Как пишется слово чизкейк

Как правильно пишется слово «чизкейк»

чизке́йк

чизке́йк, -а

Источник: Орфографический
академический ресурс «Академос» Института русского языка им. В.В. Виноградова РАН (словарная база
2020)

Делаем Карту слов лучше вместе

Привет! Меня зовут Лампобот, я компьютерная программа, которая помогает делать
Карту слов. Я отлично
умею считать, но пока плохо понимаю, как устроен ваш мир. Помоги мне разобраться!

Спасибо! Я стал чуточку лучше понимать мир эмоций.

Вопрос: пристенный — это что-то нейтральное, положительное или отрицательное?

Ассоциации к слову «чизкейк»

Синонимы к слову «чизкейк»

Предложения со словом «чизкейк»

  • – Мужчина махнул вилкой в сторону приюта, нечаянно забросив кусок чизкейка на шляпу стоявшей рядом женщины.
  • Этот кусочек клубничного чизкейка так и манит с блюдечка, не правда ли?
  • Он моментально растаял, оставив сливочный вкус, напомнивший мне мой любимый чизкейк.
  • (все предложения)

Значение слова «чизкейк»

  • Чизке́йк (англ. cheese — сыр, cake — торт) — блюдо европейской и американской кухни, представляющее собой сыросодержащий десерт от творожной запеканки до пирожного суфле. Первые чизкейки появились в Древней Греции. (Википедия)

    Все значения слова ЧИЗКЕЙК

Отправить комментарий

Дополнительно

Все категории

  • Фотография и видеосъемка
  • Знания
  • Другое
  • Гороскопы, магия, гадания
  • Общество и политика
  • Образование
  • Путешествия и туризм
  • Искусство и культура
  • Города и страны
  • Строительство и ремонт
  • Работа и карьера
  • Спорт
  • Стиль и красота
  • Юридическая консультация
  • Компьютеры и интернет
  • Товары и услуги
  • Темы для взрослых
  • Семья и дом
  • Животные и растения
  • Еда и кулинария
  • Здоровье и медицина
  • Авто и мото
  • Бизнес и финансы
  • Философия, непознанное
  • Досуг и развлечения
  • Знакомства, любовь, отношения
  • Наука и техника


2

Как правильно чизкейк или чискейк?

6 ответов:



2



0

Не обнаружив в самом подробном из действующих орфографических словарей слов «чизкейк» и «чискейк», я могу с уверенностью сказать, что никак не верно, поскольку эти слова не прижились пока в языке, а соответственно их, по сути, нет. И писать это слово нужно покамест латиницей.

В то же время, прекрасно зная о губкообразном впитывании в русский язык таких англицизмов-интернационализмов, временно допустим, что эта калька уже живёт в языке и ждёт своей орфографической нормы.

Если так, то я полностью склоняюсь к варианту «чизкейк«. Если уж калькировать, то делать это целиком и полностью. То есть, писать это слово в пользу «чиз», где последний звук у англичан произносится как звонкий.



1



0

«cheesecake» — транскрипция «[ ˈtʃiːz.keɪk ]» — правильно будет «чизкейк»



0



0

QLd0vvE6932XN4u6NnkqgV3fvtg3EE.png

Слово на самом деле иностранное, не русское. Так что точного правила — как произносить правильно нет. В английском варианте сыр мы произносим как чиз. Отсюда следует, что название этого сырного солено-сладкого пирога следует произносить как Чизкейк. Именно этот вариант по идее принято считать правильным.



0



0

Правильно писать ЧИЗКЕЙК, если произносить на русском языке название этого лакомства cheesecake, то нужно произнести ЧИЗ (вспомним, что так фотограф нам говорит, чтобы мы улыбались на фото: Скажите ЧИИИЗЗЗ!). По крайней мере так принято писать это слово, и другого варианта написания я не встречала.



0



0

Чизкейк — это заимствованное из английского языка слово (cheese (сыр), cake (торт)). Оно обозначает сырный десерт. При правописании этого слова могут возникнуть проблемы, как правильно — чизкейк или чискейк. Если сделать транскрипцию английского слова cheesecake (звонкая з), то становится понятно, то верным вариантом будет чизкейк.



