Ккал как правильно пишется

Всего найдено: 7

Здравствуйте! Какой глагол правильнее использовать со словом ккал. Например, в одной чашке находится 30 ккал или в одной чашке выходит 30 ккал?

Ответ справочной службы русского языка

Возможно: содержится.

Добрый день.

Уважаемая редакция, подскажите, пожалуйста, что делать с финскими фамилиями на -а и -я?

Статья Еськовой даёт однозначные указания только по склонению фамилий французского происхождения. «Фамилии иного происхождения (славянские, из восточных языков)» — это и финские тоже? Ваши ответы в Справочном бюро, к сожалению, не прояснили картину, а только запутали.

http://gramota.ru/spravka/buro/29_339340 (на -а склоняются)
http://gramota.ru/spravka/buro/29_255122 (на -а не склоняются)

http://gramota.ru/spravka/buro/29_293536 (на -я склоняются)
http://gramota.ru/spravka/buro/29_320277 (на -я не склоняются)

Очень нужны ваши рекомендации, нужно ли их склонять и на какие исследования при этом можно сослаться. У нас тут война, помогите, пожалуйста. :)
Спасибо.

Ответ справочной службы русского языка

У лингвистов тоже война :) Разнятся рекомендации, приведенные в лингвистических источниках.

Цитата из статьи Н. А. Еськовой, которую Вы приводите, касается фамилий с ударным —а на конце. Финские фамилии оканчиваются на неударный гласный (ударение в финском языке на первом слоге). О таких фамилиях в исследовании сказано: «Все фамилии, кончающиеся на неударное а после согласных, склоняются по первому склонению». О фамилиях на —я говорится: «Несклоняемы фамилии французского происхождения с ударением на конце: Золя, Труайя. Все прочие фамилии на я склоняемы». Если следовать этим рекомендациям, финские фамилии на -а, -я надо склонять.

Однако в других справочниках приведены иные рекомендации, при этом (в отличие от исследования Н. А. Еськовой) сделаны особые оговорки насчет именно финских фамилий.  Так, в «Справочнике по русскому языку: правописание, произношение, литературное редактирование» Д. Э. Розенталя, Е. В. Джанджаковой, Н. П. Кабановой (М., 2010) содержится прямое указание: не склоняются финские фамилии на . О финских фамилиях на —я ничего не сказано, значит ли это, что они склоняются? Из справочника неясно.

Подробные правила склонения имен и фамилий приведены во вступительной статье в словаре Ф. Л. Агеенко «Собственные имена в русском языке». Здесь читаем: «Финские имена и фамилии, оканчивающиеся на —а неударное, преимущественно не склоняются, например: ПЕККАЛА Mayно, нескл.». О финских  фамилиях на —я тоже ничего не сказано. 

Итак, есть доводы в пользу и склонения, и несклонения финских фамилий на  -а, -я. Какую тогда можно дать рекомендацию? По-видимому, окончательное решение о склонении / несклонении финской фамилии на -а, -я следует оставить за носителем фамилии. Если речь идет о фамилии известного человека (Пеккала, например), следует руководствоваться словарными рекомендациями. Если же словарной фиксации нет, а мнение носителя фамилии узнать невозможно, то финские фамилии на -а, -я лучше не склонять.

Ответы, в которых однозначно рекомендовалось склонять финские фамилии, исправлены.

1. Нужны ли пробелы и точки в случае дублирования фраз на двух языках (на упаковке):
Дата изготовления указана на корпусе банки./Дата виготовлення вказана на корпусi банки.

2. Со строчной или с прописной начинать вторую фразу в таком случае:
Калорийность в 100 г продукта/Калорiйнiсть на 100 г продукту — 337 ккал.
Заранее благодарна.

Ответ справочной службы русского языка

Правил нет. Предлагаем поставить точку, далее после пробела писать новое предложение (без косой черты).

Здравствуйте, подскажите, пожалуйста, как пишется сокращенное слово килокалории: ккал или Ккал ?

Ответ справочной службы русского языка

Правильно: _ккал_.

Как правильно оформить сокращение «килокалорий»? заранее спасибо. С ув. М. Маринина

Ответ справочной службы русского языка

Правильно: _ккал_ (без точки).

Уважаемые господа,
задавала две недели назад вопрос, на который пока не получила ответа, — а это довольно срочно.
ПРошу вас уточнить, как правильно — с пробелом или без — пишется цифра (порядковое числительное) + единица измерения (сокращенное существительное), например:
123г или 123( )г,
15% или 15( )%,
345ккал или 345( )ккал?

Кроме того, нужен ли пробел:
1. между сокращенным существительным «год» и числительным: 2006г. или 2006( )г.,
2. сокращенным существительным «город» названием города: г.Москва или г.( )Москва?

Учитывается ли при этом тот факт, что современные комп.программы при постановке пробела разрывают числительное и сокращение, ставя их на разные строки?
Спасибо.

Ответ справочной службы русского языка

Пробелы во всех указанных Вами случаях нужны. Для того чтобы сокращённое слово не переносилось на другую строку, в текстовых редакторах предусмотрена специальная функция.

Какие знаки препинания нужны в следующих случаях:
1). Калорийность (?) 88,5 ккал.
2). Срок годности (?) 18 мес.
3). Масса нетто (?) 75 г.
Каким правилом в данных случаях нужно руководствоваться?
Спасибо.

