «манный»
- Разбор по составу слова «крупа»
- Как правильно пишется слово «манный»
- Как правильно пишется слово «крупа»
Разбор слова «Манка»
На чтение 1 мин.
Значение слова «Манка»
— манная крупа (разговорное)
Содержание
- Транскрипция слова
- MFA Международная транскрипция
- Цветовая схема слова
Транскрипция слова
[ма́нка]
MFA Международная транскрипция
[ˈmankə]
м | [м] | согласный, звонкий непарный (сонорный), твердый парный |
а | [́а] | гласный, ударный |
н | [н] | согласный, звонкий непарный (сонорный), твердый парный |
к | [к] | согласный, глухой парный, твердый парный |
а | [а] | гласный, безударный |
Букв: 5 Звуков: 5
Цветовая схема слова
манка
Как правильно пишется «Манка»
ма́нка
ма́нка, -и (крупа)
Как правильно перенести «Манка»
ма́н—ка
Часть речи
Часть речи слова «манка» — Имя существительное
Морфологические признаки.
манка (именительный падеж, единственного числа)
Постоянные признаки:
- нарицательное
- мужской
- 2-e склонение
Непостоянные признаки:
- именительный падеж
- единственного числа
Может относится к разным членам предложения.
Склонение слова «Манка»
Падеж | Единственное число | Множественное число |
---|---|---|
Именительный Кто? Что? |
ма́нка | ма́нки |
Родительный Кого? Чего? |
ма́нки | ма́нок |
Дательный Кому? Чему? |
ма́нке | ма́нкам |
Винительный (неод.) Кого? Что? |
ма́нку | ма́нки |
Творительный Кем? Чем? |
ма́нкой ма́нкою |
ма́нками |
Предложный О ком? О чём? |
ма́нке | ма́нках |
Разбор по составу слова «Манка»
Проверьте свои знания русского языка
Категория: Русский язык
Русский язык
Тест на тему “Согласные и гласные буквы”
1 / 5
В каком ряду указаны согласные буквы, обозначающие только один звук?
ж, ц, ш
н, м, щ
й, к, л
р, с, ц
2 / 5
В каком ряду все буквы являются гласными?
а, б, в, г, д, ж, з
а, е, ё, и, о, у, э
а, е, ё, к, л, м, н
а, д, ж, э, ю, я, й
3 / 5
Укажите верное утверждение.
Звук [а] обозначается только одной буквой
Звук [о] обозначается только одной буквой
Звук [и] обозначается только одной буквой
Звук [у] обозначается только одной буквой
4 / 5
Укажите неверное утверждение.
10 гласных букв обозначают 6 звуков
6 гласных букв обозначают 10 звуков
21 согласных букв обозначают 36 звуков
Всего согласных и гласных букв насчитывается 31
5 / 5
В каком ряду все буквы являются согласными?
б, в, г, д, е, ж, з
б, ж, к, н, м, р, с
б, й, и, ф, х, ч, щ
б, е, ё, о, у, э, ю
Синонимы к слову «манка»
Ассоциации к слову «манка»
Предложения со словом «манка»
- Сварите манку в молоке, и, если видите, что каша жидковата, добавьте ещё чуток.
Пеллегрино Артузи, Наука приготовления и искусство поглощения пищи
- В качестве загустителя в супы-пюре можно добавлять манку, толокно, пшёнку, овсяную муку.
Группа авторов, Мультиварка для малышей. 1000 лучших рецептов, 2014
- Если тесто покажется вам чересчур мягким, добавьте немного сухой манки, доведя до нужной консистенции, чтобы скалка не прилипала.
Пеллегрино Артузи, Наука приготовления и искусство поглощения пищи
Происхождение слова «Манка»
Происходит от прил. манный и сущ. манна, далее от др.-греч. μάννα «манна», далее из еврейск. מן (mān).
«манная» — Фонетический и морфологический разбор слова, деление на слоги, подбор синонимов
Фонетический морфологический и лексический анализ слова «манная». Объяснение правил грамматики.
Онлайн словарь Soosle.ru поможет: фонетический и морфологический разобрать слово «манная» по составу, правильно делить на слоги по провилам русского языка, выделить части слова, поставить ударение, укажет значение, синонимы, антонимы и сочетаемость к слову «манная».