0



0

В меню различных кафе, где подают это нежное и любимое многими лакомство, обычно пишут «чизкейк». И это понятно. Ведь слово в переводе с английского cheesecake означает «сырный торт», а слово cheese (сыр) в английском звучит именно как «чиЗ».

Читайте также

Прошу — кого? что? — внимания. Винительный падеж, поэтому окончание -я.

Правописание приставок, заканчивающихся на «з» или «с» в русском языке, определяется одним правилом (за маленьким исключением приставок «диз-«, «дис-» и «дез-«, свойственным иностранного происхождения словам), зависящим от звонкости или глухости первого звука в корне: если следующий за приставкой корень начинается со звонкой согласной или вообще с гласной, то в приставке пишут «з»; если же корень начинается с глухой согласной — то пишем «с».

Чтобы легко запомнить, какие согласные являются глухими, оказывается нужно всего-то запомнить фразу:

EUIeegZTwXLVRV1GF8EV5Tmq99mbaGb.png

Вычеркнув из нее все гласные, получим список глухих согласных звуков: ф, к, х, ч, ш, п, с, т, ш и ц.

В нашем случае после приставки стоит буква «ч» — глухая. Значит пишем в приставке «с»: «иСчертить».

Это очень интересный вопрос.

Вообще-то, и христиАне, и христиЯне — неправильно.

Неправильно, с точки зрения последовательности правописания. Дело в том, что эти слова являются производными не от «Христос» по-русски, , а от «Крист» по-английски. И вот если следовать логике и правилам, то правильно по-русски будет «христосовцы». Но всё-таки, скорее всего, из-за иностранных миссионеров 1000 лет назад, производная от слова «Христос» была взята не русская. Так пока это и укоренилось, несмотря на неправильность построения определения.

В слове «еда» сомнение может вызвать безударная гласная буква в корне слова «Ед-«. Действительно, иногда вместо звука «е» слышится «и», что и может привести к ошибочному написанию: «ида».

Проверить гласную в корне можно с помощью однокоренного слова, в котором ударение поставлено на сомнительную гласную букву. Такие слова, как «ел», «ела» или «ели» прекрасно проясняют ситуацию, поскольку гласная буква «е» находится в ударной позиции. Следовательно, и в нашем слове «Еда» нужно писать букву «е», а не «и».

Правильное написание — пажитник. Это слово является названием однолетнего или (реже) многолетнего растения семейства бобовых; образовано с помощью корня -жит- (однокоренное с «жито») путем одновременного прибавления суффикса -ник- и приставки па-.

Суффикс в русском языке широко употребителен, а вот приставка редкая. Встречается также в словах пасынок, падчерица, паводок, патрубок и др.

Склонение слова чизкейк по падежам

На этой странице показано слонение слова чизкейк по падежам в единственном и множественном числе

Склонение слова чизкейк в единственном числе

Падеж Вопрос Склонение
Именительный Кто, что? чизкейк
Родительный Кого, чего? чизкейка
Дательный Кому, чему? чизкейку
Винительный Кого, что? чизкейк
Творительный Кем, чем? чизкейком
Предложный О ком, чем? чизкейке

Склонение слова чизкейк в множественном числе

Падеж Вопрос Склонение
Именительный Кто, что? чизкейки
Родительный Кого, чего? чизкейков
Дательный Кому, чему? чизкейкам
Винительный Кого, что? чизкейки
Творительный Кем, чем? чизкейками
Предложный О ком, чем? чизкейках

Добавьте свои комментарии к склонению слова чизкейк

Cheesecake

My first cheesecake cropped.jpg

Baked cheesecake topped with raspberries

Type Various
Course Dessert
Place of origin Ancient Greece
Main ingredients Cream cheese, sugar, pie crust (graham cracker crust, pastry, or sponge cake)
  • Cookbook: Cheesecake
  •   Media: Cheesecake

Cheesecake is a sweet dessert consisting of one or more layers. The main, and thickest, layer consists of a mixture of a soft, fresh cheese (typically cottage cheese, cream cheese or ricotta), eggs, and sugar. If there is a bottom layer, it most often consists of a crust or base made from crushed cookies (or digestive biscuits), graham crackers, pastry, or sometimes sponge cake.[1] Cheesecake may be baked or unbaked (and is usually refrigerated).