Ответ справочной службы русского языка

Тире ставится, если один из главных членов предложения выражен формой именительного падежа существительного, а другой — числительным либо оборотом с числительным: _Калорийность — 88,5 ккал. Срок годности — 18 мес. Масса нетто — 75 г._

Функционирует при финансовой поддержке Министерства цифрового развития, связи и массовых коммуникаций Российской Федерации

  • Словари
    • Проверка слова
    • Какие бывают словари
    • Аудиословарь «Русский устный»
    • Словари в Сети
  • Библиотека
    • Каталог
    • Читальный зал
    • Гостиная
  • Справка
    • Справочное бюро
    • Задать вопрос
    • Правила русской орфографии и пунктуации (1956)
    • Письмовник
  • Класс
    • Азбучные истины
    • Репетитор онлайн
    • Учебники
    • Олимпиады
    • Видео
    • Полезные ссылки
  • Лента
    • Новости
    • О чём говорят и пишут
    • Ближайшие конференции
    • Грамотный календарь
  • Игра
    • Игра «Балда»
    • Викторины
    • Конкурсы
    • Головоломки
    • Застольные игры
    • Загадки
  • Медиатека
    • Грамотные понедельники
    • Забытые классики
    • Что показывают
    • Реклама словаря
  • Поиск ответа
  • Горячие вопросы
  • Правила русской орфографии и пунктуации (1956)
  • Письмовник
  • Справочник по пунктуации
    • Предисловие
    • Структура словарной статьи
    • Приложение 1. Непервообразные предлоги
    • Приложение 2. Вводные слова и сочетания
    • Приложение 3. Составные союзы
    • Алфавитный список вводных слов и выражений
    • Список учебной и справочной литературы
    • Авторы
  • Справочник по фразеологии
  • Словарь трудностей
  • Словарь улиц Москвы
  • Непростые слова
  • Официальные документы
  • Книги о русском языке и лингвистике
    • Книги о лингвистике, языке и письменности
    • Лингвистические энциклопедии
    • Научно-популярные, научно-публицистические, художественно-научные книги о русском языке
  • Наша библиотека
  • Словарь языка интернета
  • Словарь трудностей русского языка для работников СМИ. Ударение, произношение, грамматические формы
  • Словарь Россия. Для туристов и не только
  • Словарь модных слов
  • Лингвокультурологический словарь. Английские литературные имена
  • Проект свода школьных орфографических правил

Поиск ответа

Всего найдено: 2

Здравствуйте, подскажите, пожалуйста, как пишется сокращенное слово килокалории: ккал или Ккал ?

Ответ справочной службы русского языка

Правильно: _ккал_.

Как правильно оформить сокращение «килокалорий»? заранее спасибо. С ув. М. Маринина

Ответ справочной службы русского языка

Правильно: _ккал_ (без точки).

ккал

ккал

килокалория

Русский орфографический словарь. / Российская академия наук. Ин-т рус. яз. им. В. В. Виноградова. — М.: «Азбуковник».
.
1999.

Смотреть что такое «ккал» в других словарях:

  • ККал — Кубок Калгари спорт ккал килокалория Словарь: С. Фадеев. Словарь сокращений современного русского языка. С. Пб.: Политехника, 1997. 527 с …   Словарь сокращений и аббревиатур

  • Ккал — Калория (кал, cal) внесистемная единица количества работы и энергии, равная количеству теплоты, необходимому для нагревания 1 мл воды на 1 °C при стандартном атмосферном давлении 101,325 кПа. В зависимости от принимаемой эталонной температуры… …   Википедия

  • ккал — килокалория …   Словарь сокращений русского языка

  • Аминосол (600 ккал) — Действующее вещество ›› Аминокислоты для парентерального питания+Прочие препараты [Поливитамины] (Aminoacids for parenteral nutrition+Other medicines [Multivitamins]) Латинское название Aminosol (600 kkal) АТХ: ›› B05BA10 Комбинированные… …   Словарь медицинских препаратов

  • Аминосол (800 ккал) — Действующее вещество ›› Аминокислоты для парентерального питания+Прочие препараты [Поливитамины] (Aminoacids for parenteral nutrition+Other medicines [Multivitamins]) Латинское название Aminosol (800 kkal) АТХ: ›› B05BA10 Комбинированные… …   Словарь медицинских препаратов

  • Коэффициент Е, кДж/моль (ккал/моль) — 8. Коэффициент Е, кДж/моль (ккал/моль) Коэффициент, характеризующий зависимость скорости изменения показателя от температуры при старении Источник …   Словарь-справочник терминов нормативно-технической документации

  • Свободная энергия образования -ΔG° силикатов и цирконатов (ккал/моль) — Соединение 298°К 1250°К ZrSiO4 456,4 370,4 Ca2SiO4 524,0 437,7 …   Химический справочник

  • Питание лечебное — I Питание лечебное научно обоснованная система организации питания и дифференцированного использования с лечебной целью определенных пищевых продуктов и их сочетаний. Режим питания и определенные технологические приемы обработки пищевых продуктов …   Медицинская энциклопедия

  • Пояса физико-географические —         наиболее крупные зональные подразделения географической оболочки. Каждому П. ф. г. свойственны особый режим тепла и влаги, свои воздушные массы, особенности их циркуляции и как следствие этого своеобразная выраженность и ритмика… …   Большая советская энциклопедия

  • Обме́н веще́ств и эне́ргии — совокупность процессов превращения веществ и энергии, происходящих в живых организмах, и обмен веществами и энергией между организмом и окружающей средой. Обмен веществ и энергии является основой жизнедеятельности организмов и принадлежит к числу …   Медицинская энциклопедия

(Redirected from Callory)

A 710-millilitre (24 US fl oz) energy drink with 330 kilocalories

The calorie is a unit of energy that originated from the obsolete caloric theory of heat.[1][2] For historical reasons, two main definitions of «calorie» are in wide use. The large calorie, food calorie, or kilogram calorie was originally defined as the amount of heat needed to raise the temperature of one kilogram of water by one degree Celsius (or one kelvin).[1][3] The small calorie or gram calorie was defined as the amount of heat needed to cause the same increase in one gram of water.[3][4][5][1] Thus, 1 large calorie is equal to 1000 small calories.