Содержимое:
- 1 Слоги в слове «манная» деление на слоги
- 2 Как перенести слово «манная»
- 3 Морфологический разбор слова «манная»
- 4 Разбор слова «манная» по составу
- 5 Сходные по морфемному строению слова «манная»
- 6 Ударение в слове «манная»
- 7 Фонетическая транскрипция слова «манная»
- 8 Фонетический разбор слова «манная» на буквы и звуки (Звуко-буквенный)
- 9 Предложения со словом «манная»
- 10 Сочетаемость слова «манная»
- 11 Значение слова «манная»
- 12 Как правильно пишется слово «манная»
- 13 Ассоциации к слову «манная»
Слоги в слове «манная» деление на слоги
Количество слогов: 3
По слогам: ма-нна-я
По правилам школьной программы слово «манная» можно поделить на слоги разными способами. Допускается вариативность, то есть все варианты правильные. Например, такой:
ман-на-я
По программе института слоги выделяются на основе восходящей звучности:
ма-нна-я
Ниже перечислены виды слогов и объяснено деление с учётом программы института и школ с углублённым изучением русского языка.
сдвоенные согласные нн не разбиваются при выделении слогов и парой отходят к следующему слогу
Как перенести слово «манная»
ман—ная
Морфологический разбор слова «манная»
Часть речи:
Имя прилагательное (полное)
Грамматика:
часть речи: имя прилагательное (полное);
род: женский;
число: единственное;
падеж: именительный;
остальные признаки: качественное;
отвечает на вопрос: Какая?
Разбор слова «манная» по составу
ман | корень |
н | суффикс |
ый | окончание |
манный
Сходные по морфемному строению слова «манная»
Сходные по морфемному строению слова
Ударение в слове «манная»
ма́нная — ударение падает на 1-й слог
Фонетическая транскрипция слова «манная»
[м`ан ай’а]
Фонетический разбор слова «манная» на буквы и звуки (Звуко-буквенный)
Буква | Звук | Характеристики звука | Цвет |
---|---|---|---|
м | [м] | согласный, звонкий непарный (сонорный), твёрдый | м |
а | [`а] | гласный, ударный | а |
н | [н] | согласный, глухой парный, твёрдый, долгий | н |
н | не образует звука | н | |
а | [а] | гласный, безударный | а |
я | [й’] | согласный, звонкий непарный (сонорный), мягкий | я |
[а] | гласный, безударный |
Число букв и звуков:
На основе сделанного разбора делаем вывод, что в слове 6 букв и 6 звуков.
Буквы: 3 гласных буквы, 3 согласных буквы.
Звуки: 3 гласных звука, 3 согласных звука. Из них 1 мягкая согласная и 2 твёрдых согласных.
1 буква означает два звука.
1 буква не образует звука.
Предложения со словом «манная»
То есть выходит, что я дожила до седин и до сих пор не умела варить манную кашу?!
Ева Пунш, Кухня по правилам и без: Что нужно знать, чтобы начать экспериментировать, 2017.
Но для большинства из нас, провёдших свои юные годы в полуголодном состоянии, воинский паёк, даже пшённая каша казались манной небесной.
Сергей Крамаренко, Против «мессеров» и «сейбров».
В кипящее молоко тонкой струйкой всыпать манную крупу, постоянно помешивая варить 5 минут.
Елена Крылова, Сверхпростые кулинарные рецепты, 2011.