Cheesecake is usually sweetened with sugar and may be flavored in different ways. Vanilla, spices, lemon, chocolate, pumpkin, or other flavors may be added to the main cheese layer. Additional flavors and visual appeal may be added by topping the finished dessert with fruit, whipped cream, nuts, cookies, fruit sauce, chocolate syrup, or other ingredients.

Culinary classification

Making a crustless cheesecake (video)

Modern cheesecake is not usually classified as an actual «cake», despite the name (compare with Boston cream «pie»). Some people classify it as a torte due to the usage of many eggs, which are the sole source of leavening, as a key factor.[citation needed] Others find compelling evidence that it is a custard pie, based on the overall structure, with the separate crust, the soft filling, and the absence of flour.[2][failed verification] Other sources identify it as a flan, or tart.[3]

History

An ancient form of cheesecake may have been a popular dish in ancient Greece even prior to Romans’ adoption of it with the conquest of Greece.[4] The earliest attested mention of a cheesecake is by the Greek physician Aegimus (5th century BCE), who wrote a book on the art of making cheesecakes (πλακουντοποιικόν σύγγραμμαplakountopoiikon sungramma).[5] The earliest extant cheesecake recipes are found in Cato the Elder’s De Agri Cultura, which includes recipes for three cakes for religious uses: libum, savillum and placenta.[6][7][8] Of the three, placenta cake is the most like modern cheesecakes: having a crust that is separately prepared and baked.[9]

A more modern version called a sambocade, made with elderflower and rose water, is found in Forme of Cury, an English cookbook from 1390.[10][11] On this basis, chef Heston Blumenthal has argued that cheesecake is an English invention.[12]

The modern cheesecake

The English name cheesecake has been used only since the 15th century,[13] and the cheesecake did not evolve into its modern form until somewhere around the 18th century. Europeans began removing yeast and adding beaten eggs to the cheesecake instead. With the overpowering yeast flavor gone, the result tasted more like a dessert treat.[14] The early 19th-century cheesecake recipes in A New System of Domestic Cookery by Maria Rundell are made with cheese curd and fresh butter. One version is thickened with blanched almonds, eggs and cream, and the cakes may have included currants, brandy, raisin wine, nutmeg and orange flower water.

Modern commercial American cream cheese was developed in 1872, when William Lawrence, from Chester, New York, while looking for a way to recreate the soft, French cheese Neufchâtel, accidentally came up with a way of making an «unripened cheese» that is heavier and creamier; other dairymen came up with similar creations independently.[15]

Modern cheesecake comes in two different types. Along with the baked cheesecake, some cheesecakes are made with uncooked cream cheese on a crumbled-cookie or graham cracker base. This type of cheesecake was invented in the United States.[10]

National varieties

Cheesecakes can be broadly categorized into two basic types: baked and unbaked. Some do not have a crust or base. Cheesecake comes in a variety of styles based on region:

Africa

South African rose cheesecake

South Africa

One popular variant of cheesecake in South Africa is made with whipped cream, cream cheese, gelatin for the filling, and a buttered digestive biscuit crust. It is not baked, and is sometimes made with Amarula liqueur. This variant is very similar to British cheesecake. This cheesecake is more common in British South African communities.[16]

Asia

Japan

Japanese cheesecake, or soufflé-style or cotton cheesecake, is made with cream cheese, butter, sugar, and eggs, and has a characteristically wobbly, airy texture, similar to chiffon cake.[17] No-bake cheesecakes are known as rare cheesecake (Japanese: レアチーズケーキ).[18]

Philippines

The most prominent version of cheesecake in the Philippines is ube cheesecake. It is made with a base of crushed graham crackers and an upper layer of cream cheese and ube halaya (mashed purple yam with milk, sugar, and butter). It can be prepared baked or simply refrigerated. Like other ube desserts in the Philippines, it is characteristically purple in color.[19][20][21]

Europe

Spain

The Basque cheesecake was created in 1990 by Santiago Rivera of the La Viña restaurant in the Basque Country, Spain. It achieved popularity online in the 2010s, helped by a recipe published by the British food writer Nigella Lawson. The Basque cheesecake is composed of burnt custard and no crust.[22]

Russia

Russian-style cheesecake (Vatrushka) is in the form of a dough ring and filled with quark or cottage cheese.[23]

North America

United States

The United States has several different recipes for cheesecake and this usually depends on the region in which the cake is baked, as well as the cultural background of the person baking it.[24]