In nutrition and food science, the term calorie and the symbol cal almost always refers to the large unit. It is generally used in publications and package labels to express the energy value of foods in per serving or per weight, recommended dietary caloric intake,[6][7] metabolic rates, etc. Some authors recommend the spelling Calorie and the symbol Cal (both with a capital C) to avoid confusion;[8] however, this convention is often ignored.[6][7][8]

In physics and chemistry the word calorie and its symbol usually refer to the small unit; the large one being called kilocalorie. However, this unit is not officially part of the metric system (SI), and is regarded as obsolete,[2] having been replaced in many uses by the SI unit of energy, the joule (J).[9]

The precise equivalence between calories and joules has varied over the years, but in thermochemistry and nutrition it is now generally assumed that one (small) calorie (thermochemical calorie) is equal to exactly 4.184 J, and therefore one kilocalorie (one large calorie) is 4184 J, or 4.184 kJ.[10][11]

History[edit]

The term «calorie» was first introduced by Nicolas Clément, as a unit of heat energy, in lectures on experimental calorimetry during the years 1819–1824.[12] This was the «large» calorie.[2][13][14] The term (written with lowercase «c») entered French and English dictionaries between 1841 and 1867. It comes from Latin calor ‘heat’.

The same term was used for the «small» unit by Pierre Antoine Favre (Chemist) and Johann T. Silbermann (Physicist) in 1852. This unit was used by U.S. physician Joseph Howard Raymond, in his classic 1894 textbook A Manual of Human Physiology.[15] He proposed calling the «large» unit «kilocalorie», but the term didn’t catch on until some years later.

In 1879, Marcellin Berthelot distinguished between gram-calorie and kilogram-calorie, and proposed using «Calorie», with capital «C», for the large unit.[2] This usage was adopted by Wilbur Olin Atwater, a professor at Wesleyan University, in 1887, in an influential article on the energy content of food.[2][13]

The small calorie (cal) was recognized as a unit of the CGS system in 1896,[2][14] alongside the already-existing CGS unit of energy, the erg (first suggested by Clausius in 1864, under the name ergon, and officially adopted in 1882).

Already in 1928 there were serious complaints about the possible confusion arising from the two main definitions of the calorie and whether the notion of using the capital letter to distinguish them was sound.[16]

The joule was the officially adopted SI unit of energy at the ninth General Conference on Weights and Measures in 1948.[17][9] The calorie was mentioned in the 7th edition of the SI brochure as an example of a non-SI unit.[10]

According to Wiktionary the alternate spelling calory is dated.

Definitions[edit]

The «small» calorie is broadly defined as the amount of energy needed to increase the temperature of 1 gram of water by 1 °C (or 1 K, which is the same increment, a gradation of one percent of the interval between the melting point and the boiling point of water).[4][5] The amount depends on the atmospheric pressure and the starting temperature, and different choices of these parameters have resulted in several different precise definitions of the unit.

Name Symbol Conversions Definition and notes
Thermochemical calorie calth 4.184 J

≈ 0.003964 BTU
≈ 1.162×10−6 kW⋅h
≈ 2.611×1019 eV

The amount of energy equal to exactly 4.184 J (joules) and 1 kJ ≈ 0.239 kcal.[18][19][20][11][a]
4 °C calorie cal4 ≈ 4.204 J

≈ 0.003985 BTU
≈ 1.168×10−6 kW⋅h
≈ 2.624×1019 eV

The amount of energy required to warm one gram of air-free water from 3.5 to 4.5 °C at standard atmospheric pressure.[b]
15 °C calorie cal15 ≈ 4.1855 J

≈ 0.0039671 BTU
≈ 1.1626×10−6 kW⋅h
≈ 2.6124×1019 eV

The amount of energy required to warm one gram of air-free water from 14.5 to 15.5 °C at standard atmospheric pressure.[b] Experimental values of this calorie ranged from 4.1852 to 4.1858 J. The CIPM in 1950 published a mean experimental value of 4.1855 J, noting an uncertainty of 0.0005 J.[18]
20 °C calorie cal20 ≈ 4.182 J

≈ 0.003964 BTU
≈ 1.162×10−6 kW⋅h
≈ 2.610×1019 eV

The amount of energy required to warm one gram of air-free water from 19.5 to 20.5 °C at standard atmospheric pressure.[b]
Mean calorie calmean ≈ 4.190 J

≈ 0.003971 BTU
≈ 1.164×10−6 kW⋅h
≈ 2.615×1019 eV

Defined as 1100 of the amount of energy required to warm one gram of air-free water from 0 to 100 °C at standard atmospheric pressure.[b]
International Steam Table calorie (1929) ≈ 4.1868 J

≈ 0.0039683 BTU
≈ 1.1630×10−6 kW⋅h
≈ 2.6132×1019 eV

Defined as 1860 «international» watt hours = 18043 «international» joules exactly.[c]
International Steam Table calorie (1956) calIT ≡ 4.1868 J

≈ 0.0039683 BTU
= 1.1630×10−6 kW⋅h
≈ 2.6132×1019 eV

Defined as 1.163 mW⋅h = 4.1868 J exactly. This definition was adopted by the Fifth International Conference on Properties of Steam (London, July 1956).[18]
  1. ^ The ‘Thermochemical calorie’ was defined by Rossini simply as 4.1833 international joules in order to avoid the difficulties associated with uncertainties about the heat capacity of water. It was later redefined as 4.1840 J exactly.[22]
  2. ^ a b c d The standard atmospheric pressure can be taken to be 101.325 kPa.
  3. ^ The figure depends on the conversion factor between «international joules» and «absolute» (modern, SI) joules. Using the mean international ohm and volt (1.00049 Ω, 1.00034 V),[21] the «international joule» is about 1.00019 J, using the US international ohm and volt (1.000495 Ω, 1.000330 V) it is about 1.000165 J, giving 4.18684 and 4.18674 J, respectively.