Сочетаемость слова «манная»
1. манная каша
2. манная крупа
3. манная кашка
4. всыпать манную крупу
5. добавить манную крупу
6. смешать с манной крупой
7. (полная таблица сочетаемости)
Значение слова «манная»
МА́ННЫЙ , -ая, -ое. Приготовленный из манной крупы. Манная каша. Манный пудинг. (Малый академический словарь, МАС)
Как правильно пишется слово «манная»
Правильно слово пишется:
Нумерация букв в слове
Номера букв в слове «манная» в прямом и обратном порядке:
Ассоциации к слову «манная»
-
Каша
-
Круп
-
Манна
-
Варенье
-
Морковь
-
Котлета
-
Бульон
-
Сметана
-
Сухарь
-
Сахар
-
Молоко
-
Молока
-
Соус
-
Лион
-
Макароны
-
Яичница
-
Блюдечко
-
Эрих
-
Пончик
-
Суп
-
Ложка
-
Кастрюля
-
Израильтянин
-
Гектор
-
Томас
-
Разлом
-
Хлопья
-
Аарон
-
Масло
-
Завтрак
-
Яйцо
-
Соль
-
Смерч
-
Моисей
-
Тарелка
-
Картофель
-
Сыр
-
Санаторий
-
Комок
-
Пшеница
-
Мука
-
Ложа
-
Блюдо
-
Тыква
-
Капуста
-
Генрих
-
Вата
-
Скатерть
-
Роды
-
Альберт
-
Рис
-
Кружево
-
Чай
-
Хлеб
-
Сок
-
Подошва
-
Орех
-
Энтони
-
Перец
-
Лук
-
Небесный
-
Рисовый
-
Пшеничный
-
Ищущий
-
Кукурузный
-
Плюшевый
-
Непобедимый
-
Сахарный
-
Жидкий
-
Лимонный
-
Вязкий
-
Идейный
-
Филологический
-
Съедобный
-
Малиновый
-
Молочный
-
Яблочный
-
Кулинарный
-
Фруктовый
-
Сладкий
-
Интеллигентный
-
Словесный
-
Варить
-
Сварить
-
Кушать
-
Размазать
-
Взбить
-
Сыпать
-
Перемешать
-
Вкусить
-
Говаривать
-
Есть
-
Жрать
-
Плести
-
Жевать
-
Добавлять
-
Накладывать
-
Готовить
-
Граничить
-
Неподалёку
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,506 kJ (360 kcal) |
Carbohydrates |
72.83 g |
Dietary fiber | 3.9 g |
Fat |
1.05 g |
Saturated | 0.15 g |
Monounsaturated | 0.124 g |
Polyunsaturated | 0.43 g |
Protein |
12.68 g |
Vitamins | Quantity
%DV† |
Vitamin A equiv. |
0% 0 μg |
Thiamine (B1) |
24% 0.28 mg |
Riboflavin (B2) |
7% 0.08 mg |
Niacin (B3) |
22% 3.31 mg |
Vitamin B6 |
8% 0.1 mg |
Folate (B9) |
18% 72 μg |
Vitamin B12 |
0% 0 μg |
Vitamin C |
0% 0 mg |
Minerals | Quantity
%DV† |
Calcium |
2% 17 mg |
Iron |
9% 1.23 mg |
Magnesium |
13% 47 mg |
Phosphorus |
19% 136 mg |
Potassium |
4% 186 mg |
Sodium |
0% 1 mg |
Zinc |
11% 1.05 mg |
Other constituents | Quantity |
Water | 12.67 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Semolina is coarsely milled durum wheat mainly used in making couscous, pasta, and sweet puddings.[1] The term semolina is also used to designate coarse millings of other varieties of wheat, and sometimes other grains (such as rice or corn) as well.