Chicago

Chicago-style cheesecake is a baked cream cheese version that is firm on the outside with a soft and creamy texture on the inside. These cheesecakes are often made in a greased cake pan and are relatively fluffy in texture. The crust used with this style of cheesecake is most commonly made from shortbread that is crushed and mixed with sugar and butter. Some frozen cheesecakes are Chicago-style.[25]

New York

New York–style cheesecake

New York–style cheesecake uses a cream cheese base, also incorporating heavy cream or sour cream.[26] The typical New York cheesecake is rich and has a dense, smooth, and creamy consistency.[27]

Galleries

Cheesecakes from around the world

  • Bavarian baked cheesecake

    Bavarian baked cheesecake

  • Thuringian Quarktorte from Germany

    Thuringian Quarktorte from Germany

  • French cheesecake (tarte au fromage)

    French cheesecake (tarte au fromage)

  • German cheesecake (Käsekuchen)

    German cheesecake (Käsekuchen)

  • Romanian cheesecake

    Romanian cheesecake

  • New York–style cheesecake with strawberries

    New York–style cheesecake with strawberries

  • Japanese no-bake cheesecake with strawberry sauce

    Japanese no-bake cheesecake with strawberry sauce

Fruit cheesecakes

  • Blueberry and mixed-fruit cheesecake

    Blueberry and mixed-fruit cheesecake

  • New York–style cheesecake with berries

    New York–style cheesecake with berries

  • No-bake cheesecake with orange jelly

    No-bake cheesecake with orange jelly

  • Cheesecake with mango

    Cheesecake with mango

  • Lemon cheesecake

    Lemon cheesecake

  • Raw-food strawberry cheesecake

    Raw-food strawberry cheesecake

See also

  • List of desserts
  • List of pies, tarts and flans
  • List of Kuih, Southeast Asian sweets

References

  1. ^ Ferguson Plarre Bakehouses. «A History of Cheesecakes». www.fergusonplarre.com.au. Archived from the original on 2013-11-24. Retrieved 2008-10-12.
  2. ^ Beranbaum, Rose Levy (1988). The cake bible (1st ed.). New York: William Morrow Cookbooks. p. 80. ISBN 978-0-688-04402-2.
  3. ^ Bender, David A. (2014-01-23). A Dictionary of Food and Nutrition. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-251842-2. cheesecake: A flan or tart filled with curd or cream cheese.
  4. ^ Dana Bovbjerg, Jeremy Iggers, The Joy of Cheesecake, Barron’s Educational Series, 1989
  5. ^ Callimachus, ap. Athen, xiv. p. 643, e
  6. ^ Cato the Elder, De Agri Cultura, paragraphs 75 and 76. Available in English on-line at: University of Chicago: Penelope (Note: The «leaves» mentioned in Cato’s recipe are bay leaves.)
  7. ^ «Cato’s ‘De Agricultura’: Recipes». www.novaroma.org. Retrieved 2008-10-12.
  8. ^ «Cato’s ‘De Agricultura’: Recipes».
  9. ^ «A Bit of Food History: Cheesecake» (PDF). www.culinaryschools.com. Retrieved 2008-10-12.
  10. ^ a b Wilson, C. (2002). «Cheesecakes, Junkets, and Syllabubs». Gastronomica. 2 (4): 19. doi:10.1525/gfc.2002.2.4.19.
  11. ^ Pegge, Samuel (2014-12-11). The Forme of Cury, a Roll of Ancient English Cookery. Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-07620-3.
  12. ^ Heston Blumenthal (2013). Historic Heston. Bloomsbury. p. 35. ISBN 978-1-4088-0441-4.
  13. ^ John., Ayto (2002). An A-Z of food and drink. Ayto, John. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0192803522. OCLC 48932542.
  14. ^ «The Rich History of a Favorite Dessert». Cheesecake.com. Retrieved 2019-01-09.
  15. ^ cheesecake History
  16. ^ «A South African Favourite: Amarula Cheesecake». The International Hotel School. The International Hotel School. August 2014. Archived from the original on 2015-02-12. Retrieved 2015-01-01.
  17. ^ Williamson, Olivia (3 September 2015). «3 ingredient cotton cheesecake: why all the hype?» – via www.telegraph.co.uk.
  18. ^ Yoshizuka, Setsuko (2021-05-19). «Try This Japanese-Style Rare «No-Bake» Cheesecake With Yogurt». The Spruce Eats. Archived from the original on 2018-08-08. Retrieved 2021-01-30.
  19. ^ «Ube Cheesecake». The Peach Kitchen. 5 February 2015. Retrieved 7 July 2019.
  20. ^ «Creamy and Luscious Ube Cheesecake». Woman Scribbles. Retrieved 7 July 2019.
  21. ^ «Ube Cheesecake with Coconut Cookie Crust and Coconut Whipped Cream (Video)». The Unlikely Baker. 19 October 2018. Retrieved 7 July 2019.
  22. ^ «How to make the perfect Basque cheesecake – recipe | Felicity Cloake’s How to make the perfect …». The Guardian. 2021-12-01. Retrieved 2022-09-10.
  23. ^ «Russian Oven: King’s Vatrushka, a Russian-style cheesecake — Russia Beyond». Rbth.com. 2015-11-26. Retrieved 2019-01-09.
  24. ^ Mitchell, Russ (21 November 2010). «Say Cheesecake!». CBS News. Retrieved 17 December 2010.
  25. ^ Krause, Andrew (2006). «Different Types of Cheesecake». FoodEditorials Snacks Guide.
  26. ^ Nosowitz, Dan (2016-02-18). «Towards A Unified Theory of the New York Cheesecake». Atlas Obscura. Archived from the original on 2016-02-21.
  27. ^ NY Cheese Cake Recipe & Video – Joyofbaking.com *Video Recipe*
Cheesecake