The two definitions most common in older literature appear to be the 15 °C calorie and the thermochemical calorie. Until 1948, the latter was defined as 4.1833 international joules; the current standard of 4.184 J was chosen to have the new thermochemical calorie represent the same quantity of energy as before.[19]

Usage[edit]

Nutrition[edit]

In a nutritional context, the «large» unit is used almost exclusively. It is generally written «calorie» with lowercase «c» and symbol «cal», even in government publications,[6][7] although the capitalized form «Calorie» (with symbol «Cal») or the name «kilocalorie» (with symbol «kcal») are also used, and may be mandated by law. The SI unit of energy kilojoule (kJ) may be used instead, in legal or scientific contexts.[23][24]

In the United States, most nutritionists prefer the unit kilocalorie to the unit kilojoules, whereas most physiologists prefer to use kilojoules. In the majority of other countries, nutritionists prefer the kilojoule to the kilocalorie.[25]

On nutrition facts labels in the European Union, energy is expressed in both kilojoules and kilocalories.[26] In the United States and Canada, labels use «Calories», referring to the large unit.[27] In China, only kilojoules are given.[28]

Food energy[edit]

The unit is most commonly used to express food energy, namely the specific energy (energy per mass) of metabolizing different types of food. For example, fat (lipids) contains 9 kilocalories per gram (kcal/g), while carbohydrates (sugar and starch) and protein contain approximately 4 kcal/g.[29] Alcohol in food contains 7 kcal/g.[30] The «large» unit is also used to express recommended nutritional intake or consumption, as in «calories per day».

Dieting is the practice of eating food in a regulated way to decrease, maintain, or increase body weight, or to prevent and treat diseases such as diabetes and obesity. As weight loss depends on reducing caloric intake, different kinds of calorie-reduced diets have been shown to be generally effective.[31]

Chemistry and physics[edit]

In other scientific contexts, the term «calorie» and the symbol «cal» almost always refers to the small unit; the «large» unit being generally called «kilocalorie» with symbol «kcal». It is mostly used to express the amount of energy released in a chemical reaction or phase change, typically per mole of substance, as in kilocalories per mole.[32] It is also occasionally used to specify other energy quantities that relate to reaction energy, such as enthalpy of formation and the size of activation barriers.[33] However, it is increasingly being superseded by the SI unit, the joule (J); and metric multiples thereof, such as the kilojoule (kJ).

The lingering use in chemistry is largely due to the fact that the energy released by a reaction in aqueous solution, expressed in kilocalories per mole of reagent, is numerically close to the concentration of the reagent, in moles per liter, multiplied by the change in the temperature of the solution, in kelvin or degrees Celsius. However, this estimate assumes that the volumetric heat capacity of the solution is 1 kcal/L/K, which is not exact even for pure water.

See also[edit]

  • Basal metabolic rate
  • Caloric theory
  • Conversion of units of energy
  • Empty calorie
  • Food energy
  • A calorie is a calorie
  • Nutrition facts label
  • British Thermal Unit

References[edit]