Etymology[edit]
Semolina is derived from the Italian word semolino,[2] 1790–1800; alteration of Italian semolino, equivalent to semol(a) «bran» (Latin: simila, lit. ‘flour’) + -ino diminutive suffix. In the Lithuanian language sumalta means something that is milled, miltai means «flour» and malti means «to mill», while semolina in Lithuanian language is manai.[citation needed] The words simila, semidalis, groat, and grain may all have similar proto-Indo-European origins as two Sanskrit terms for wheat, samita and godhuma, or may be loan words from the Semitic root smd «to grind into groats» (cf. Arabic: سميد samīd).[3]
Production[edit]
Semolina grains in close-up
Modern milling of wheat into flour is a process that employs grooved steel rollers. The rollers are adjusted so that the space between them is slightly narrower than the width of the wheat kernels. As the wheat is fed into the mill, the rollers flake off the bran and germ while the starch (or endosperm) is cracked into coarse pieces in the process. Through sifting, these endosperm particles, the semolina, are separated from the bran. The semolina is then ground into flour. This greatly simplifies the process of separating the endosperm from the bran and germ, as well as making it possible to separate the endosperm into different grades because the inner part of the endosperm tends to break down into smaller pieces than the outer part. Different grades of flour can thus be produced.[4]
Types[edit]
Semolina made from hard durum wheat (Triticum turgidum subsp. durum) is pale yellow in color.[5] It may be milled either coarse or fine, and both are used in a wide variety of sweet and savory dishes, including many types of pasta. Common names in other languages include:
- Italian: semola di grano duro; coarse (no descriptor), fine rimacinata
- Greek: simigdáli σιμιγδάλι; coarse chondró χονδρό, fine psiló ψιλό
- Arabic: samīd سميد; coarse ḵašin خشن, fine nāʿim ناعم
- Turkish: irmik; coarse iri, fine ince
- Hindustani: baṃsī ravā, bansi rava बंसी रवा (milled only coarse, not fine)
Semolina ground, plain (left) and toasted (right)
Semolina made from softer common wheat (Triticum aestivum) is beige in color; it contains more gluten and is less sandy in its texture than durum semolina. In the United States, it is called farina (not to be confused with Italian farina, which is common-wheat flour); it is used more often for desserts than for savory foods. In the Indian continent, common-wheat semolina may be milled either coarse or fine, and both are used in a wide variety of both sweet and savory dishes. Common names in other languages include:
- Punjabi: sūjī ਸੂਜੀ
- Nepali: sūjī सूजी
- Hindustani: sūjī सूजी/سوجی, or ravā रवा; coarse moṭī मोटी, fine bārīk बारीक
- Bangla: sūjī সুজি
- Dhivehi: ravā ރަވާ
- Gujarati: sōjī સોજી
- Marathi: ravā रवा
- Telugu: ravva రవ్వ
- Kannada: rave ರವೆ
- Tamil: ravai ரவை
- Malayalam: ṟava റവ
Broadly speaking, meal produced from grains other than wheat may also be referred to as semolina, e.g., rice semolina and corn semolina. Corn semolina is commonly called grits in the United States.
Dishes[edit]
Savory[edit]
In Germany, Austria, Hungary, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Romania, Slovakia and Croatia, (durum) semolina is known as (Hartweizen-)Grieß (a word related to «grits») and is mixed with egg to make Grießknödel, which can be added to soup. The particles are fairly coarse, between 0.25 and 0.75 millimeters in diameter. It is also cooked in milk and sprinkled with chocolate to be eaten as breakfast.
In Italy, (durum) semolina is used to make a type of soup by directly boiling fine semolina in vegetable or chicken broth. Semolina can also be used for making a type of gnocchi called Gnocchi alla Romana, where semolina is mixed with milk, cheese and butter to form a log, then cut in discs and baked with cheese and bechamel.
Upma, or sanza, a savory dish made across India
Semolina is a common food in West Africa, especially among Nigerians. It is eaten as either lunch or dinner with stew or soup. It is prepared just like eba (cassava flour) or fufu with water and boiled for 5 to 10 minutes.
In much of North Africa, durum semolina is made into the staple couscous and different kinds of flat breads like m’semen, kesra, khobz and other.
In Pakistan and North India semolina is called sooji, and in South India, rava. Semolina is used to make savory South Indian foods, such as rava dosa, rava idli, rava kitchadi and upma. It is used to coat slices of fish before it is pan-fried in oil. Rotis can also be made from semolina.
Sweet[edit]
In the US, semolina (specifically farina) is boiled to produce a porridge; a popular brand of this is Cream of Wheat.
In the UK, the flour is mixed with hot milk, sugar and vanilla to make a warm pudding dessert. It has fallen out of favour in the last 30 years due to the slight coarseness that the grains retain. Prior to 1970 it was a staple pudding served in school lunches.
In e.g. Austria, Germany, Hungary, Bosnia, Bulgaria-Herzegovina, Slovenia, Serbia, Romania, Croatia, Slovakia and the Czech Republic common wheat semolina (the correct name is Weichweizengrieß in German, but usually it is just called Grieß) is cooked with milk and sugar or cooked without sugar and then topped with sugar, cinnamon, ovaltine or other sweet toppings. A dollop of butter is also often added. This dish is called Grießkoch in Austria, Grießbrei in Germany, and semolina pudding in English. Grießbrei or Grießkoch can also be mixed with whipped egg whites and sometimes fruits or nuts and baked in the oven, and is then called Grießauflauf.