My first cheesecake cropped.jpg

Baked cheesecake topped with raspberries

Type Various
Course Dessert
Place of origin Ancient Greece
Main ingredients Cream cheese, sugar, pie crust (graham cracker crust, pastry, or sponge cake)
  • Cookbook: Cheesecake
  •   Media: Cheesecake

Cheesecake is a sweet dessert consisting of one or more layers. The main, and thickest, layer consists of a mixture of a soft, fresh cheese (typically cottage cheese, cream cheese or ricotta), eggs, and sugar. If there is a bottom layer, it most often consists of a crust or base made from crushed cookies (or digestive biscuits), graham crackers, pastry, or sometimes sponge cake.[1] Cheesecake may be baked or unbaked (and is usually refrigerated).

Cheesecake is usually sweetened with sugar and may be flavored in different ways. Vanilla, spices, lemon, chocolate, pumpkin, or other flavors may be added to the main cheese layer. Additional flavors and visual appeal may be added by topping the finished dessert with fruit, whipped cream, nuts, cookies, fruit sauce, chocolate syrup, or other ingredients.

Culinary classification

Making a crustless cheesecake (video)

Modern cheesecake is not usually classified as an actual «cake», despite the name (compare with Boston cream «pie»). Some people classify it as a torte due to the usage of many eggs, which are the sole source of leavening, as a key factor.[citation needed] Others find compelling evidence that it is a custard pie, based on the overall structure, with the separate crust, the soft filling, and the absence of flour.[2][failed verification] Other sources identify it as a flan, or tart.[3]

History

An ancient form of cheesecake may have been a popular dish in ancient Greece even prior to Romans’ adoption of it with the conquest of Greece.[4] The earliest attested mention of a cheesecake is by the Greek physician Aegimus (5th century BCE), who wrote a book on the art of making cheesecakes (πλακουντοποιικόν σύγγραμμαplakountopoiikon sungramma).[5] The earliest extant cheesecake recipes are found in Cato the Elder’s De Agri Cultura, which includes recipes for three cakes for religious uses: libum, savillum and placenta.[6][7][8] Of the three, placenta cake is the most like modern cheesecakes: having a crust that is separately prepared and baked.[9]

A more modern version called a sambocade, made with elderflower and rose water, is found in Forme of Cury, an English cookbook from 1390.[10][11] On this basis, chef Heston Blumenthal has argued that cheesecake is an English invention.[12]

The modern cheesecake

The English name cheesecake has been used only since the 15th century,[13] and the cheesecake did not evolve into its modern form until somewhere around the 18th century. Europeans began removing yeast and adding beaten eggs to the cheesecake instead. With the overpowering yeast flavor gone, the result tasted more like a dessert treat.[14] The early 19th-century cheesecake recipes in A New System of Domestic Cookery by Maria Rundell are made with cheese curd and fresh butter. One version is thickened with blanched almonds, eggs and cream, and the cakes may have included currants, brandy, raisin wine, nutmeg and orange flower water.