  1. ^ a b c Christopher W. Morris (1992) Academic Press Dictionary of Science and Technology. 2432 pages. ISBN 9780122004001
  2. ^ a b c d e f Allison Marsh (2020): «How Counting Calories Became a Science: Calorimeters defined the nutritional value of food and the output of steam generators Archived 2022-01-21 at the Wayback Machine» Online article on the IEEE Spectrum Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine website, dated 29 December 2020. Accessed on 2022-01-20.
  3. ^ a b «Definition of Calorie». Merriam-Webster. 1 August 2017. Retrieved 4 September 2017.
  4. ^ a b «Cambridge Dictionary: calorie». Retrieved 9 November 2019.
  5. ^ a b «Definition of calorie noun from the Oxford Advanced American Dictionary». Retrieved 9 November 2019.
  6. ^ a b c U. S. Food and Drug Administration (2019): «Calories on the Menu — Information for Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine». Online document at the FDA Website Archived 2013-09-15 at the Wayback Machine, dated 5 August 2019. Accessed on 2022-01-20.
  7. ^ a b c U. K. National Health Service (2019): «What should my daily intake of calories be? Archived 2022-01-21 at the Wayback Machine». Online document at the NHS website Archived 2020-05-02 at the Wayback Machine, dated 24 October 2019. Accessed on 2022-01-20.
  8. ^ a b Conn, Carole; Len Kravitz. «Remarkable Calorie». University of New Mexico. Retrieved 1 March 2019.
  9. ^ a b Bureau International des Poids et Mesures (2019): The International System of Units (SI) Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine, 9th edition.
  10. ^ a b Bureau International des Poids et Mesures (1998): The International System of Units (SI) Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine, 7th edition.
  11. ^ a b United Nations Food and Agriculture Organization (2003): «FAO Food and Nutrition Paper 77: Food energy — methods of analysis and conversion factors Archived 2010-05-24 at the Wayback Machine». Accessed on 21 January 2022.
  12. ^ Allain, Rhett (23 February 2016). «Calculating Calories by Burning Gummy Bears to Death». Scientific American. Retrieved 7 September 2017.
  13. ^ a b Hargrove, James L (2007). «Does the history of food energy units suggest a solution to «Calorie confusion»?». Nutrition Journal. 6 (44): 44. doi:10.1186/1475-2891-6-44. PMC 2238749. PMID 18086303.
  14. ^ a b JL Hargrove, «history of the calorie in nutrition», J Nutr 136/12 (December 2006), pp. 2957–2961.
  15. ^ Joseph Howard Raymond (1894): A Manual of Human Physiology: Prepared with Special Reference to Students of Medicine Archived 2022-01-21 at the Wayback Machine. W.B. Saunders, 376 pages.
  16. ^ Marks, Percy L. (14 January 1928). «The Two Calories, Percy L. Marks». Nature. 121 (3037): 58. doi:10.1038/121058d0. S2CID 4068300.
  17. ^ 9th CGPM, Resolution 3: Triple point of water; thermodynamic scale with a single fixed point; unit of quantity of heat (joule). Archived 2021-06-14 at the Wayback Machine, bipm.org.
  18. ^ a b c International Standard ISO 31-4: Quantities and units, Part 4: Heat. Annex B (informative): Other units given for information, especially regarding the conversion factor. International Organization for Standardization, 1992.
  19. ^ a b Rossini, Fredrick (1964). «Excursion in Chemical Thermodynamics, from the Past into the Future». Pure and Applied Chemistry. 8 (2): 107. doi:10.1351/pac196408020095. Retrieved 21 January 2013. both the IT calorie and the thermochemical calorie are completely independent of the heat capacity of water.
  20. ^ Lynch, Charles T. (1974). Handbook of Materials Science: General Properties, Volume 1. CRC Press. p. 438. ISBN 9780878192342. Retrieved 8 March 2014.
  21. ^ International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) (1997). «1.6 Conversion tables for units» (PDF). Compendium of Analytical Nomenclature (3 ed.). ISBN 0-86542-615-5. Archived (PDF) from the original on 2003-10-16. Retrieved 31 August 2013.
  22. ^ FAO (1971). «The adoption of joules as units of energy».
  23. ^ «Prospects improve for food energy labelling using SI units». Metric Views. UK Metric Association. 24 February 2012. Retrieved 17 April 2013.
  24. ^ «SI Conventions». National Physical Laboratory. Retrieved 8 February 2016.
  25. ^ Kevin T. Patton; Gary A. Thibodeau (11 January 2017). The Human Body in Health & Disease — E-Book. Elsevier Health Sciences. p. 537. ISBN 978-0-323-40206-4.
  26. ^ «EU Regulation No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2011 on the provision of food information to consumers». eur-lex.europa.eu. Retrieved 18 April 2022.
  27. ^ Nutrition, Center for Food Safety and Applied (7 March 2022). «Changes to the Nutrition Facts Label». FDA.
  28. ^ USDA (2013). «China, General Rules for Nutrition Labeling of Prepackaged Foods» (PDF). Retrieved 18 April 2022.
  29. ^ «How Do Food Manufacturers Calculate the Calorie Count of Packaged Foods?». Scientific American. Retrieved 8 September 2017.
  30. ^ «Calories — Fat, Protein, Carbohydrates, Alcohol. Calories per gram».
  31. ^ Strychar, I. (3 January 2006). «Diet in the management of weight loss». Canadian Medical Association Journal. 174 (1): 56–63. doi:10.1503/cmaj.045037. ISSN 0820-3946. PMC 1319349. PMID 16389240.
  32. ^ Zvi Rappoport ed. (2007), «The Chemistry of Peroxides», Volume 2 page 12.
  33. ^ Bhagavan, N. V. (2002). Medical Biochemistry. Academic Press. pp. 76–77. ISBN 9780120954407. Retrieved 5 September 2017.

(Redirected from Callory)

A 710-millilitre (24 US fl oz) energy drink with 330 kilocalories

The calorie is a unit of energy that originated from the obsolete caloric theory of heat.[1][2] For historical reasons, two main definitions of «calorie» are in wide use. The large calorie, food calorie, or kilogram calorie was originally defined as the amount of heat needed to raise the temperature of one kilogram of water by one degree Celsius (or one kelvin).[1][3] The small calorie or gram calorie was defined as the amount of heat needed to cause the same increase in one gram of water.[3][4][5][1] Thus, 1 large calorie is equal to 1000 small calories.

In nutrition and food science, the term calorie and the symbol cal almost always refers to the large unit. It is generally used in publications and package labels to express the energy value of foods in per serving or per weight, recommended dietary caloric intake,[6][7] metabolic rates, etc. Some authors recommend the spelling Calorie and the symbol Cal (both with a capital C) to avoid confusion;[8] however, this convention is often ignored.[6][7][8]

In physics and chemistry the word calorie and its symbol usually refer to the small unit; the large one being called kilocalorie. However, this unit is not officially part of the metric system (SI), and is regarded as obsolete,[2] having been replaced in many uses by the SI unit of energy, the joule (J).[9]

The precise equivalence between calories and joules has varied over the years, but in thermochemistry and nutrition it is now generally assumed that one (small) calorie (thermochemical calorie) is equal to exactly 4.184 J, and therefore one kilocalorie (one large calorie) is 4184 J, or 4.184 kJ.[10][11]

History[edit]

The term «calorie» was first introduced by Nicolas Clément, as a unit of heat energy, in lectures on experimental calorimetry during the years 1819–1824.[12] This was the «large» calorie.[2][13][14] The term (written with lowercase «c») entered French and English dictionaries between 1841 and 1867. It comes from Latin calor ‘heat’.

The same term was used for the «small» unit by Pierre Antoine Favre (Chemist) and Johann T. Silbermann (Physicist) in 1852. This unit was used by U.S. physician Joseph Howard Raymond, in his classic 1894 textbook A Manual of Human Physiology.[15] He proposed calling the «large» unit «kilocalorie», but the term didn’t catch on until some years later.