A baked dish containing semolina called migliaccio is present in the Neapolitan tradition in Italy; it is a mixture of ricotta, vanilla and citrus peel, similar to the filling in sfogliatelle, with added semolina flour to obtain a simple, firm cake.
In Slovakia, Sweden, Estonia, Finland, Lithuania, Latvia, Poland, Romania, Ukraine, Belarus, Israel, and Russia, it is eaten as a breakfast porridge, sometimes mixed with raisins and served with milk. In Swedish it is known as mannagrynsgröt, or boiled together with blueberries, as blåbärsgröt. In Sweden, Estonia, Finland, and Latvia, for a dessert usually eaten in summer, semolina is boiled together with juice from berries and then whipped into a light, airy consistency to create klappgröt (Swedish name), also known as vispipuuro (Finnish name) or mannavaht (Estonian name) or debessmanna (Latvian name).
In the Middle East and North Africa, basbousa (also called harisa in some varieties of Arabic, e.g. Alexandrian dialect of Egyptian Arabic) is a sweet semolina cake soaked in fragrant syrup and frequently topped with nuts. In North Africa, it is also used to make harcha, a kind of griddle cake often eaten for breakfast, commonly with jam or honey.[6]Baghrir is popular North African pancake made with semolina or flour that is served for breakfast.
In Indian sub continent, semolina (called Rava, suji or shuji) is used for such sweets as halwa and rava kesari. Such a preparation is also a popular dessert in Greece (halvas) and Cyprus (halvas). In Greece, the dessert galaktoboureko is made by making a custard from the semolina and then wrapping it in phyllo sheets. In Cyprus, the semolina may be mixed also with almond cordial to create a light, water-based pudding. In Turkey (helva), Bulgaria (halva), Iran (halva), Pakistan (halva), Bangladesh (halua), Palestine (khalva), and Arab countries, halawa is sometimes made with semolina scorched with sugar, butter, milk, and pine nuts. In Nepal, semolina is called suji and is used for preparing sweet dishes such as haluwa (Nepali equivalent of Indian and Pakistani halwa) or puwa. In Myanmar (Burma), semolina (called shwegyi) is used in a popular dessert called sanwin makin. In Sri Lanka semolina is called rulan and used to make creamy porridge and a sweet confectionery called «rulan aluwa». In Turkey sweet dishes called şekerpare and şambali are made with semolina.
In baking[edit]
As an alternative to corn meal, semolina can be used to flour the baking surface to prevent sticking. In bread making, a small proportion of durum semolina added to the usual mix of flour is said to produce a tasty crust.[citation needed]
See also[edit]
- Guriev porridge
- Bombay rava
References[edit]
- ^ «Semolina — Definition». Merriam-Webster. Retrieved 2017-04-01.
- ^ «Semolina». Oxford English Dictionary. Retrieved August 25, 2019.
- ^ «semolina». The American Heritage Dictionary. Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. Retrieved August 25, 2019.
- ^ Wayne Gisslen (2001), Professional Baking, John Wiley & Sons
- ^ «Semolina Flour». Spiritfoods. Archived from the original on 6 September 2012. Retrieved 21 September 2012.
- ^ Anthony Ham; Paula Hardy; Alison Bing (2007). Morocco. Lonely Planet. p. 74. ISBN 978-1-74059-974-0.
External links[edit]
- Media related to Semolina and wheat farina at Wikimedia Commons
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,506 kJ (360 kcal) |
Carbohydrates |
72.83 g |
Dietary fiber | 3.9 g |
Fat |
1.05 g |
Saturated | 0.15 g |
Monounsaturated | 0.124 g |
Polyunsaturated | 0.43 g |
Protein |
12.68 g |
Vitamins | Quantity
%DV† |
Vitamin A equiv. |
0% 0 μg |
Thiamine (B1) |
24% 0.28 mg |
Riboflavin (B2) |
7% 0.08 mg |
Niacin (B3) |
22% 3.31 mg |
Vitamin B6 |
8% 0.1 mg |
Folate (B9) |
18% 72 μg |
Vitamin B12 |
0% 0 μg |
Vitamin C |
0% 0 mg |
Minerals | Quantity
%DV† |
Calcium |
2% 17 mg |
Iron |
9% 1.23 mg |
Magnesium |
13% 47 mg |
Phosphorus |
19% 136 mg |
Potassium |
4% 186 mg |
Sodium |
0% 1 mg |
Zinc |
11% 1.05 mg |
Other constituents | Quantity |
Water | 12.67 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Semolina is coarsely milled durum wheat mainly used in making couscous, pasta, and sweet puddings.[1] The term semolina is also used to designate coarse millings of other varieties of wheat, and sometimes other grains (such as rice or corn) as well.