Modern commercial American cream cheese was developed in 1872, when William Lawrence, from Chester, New York, while looking for a way to recreate the soft, French cheese Neufchâtel, accidentally came up with a way of making an «unripened cheese» that is heavier and creamier; other dairymen came up with similar creations independently.[15]

Modern cheesecake comes in two different types. Along with the baked cheesecake, some cheesecakes are made with uncooked cream cheese on a crumbled-cookie or graham cracker base. This type of cheesecake was invented in the United States.[10]

National varieties

Cheesecakes can be broadly categorized into two basic types: baked and unbaked. Some do not have a crust or base. Cheesecake comes in a variety of styles based on region:

Africa

South African rose cheesecake

South Africa

One popular variant of cheesecake in South Africa is made with whipped cream, cream cheese, gelatin for the filling, and a buttered digestive biscuit crust. It is not baked, and is sometimes made with Amarula liqueur. This variant is very similar to British cheesecake. This cheesecake is more common in British South African communities.[16]

Asia

Japan

Japanese cheesecake, or soufflé-style or cotton cheesecake, is made with cream cheese, butter, sugar, and eggs, and has a characteristically wobbly, airy texture, similar to chiffon cake.[17] No-bake cheesecakes are known as rare cheesecake (Japanese: レアチーズケーキ).[18]

Philippines

The most prominent version of cheesecake in the Philippines is ube cheesecake. It is made with a base of crushed graham crackers and an upper layer of cream cheese and ube halaya (mashed purple yam with milk, sugar, and butter). It can be prepared baked or simply refrigerated. Like other ube desserts in the Philippines, it is characteristically purple in color.[19][20][21]

Europe

Spain

The Basque cheesecake was created in 1990 by Santiago Rivera of the La Viña restaurant in the Basque Country, Spain. It achieved popularity online in the 2010s, helped by a recipe published by the British food writer Nigella Lawson. The Basque cheesecake is composed of burnt custard and no crust.[22]

Russia

Russian-style cheesecake (Vatrushka) is in the form of a dough ring and filled with quark or cottage cheese.[23]

North America

United States

The United States has several different recipes for cheesecake and this usually depends on the region in which the cake is baked, as well as the cultural background of the person baking it.[24]

Chicago

Chicago-style cheesecake is a baked cream cheese version that is firm on the outside with a soft and creamy texture on the inside. These cheesecakes are often made in a greased cake pan and are relatively fluffy in texture. The crust used with this style of cheesecake is most commonly made from shortbread that is crushed and mixed with sugar and butter. Some frozen cheesecakes are Chicago-style.[25]

New York

New York–style cheesecake

New York–style cheesecake uses a cream cheese base, also incorporating heavy cream or sour cream.[26] The typical New York cheesecake is rich and has a dense, smooth, and creamy consistency.[27]

Galleries

Cheesecakes from around the world

  • Bavarian baked cheesecake

    Bavarian baked cheesecake

  • Thuringian Quarktorte from Germany

    Thuringian Quarktorte from Germany

  • French cheesecake (tarte au fromage)

    French cheesecake (tarte au fromage)

  • German cheesecake (Käsekuchen)

    German cheesecake (Käsekuchen)

  • Romanian cheesecake

    Romanian cheesecake

  • New York–style cheesecake with strawberries

    New York–style cheesecake with strawberries

  • Japanese no-bake cheesecake with strawberry sauce

    Japanese no-bake cheesecake with strawberry sauce

Fruit cheesecakes

  • Blueberry and mixed-fruit cheesecake

    Blueberry and mixed-fruit cheesecake

  • New York–style cheesecake with berries

    New York–style cheesecake with berries

  • No-bake cheesecake with orange jelly

    No-bake cheesecake with orange jelly

  • Cheesecake with mango

    Cheesecake with mango

  • Lemon cheesecake

    Lemon cheesecake

  • Raw-food strawberry cheesecake

    Raw-food strawberry cheesecake

See also

  • List of desserts
  • List of pies, tarts and flans
  • List of Kuih, Southeast Asian sweets