In 1879, Marcellin Berthelot distinguished between gram-calorie and kilogram-calorie, and proposed using «Calorie», with capital «C», for the large unit.[2] This usage was adopted by Wilbur Olin Atwater, a professor at Wesleyan University, in 1887, in an influential article on the energy content of food.[2][13]

The small calorie (cal) was recognized as a unit of the CGS system in 1896,[2][14] alongside the already-existing CGS unit of energy, the erg (first suggested by Clausius in 1864, under the name ergon, and officially adopted in 1882).

Already in 1928 there were serious complaints about the possible confusion arising from the two main definitions of the calorie and whether the notion of using the capital letter to distinguish them was sound.[16]

The joule was the officially adopted SI unit of energy at the ninth General Conference on Weights and Measures in 1948.[17][9] The calorie was mentioned in the 7th edition of the SI brochure as an example of a non-SI unit.[10]

According to Wiktionary the alternate spelling calory is dated.

Definitions[edit]

The «small» calorie is broadly defined as the amount of energy needed to increase the temperature of 1 gram of water by 1 °C (or 1 K, which is the same increment, a gradation of one percent of the interval between the melting point and the boiling point of water).[4][5] The amount depends on the atmospheric pressure and the starting temperature, and different choices of these parameters have resulted in several different precise definitions of the unit.

Name Symbol Conversions Definition and notes
Thermochemical calorie calth 4.184 J

≈ 0.003964 BTU
≈ 1.162×10−6 kW⋅h
≈ 2.611×1019 eV

The amount of energy equal to exactly 4.184 J (joules) and 1 kJ ≈ 0.239 kcal.[18][19][20][11][a]
4 °C calorie cal4 ≈ 4.204 J

≈ 0.003985 BTU
≈ 1.168×10−6 kW⋅h
≈ 2.624×1019 eV

The amount of energy required to warm one gram of air-free water from 3.5 to 4.5 °C at standard atmospheric pressure.[b]
15 °C calorie cal15 ≈ 4.1855 J

≈ 0.0039671 BTU
≈ 1.1626×10−6 kW⋅h
≈ 2.6124×1019 eV

The amount of energy required to warm one gram of air-free water from 14.5 to 15.5 °C at standard atmospheric pressure.[b] Experimental values of this calorie ranged from 4.1852 to 4.1858 J. The CIPM in 1950 published a mean experimental value of 4.1855 J, noting an uncertainty of 0.0005 J.[18]
20 °C calorie cal20 ≈ 4.182 J

≈ 0.003964 BTU
≈ 1.162×10−6 kW⋅h
≈ 2.610×1019 eV

The amount of energy required to warm one gram of air-free water from 19.5 to 20.5 °C at standard atmospheric pressure.[b]
Mean calorie calmean ≈ 4.190 J

≈ 0.003971 BTU
≈ 1.164×10−6 kW⋅h
≈ 2.615×1019 eV

Defined as 1100 of the amount of energy required to warm one gram of air-free water from 0 to 100 °C at standard atmospheric pressure.[b]
International Steam Table calorie (1929) ≈ 4.1868 J

≈ 0.0039683 BTU
≈ 1.1630×10−6 kW⋅h
≈ 2.6132×1019 eV

Defined as 1860 «international» watt hours = 18043 «international» joules exactly.[c]
International Steam Table calorie (1956) calIT ≡ 4.1868 J

≈ 0.0039683 BTU
= 1.1630×10−6 kW⋅h
≈ 2.6132×1019 eV

Defined as 1.163 mW⋅h = 4.1868 J exactly. This definition was adopted by the Fifth International Conference on Properties of Steam (London, July 1956).[18]
  1. ^ The ‘Thermochemical calorie’ was defined by Rossini simply as 4.1833 international joules in order to avoid the difficulties associated with uncertainties about the heat capacity of water. It was later redefined as 4.1840 J exactly.[22]
  2. ^ a b c d The standard atmospheric pressure can be taken to be 101.325 kPa.
  3. ^ The figure depends on the conversion factor between «international joules» and «absolute» (modern, SI) joules. Using the mean international ohm and volt (1.00049 Ω, 1.00034 V),[21] the «international joule» is about 1.00019 J, using the US international ohm and volt (1.000495 Ω, 1.000330 V) it is about 1.000165 J, giving 4.18684 and 4.18674 J, respectively.

The two definitions most common in older literature appear to be the 15 °C calorie and the thermochemical calorie. Until 1948, the latter was defined as 4.1833 international joules; the current standard of 4.184 J was chosen to have the new thermochemical calorie represent the same quantity of energy as before.[19]

Usage[edit]

Nutrition[edit]

In a nutritional context, the «large» unit is used almost exclusively. It is generally written «calorie» with lowercase «c» and symbol «cal», even in government publications,[6][7] although the capitalized form «Calorie» (with symbol «Cal») or the name «kilocalorie» (with symbol «kcal») are also used, and may be mandated by law. The SI unit of energy kilojoule (kJ) may be used instead, in legal or scientific contexts.[23][24]

In the United States, most nutritionists prefer the unit kilocalorie to the unit kilojoules, whereas most physiologists prefer to use kilojoules. In the majority of other countries, nutritionists prefer the kilojoule to the kilocalorie.[25]

On nutrition facts labels in the European Union, energy is expressed in both kilojoules and kilocalories.[26] In the United States and Canada, labels use «Calories», referring to the large unit.[27] In China, only kilojoules are given.[28]

Food energy[edit]

The unit is most commonly used to express food energy, namely the specific energy (energy per mass) of metabolizing different types of food. For example, fat (lipids) contains 9 kilocalories per gram (kcal/g), while carbohydrates (sugar and starch) and protein contain approximately 4 kcal/g.[29] Alcohol in food contains 7 kcal/g.[30] The «large» unit is also used to express recommended nutritional intake or consumption, as in «calories per day».