Etymology[edit]
Semolina is derived from the Italian word semolino,[2] 1790–1800; alteration of Italian semolino, equivalent to semol(a) «bran» (Latin: simila, lit. ‘flour’) + -ino diminutive suffix. In the Lithuanian language sumalta means something that is milled, miltai means «flour» and malti means «to mill», while semolina in Lithuanian language is manai.[citation needed] The words simila, semidalis, groat, and grain may all have similar proto-Indo-European origins as two Sanskrit terms for wheat, samita and godhuma, or may be loan words from the Semitic root smd «to grind into groats» (cf. Arabic: سميد samīd).[3]
Production[edit]
Semolina grains in close-up
Modern milling of wheat into flour is a process that employs grooved steel rollers. The rollers are adjusted so that the space between them is slightly narrower than the width of the wheat kernels. As the wheat is fed into the mill, the rollers flake off the bran and germ while the starch (or endosperm) is cracked into coarse pieces in the process. Through sifting, these endosperm particles, the semolina, are separated from the bran. The semolina is then ground into flour. This greatly simplifies the process of separating the endosperm from the bran and germ, as well as making it possible to separate the endosperm into different grades because the inner part of the endosperm tends to break down into smaller pieces than the outer part. Different grades of flour can thus be produced.[4]
Types[edit]
Semolina made from hard durum wheat (Triticum turgidum subsp. durum) is pale yellow in color.[5] It may be milled either coarse or fine, and both are used in a wide variety of sweet and savory dishes, including many types of pasta. Common names in other languages include:
- Italian: semola di grano duro; coarse (no descriptor), fine rimacinata
- Greek: simigdáli σιμιγδάλι; coarse chondró χονδρό, fine psiló ψιλό
- Arabic: samīd سميد; coarse ḵašin خشن, fine nāʿim ناعم
- Turkish: irmik; coarse iri, fine ince
- Hindustani: baṃsī ravā, bansi rava बंसी रवा (milled only coarse, not fine)
Semolina ground, plain (left) and toasted (right)
Semolina made from softer common wheat (Triticum aestivum) is beige in color; it contains more gluten and is less sandy in its texture than durum semolina. In the United States, it is called farina (not to be confused with Italian farina, which is common-wheat flour); it is used more often for desserts than for savory foods. In the Indian continent, common-wheat semolina may be milled either coarse or fine, and both are used in a wide variety of both sweet and savory dishes. Common names in other languages include:
- Punjabi: sūjī ਸੂਜੀ
- Nepali: sūjī सूजी
- Hindustani: sūjī सूजी/سوجی, or ravā रवा; coarse moṭī मोटी, fine bārīk बारीक
- Bangla: sūjī সুজি
- Dhivehi: ravā ރަވާ
- Gujarati: sōjī સોજી
- Marathi: ravā रवा
- Telugu: ravva రవ్వ
- Kannada: rave ರವೆ
- Tamil: ravai ரவை
- Malayalam: ṟava റവ
Broadly speaking, meal produced from grains other than wheat may also be referred to as semolina, e.g., rice semolina and corn semolina. Corn semolina is commonly called grits in the United States.
Dishes[edit]
Savory[edit]
In Germany, Austria, Hungary, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Romania, Slovakia and Croatia, (durum) semolina is known as (Hartweizen-)Grieß (a word related to «grits») and is mixed with egg to make Grießknödel, which can be added to soup. The particles are fairly coarse, between 0.25 and 0.75 millimeters in diameter. It is also cooked in milk and sprinkled with chocolate to be eaten as breakfast.
In Italy, (durum) semolina is used to make a type of soup by directly boiling fine semolina in vegetable or chicken broth. Semolina can also be used for making a type of gnocchi called Gnocchi alla Romana, where semolina is mixed with milk, cheese and butter to form a log, then cut in discs and baked with cheese and bechamel.