References

  1. ^ Ferguson Plarre Bakehouses. «A History of Cheesecakes». www.fergusonplarre.com.au. Archived from the original on 2013-11-24. Retrieved 2008-10-12.
  2. ^ Beranbaum, Rose Levy (1988). The cake bible (1st ed.). New York: William Morrow Cookbooks. p. 80. ISBN 978-0-688-04402-2.
  3. ^ Bender, David A. (2014-01-23). A Dictionary of Food and Nutrition. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-251842-2. cheesecake: A flan or tart filled with curd or cream cheese.
  4. ^ Dana Bovbjerg, Jeremy Iggers, The Joy of Cheesecake, Barron’s Educational Series, 1989
  5. ^ Callimachus, ap. Athen, xiv. p. 643, e
  6. ^ Cato the Elder, De Agri Cultura, paragraphs 75 and 76. Available in English on-line at: University of Chicago: Penelope (Note: The «leaves» mentioned in Cato’s recipe are bay leaves.)
  7. ^ «Cato’s ‘De Agricultura’: Recipes». www.novaroma.org. Retrieved 2008-10-12.
  8. ^ «Cato’s ‘De Agricultura’: Recipes».
  9. ^ «A Bit of Food History: Cheesecake» (PDF). www.culinaryschools.com. Retrieved 2008-10-12.
  10. ^ a b Wilson, C. (2002). «Cheesecakes, Junkets, and Syllabubs». Gastronomica. 2 (4): 19. doi:10.1525/gfc.2002.2.4.19.
  11. ^ Pegge, Samuel (2014-12-11). The Forme of Cury, a Roll of Ancient English Cookery. Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-07620-3.
  12. ^ Heston Blumenthal (2013). Historic Heston. Bloomsbury. p. 35. ISBN 978-1-4088-0441-4.
  13. ^ John., Ayto (2002). An A-Z of food and drink. Ayto, John. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0192803522. OCLC 48932542.
  14. ^ «The Rich History of a Favorite Dessert». Cheesecake.com. Retrieved 2019-01-09.
  15. ^ cheesecake History
  16. ^ «A South African Favourite: Amarula Cheesecake». The International Hotel School. The International Hotel School. August 2014. Archived from the original on 2015-02-12. Retrieved 2015-01-01.
  17. ^ Williamson, Olivia (3 September 2015). «3 ingredient cotton cheesecake: why all the hype?» – via www.telegraph.co.uk.
  18. ^ Yoshizuka, Setsuko (2021-05-19). «Try This Japanese-Style Rare «No-Bake» Cheesecake With Yogurt». The Spruce Eats. Archived from the original on 2018-08-08. Retrieved 2021-01-30.
  19. ^ «Ube Cheesecake». The Peach Kitchen. 5 February 2015. Retrieved 7 July 2019.
  20. ^ «Creamy and Luscious Ube Cheesecake». Woman Scribbles. Retrieved 7 July 2019.
  21. ^ «Ube Cheesecake with Coconut Cookie Crust and Coconut Whipped Cream (Video)». The Unlikely Baker. 19 October 2018. Retrieved 7 July 2019.
  22. ^ «How to make the perfect Basque cheesecake – recipe | Felicity Cloake’s How to make the perfect …». The Guardian. 2021-12-01. Retrieved 2022-09-10.
  23. ^ «Russian Oven: King’s Vatrushka, a Russian-style cheesecake — Russia Beyond». Rbth.com. 2015-11-26. Retrieved 2019-01-09.
  24. ^ Mitchell, Russ (21 November 2010). «Say Cheesecake!». CBS News. Retrieved 17 December 2010.
  25. ^ Krause, Andrew (2006). «Different Types of Cheesecake». FoodEditorials Snacks Guide.
  26. ^ Nosowitz, Dan (2016-02-18). «Towards A Unified Theory of the New York Cheesecake». Atlas Obscura. Archived from the original on 2016-02-21.
  27. ^ NY Cheese Cake Recipe & Video – Joyofbaking.com *Video Recipe*

  • Как пишется слово чиж или чижь
  • Как пишется слово чибис
  • Как пишется слово чиабатта
  • Как пишется слово чешуя
  • Как пишется слово чешуйчатый