Dieting is the practice of eating food in a regulated way to decrease, maintain, or increase body weight, or to prevent and treat diseases such as diabetes and obesity. As weight loss depends on reducing caloric intake, different kinds of calorie-reduced diets have been shown to be generally effective.[31]

Chemistry and physics[edit]

In other scientific contexts, the term «calorie» and the symbol «cal» almost always refers to the small unit; the «large» unit being generally called «kilocalorie» with symbol «kcal». It is mostly used to express the amount of energy released in a chemical reaction or phase change, typically per mole of substance, as in kilocalories per mole.[32] It is also occasionally used to specify other energy quantities that relate to reaction energy, such as enthalpy of formation and the size of activation barriers.[33] However, it is increasingly being superseded by the SI unit, the joule (J); and metric multiples thereof, such as the kilojoule (kJ).

The lingering use in chemistry is largely due to the fact that the energy released by a reaction in aqueous solution, expressed in kilocalories per mole of reagent, is numerically close to the concentration of the reagent, in moles per liter, multiplied by the change in the temperature of the solution, in kelvin or degrees Celsius. However, this estimate assumes that the volumetric heat capacity of the solution is 1 kcal/L/K, which is not exact even for pure water.

See also[edit]

  • Basal metabolic rate
  • Caloric theory
  • Conversion of units of energy
  • Empty calorie
  • Food energy
  • A calorie is a calorie
  • Nutrition facts label
  • British Thermal Unit

References[edit]

  1. ^ a b c Christopher W. Morris (1992) Academic Press Dictionary of Science and Technology. 2432 pages. ISBN 9780122004001
  2. ^ a b c d e f Allison Marsh (2020): «How Counting Calories Became a Science: Calorimeters defined the nutritional value of food and the output of steam generators Archived 2022-01-21 at the Wayback Machine» Online article on the IEEE Spectrum Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine website, dated 29 December 2020. Accessed on 2022-01-20.
  3. ^ a b «Definition of Calorie». Merriam-Webster. 1 August 2017. Retrieved 4 September 2017.
  4. ^ a b «Cambridge Dictionary: calorie». Retrieved 9 November 2019.
  5. ^ a b «Definition of calorie noun from the Oxford Advanced American Dictionary». Retrieved 9 November 2019.
  6. ^ a b c U. S. Food and Drug Administration (2019): «Calories on the Menu — Information for Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine». Online document at the FDA Website Archived 2013-09-15 at the Wayback Machine, dated 5 August 2019. Accessed on 2022-01-20.
  7. ^ a b c U. K. National Health Service (2019): «What should my daily intake of calories be? Archived 2022-01-21 at the Wayback Machine». Online document at the NHS website Archived 2020-05-02 at the Wayback Machine, dated 24 October 2019. Accessed on 2022-01-20.
  8. ^ a b Conn, Carole; Len Kravitz. «Remarkable Calorie». University of New Mexico. Retrieved 1 March 2019.
  9. ^ a b Bureau International des Poids et Mesures (2019): The International System of Units (SI) Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine, 9th edition.
  10. ^ a b Bureau International des Poids et Mesures (1998): The International System of Units (SI) Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine, 7th edition.
  11. ^ a b United Nations Food and Agriculture Organization (2003): «FAO Food and Nutrition Paper 77: Food energy — methods of analysis and conversion factors Archived 2010-05-24 at the Wayback Machine». Accessed on 21 January 2022.
  12. ^ Allain, Rhett (23 February 2016). «Calculating Calories by Burning Gummy Bears to Death». Scientific American. Retrieved 7 September 2017.
  13. ^ a b Hargrove, James L (2007). «Does the history of food energy units suggest a solution to «Calorie confusion»?». Nutrition Journal. 6 (44): 44. doi:10.1186/1475-2891-6-44. PMC 2238749. PMID 18086303.
  14. ^ a b JL Hargrove, «history of the calorie in nutrition», J Nutr 136/12 (December 2006), pp. 2957–2961.
  15. ^ Joseph Howard Raymond (1894): A Manual of Human Physiology: Prepared with Special Reference to Students of Medicine Archived 2022-01-21 at the Wayback Machine. W.B. Saunders, 376 pages.
  16. ^ Marks, Percy L. (14 January 1928). «The Two Calories, Percy L. Marks». Nature. 121 (3037): 58. doi:10.1038/121058d0. S2CID 4068300.
  17. ^ 9th CGPM, Resolution 3: Triple point of water; thermodynamic scale with a single fixed point; unit of quantity of heat (joule). Archived 2021-06-14 at the Wayback Machine, bipm.org.
  18. ^ a b c International Standard ISO 31-4: Quantities and units, Part 4: Heat. Annex B (informative): Other units given for information, especially regarding the conversion factor. International Organization for Standardization, 1992.
  19. ^ a b Rossini, Fredrick (1964). «Excursion in Chemical Thermodynamics, from the Past into the Future». Pure and Applied Chemistry. 8 (2): 107. doi:10.1351/pac196408020095. Retrieved 21 January 2013. both the IT calorie and the thermochemical calorie are completely independent of the heat capacity of water.
  20. ^ Lynch, Charles T. (1974). Handbook of Materials Science: General Properties, Volume 1. CRC Press. p. 438. ISBN 9780878192342. Retrieved 8 March 2014.
  21. ^ International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) (1997). «1.6 Conversion tables for units» (PDF). Compendium of Analytical Nomenclature (3 ed.). ISBN 0-86542-615-5. Archived (PDF) from the original on 2003-10-16. Retrieved 31 August 2013.
  22. ^ FAO (1971). «The adoption of joules as units of energy».
  23. ^ «Prospects improve for food energy labelling using SI units». Metric Views. UK Metric Association. 24 February 2012. Retrieved 17 April 2013.
  24. ^ «SI Conventions». National Physical Laboratory. Retrieved 8 February 2016.
  25. ^ Kevin T. Patton; Gary A. Thibodeau (11 January 2017). The Human Body in Health & Disease — E-Book. Elsevier Health Sciences. p. 537. ISBN 978-0-323-40206-4.
  26. ^ «EU Regulation No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2011 on the provision of food information to consumers». eur-lex.europa.eu. Retrieved 18 April 2022.
  27. ^ Nutrition, Center for Food Safety and Applied (7 March 2022). «Changes to the Nutrition Facts Label». FDA.
  28. ^ USDA (2013). «China, General Rules for Nutrition Labeling of Prepackaged Foods» (PDF). Retrieved 18 April 2022.
  29. ^ «How Do Food Manufacturers Calculate the Calorie Count of Packaged Foods?». Scientific American. Retrieved 8 September 2017.
  30. ^ «Calories — Fat, Protein, Carbohydrates, Alcohol. Calories per gram».
  31. ^ Strychar, I. (3 January 2006). «Diet in the management of weight loss». Canadian Medical Association Journal. 174 (1): 56–63. doi:10.1503/cmaj.045037. ISSN 0820-3946. PMC 1319349. PMID 16389240.
  32. ^ Zvi Rappoport ed. (2007), «The Chemistry of Peroxides», Volume 2 page 12.
  33. ^ Bhagavan, N. V. (2002). Medical Biochemistry. Academic Press. pp. 76–77. ISBN 9780120954407. Retrieved 5 September 2017.