Upma, or sanza, a savory dish made across India
Semolina is a common food in West Africa, especially among Nigerians. It is eaten as either lunch or dinner with stew or soup. It is prepared just like eba (cassava flour) or fufu with water and boiled for 5 to 10 minutes.
In much of North Africa, durum semolina is made into the staple couscous and different kinds of flat breads like m’semen, kesra, khobz and other.
In Pakistan and North India semolina is called sooji, and in South India, rava. Semolina is used to make savory South Indian foods, such as rava dosa, rava idli, rava kitchadi and upma. It is used to coat slices of fish before it is pan-fried in oil. Rotis can also be made from semolina.
Sweet[edit]
In the US, semolina (specifically farina) is boiled to produce a porridge; a popular brand of this is Cream of Wheat.
In the UK, the flour is mixed with hot milk, sugar and vanilla to make a warm pudding dessert. It has fallen out of favour in the last 30 years due to the slight coarseness that the grains retain. Prior to 1970 it was a staple pudding served in school lunches.
In e.g. Austria, Germany, Hungary, Bosnia, Bulgaria-Herzegovina, Slovenia, Serbia, Romania, Croatia, Slovakia and the Czech Republic common wheat semolina (the correct name is Weichweizengrieß in German, but usually it is just called Grieß) is cooked with milk and sugar or cooked without sugar and then topped with sugar, cinnamon, ovaltine or other sweet toppings. A dollop of butter is also often added. This dish is called Grießkoch in Austria, Grießbrei in Germany, and semolina pudding in English. Grießbrei or Grießkoch can also be mixed with whipped egg whites and sometimes fruits or nuts and baked in the oven, and is then called Grießauflauf.
A baked dish containing semolina called migliaccio is present in the Neapolitan tradition in Italy; it is a mixture of ricotta, vanilla and citrus peel, similar to the filling in sfogliatelle, with added semolina flour to obtain a simple, firm cake.
In Slovakia, Sweden, Estonia, Finland, Lithuania, Latvia, Poland, Romania, Ukraine, Belarus, Israel, and Russia, it is eaten as a breakfast porridge, sometimes mixed with raisins and served with milk. In Swedish it is known as mannagrynsgröt, or boiled together with blueberries, as blåbärsgröt. In Sweden, Estonia, Finland, and Latvia, for a dessert usually eaten in summer, semolina is boiled together with juice from berries and then whipped into a light, airy consistency to create klappgröt (Swedish name), also known as vispipuuro (Finnish name) or mannavaht (Estonian name) or debessmanna (Latvian name).
In the Middle East and North Africa, basbousa (also called harisa in some varieties of Arabic, e.g. Alexandrian dialect of Egyptian Arabic) is a sweet semolina cake soaked in fragrant syrup and frequently topped with nuts. In North Africa, it is also used to make harcha, a kind of griddle cake often eaten for breakfast, commonly with jam or honey.[6]Baghrir is popular North African pancake made with semolina or flour that is served for breakfast.
In Indian sub continent, semolina (called Rava, suji or shuji) is used for such sweets as halwa and rava kesari. Such a preparation is also a popular dessert in Greece (halvas) and Cyprus (halvas). In Greece, the dessert galaktoboureko is made by making a custard from the semolina and then wrapping it in phyllo sheets. In Cyprus, the semolina may be mixed also with almond cordial to create a light, water-based pudding. In Turkey (helva), Bulgaria (halva), Iran (halva), Pakistan (halva), Bangladesh (halua), Palestine (khalva), and Arab countries, halawa is sometimes made with semolina scorched with sugar, butter, milk, and pine nuts. In Nepal, semolina is called suji and is used for preparing sweet dishes such as haluwa (Nepali equivalent of Indian and Pakistani halwa) or puwa. In Myanmar (Burma), semolina (called shwegyi) is used in a popular dessert called sanwin makin. In Sri Lanka semolina is called rulan and used to make creamy porridge and a sweet confectionery called «rulan aluwa». In Turkey sweet dishes called şekerpare and şambali are made with semolina.
In baking[edit]
As an alternative to corn meal, semolina can be used to flour the baking surface to prevent sticking. In bread making, a small proportion of durum semolina added to the usual mix of flour is said to produce a tasty crust.[citation needed]
See also[edit]
- Guriev porridge
- Bombay rava
References[edit]
- ^ «Semolina — Definition». Merriam-Webster. Retrieved 2017-04-01.
- ^ «Semolina». Oxford English Dictionary. Retrieved August 25, 2019.
- ^ «semolina». The American Heritage Dictionary. Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. Retrieved August 25, 2019.
- ^ Wayne Gisslen (2001), Professional Baking, John Wiley & Sons
- ^ «Semolina Flour». Spiritfoods. Archived from the original on 6 September 2012. Retrieved 21 September 2012.
- ^ Anthony Ham; Paula Hardy; Alison Bing (2007). Morocco. Lonely Planet. p. 74. ISBN 978-1-74059-974-0.
External links[edit]
- Media related to Semolina and wheat farina at Wikimedia Commons
манная крупа
- манная крупа
-
- манная крупа
-
манка (разг.)
Словарь синонимов русского языка. Практический справочник. — М.: Русский язык.
.
2011.
- манная крупа
-
сущ.
, кол-во синонимов: 1
Словарь синонимов ASIS.
В.Н. Тришин.
2013.
.
Синонимы:
Смотреть что такое «манная крупа» в других словарях:
-
манная крупа — Пшеничная мука крупного помола. Является основой для каш и бубертов. Применяется как мука для выпечки пирожных, а также для клецек, галушек, начинок, пудингов, киселей и изделий типа лапши или для непосредственной засыпки в супы. … … Кулинарный словарь
-
Манная крупа — Запрос «Манка» перенаправляется сюда; см. также другие значения. Манная крупа Манная крупа (в просторечии манка) пшеничная крупа очень мелкого п … Википедия
-
МАННАЯ КРУПА — Пшеничная мука крупного помола. Является основой для каш и бубертов. Применяется как мука для выпечки пирожных, а также для клецек, галушек, начинок, пудингов, киселей и изделий типа лапши или для непосредственной засыпки в супы.… … Большая энциклопедия кулинарного искусства
-
манная крупа — Очень мелкая крупа, изготовленная из пшеницы … Словарь многих выражений
-
МАННАЯ КРУПА — получается из твердых пшениц и кукурузы при размоле их в муку путем трех последовательных приемов: очистки от оболочек, дробления и рассева на ситах (рассевах). Выход М. к. ок. 2% от количества перемалываемого зерна … Сельскохозяйственный словарь-справочник
-
КРУПА — КРУПА, обработанные посредством лущения, дробления, шлифования зерна хлебных растений. Для получения К. зерна сначала очищаются в сортировках и триерах от песка, пыли и сорных примесей, потом с них при помощи особых жерновов или вальцов… … Большая медицинская энциклопедия
-
КРУПА — вырабатывается из пшеницы, ячменя, овса, проса, риса, кукурузы, гречихи. В качестве крупы используются и семена гороха, фасоли, чечевицы. Химический состав круп (в % к сухому веществу). Из крупы готовят каши, котлеты, оладьи, клёцки, пудинги… … Краткая энциклопедия домашнего хозяйства
-
КРУПА — КРУПА, крупы, мн. нет, жен. 1. (в просторечии в знач. род. ед. употр. и род. мн. круп), собир. Хлебное зерно, очищенное и лущеное на специальных машинах. Манная крупа. Перловая крупа. Ячневая крупа. Гречневая крупа. Щи без круп. 2. перен. Снег в… … Толковый словарь Ушакова
-
КРУПА — жен. хлебные зёрна, питательный семена, крупно смолотые или только обдиркою очищенные от лузги, шелухи; вареная крупа ·наз. кашей. Белая или манная крупа выделывается из пшеницы; черная или ржаная, изо ржи; зеленая, из неспелой ржи; ячная, из… … Толковый словарь Даля
-
Манная каша — Манной каше особенно не повезло с приготовлением. И вот почему. Что такое манная крупа? Это пшеничная мука твердых пшениц крупного помола. На два класса выше крупчатки. Такая мука всегда считалась дорогой, редкой в старой России. Только… … Большая энциклопедия кулинарного искусства