Склонение существительного «килокалория»

Существительное «кѝлокало́рия» (неод.)

Падеж Единственное число Множественное число
Именительный
Кто? Что?
кѝлокало́рия кѝлокало́рии
Родительный
Кого? Чего?
кѝлокало́рии кѝлокало́рий
Дательный
Кому? Чему?
кѝлокало́рии кѝлокало́риям
Винительный (неод.)
Кого? Что?
кѝлокало́рию кѝлокало́рии
Творительный
Кем? Чем?
кѝлокало́рией
ки́локало́риею
кѝлокало́риями
Предложный
О ком? О чём?
кѝлокало́рии кѝлокало́риях

Делаем Карту слов лучше вместе

Привет! Меня зовут Лампобот, я компьютерная программа, которая помогает делать
Карту слов. Я отлично
умею считать, но пока плохо понимаю, как устроен ваш мир. Помоги мне разобраться!

Спасибо! Я стал чуточку лучше понимать мир эмоций.

Вопрос: затребованный — это что-то нейтральное, положительное или отрицательное?

Синонимы к слову «килокалория»

Предложения со словом «килокалория»

  • В том случае, если количество килокалорий превышает норму, они остаются невостребованными и превращаются в жир.
  • Чтобы точно подсчитать, сколько килокалорий человеку необходимо для нормальной жизнедеятельности, нужно знать его ежедневные энергетические затраты.
  • Мужчины в зависимости от физических нагрузок тратят, конечно, на 500 – 1500 килокалорий больше, но и сильная половина человечества всё больше занимается умственным трудом, т. е. переходит на малоподвижный образ жизни.
  • (все предложения)

Отправить комментарий

Дополнительно

Смотрите также

  • В том случае, если количество килокалорий превышает норму, они остаются невостребованными и превращаются в жир.

  • Чтобы точно подсчитать, сколько килокалорий человеку необходимо для нормальной жизнедеятельности, нужно знать его ежедневные энергетические затраты.

  • Мужчины в зависимости от физических нагрузок тратят, конечно, на 500 – 1500 килокалорий больше, но и сильная половина человечества всё больше занимается умственным трудом, т. е. переходит на малоподвижный образ жизни.

  • (все предложения)
  • киловатт-час
  • мегаватт
  • биосинтез
  • лептин
  • гектолитр
  • (ещё синонимы…)
  • количество килокалорий
  • (полная таблица сочетаемости…)
  • Склонение
    существительного «килокалория»
  • Как правильно пишется слово «килокалория»

Разбор слова «килокалория»: для переноса, на слоги, по составу

Объяснение правил деление (разбивки) слова «килокалория» на слоги для переноса.
Онлайн словарь Soosle.ru поможет: фонетический и морфологический разобрать слово «килокалория» по составу, правильно делить на слоги по провилам русского языка, выделить части слова, поставить ударение, укажет значение, синонимы, антонимы и сочетаемость к слову «килокалория».

Деление слова килокалория

Слово килокалория по слогам

Содержимое:

  • 1 Как перенести слово «килокалория»
  • 2 Синонимы слова «килокалория»
  • 3 Предложения со словом «килокалория»
  • 4 Сочетаемость слова «килокалория»
  • 5 Как правильно пишется слово «килокалория»
  • 6 Ассоциации к слову «килокалория»

Как перенести слово «килокалория»

килокалория
килокалория
килокалория
килокалория

Синонимы слова «килокалория»

Предложения со словом «килокалория»

В том случае, если количество килокалорий превышает норму, они остаются невостребованными и превращаются в жир.

Группа авторов, Новейший счетчик калорий по-русски, 2008.

Отдельно был уложен пищевой рацион в воздухонепроницаемой упаковке калорийностью из расчёта больше десяти тысяч килокалорий на каждого человека и пресная вода из расчёта по полтора литра на одного пассажира.

Вадим Денисов, Стратегия. Колония, 2013.

При употреблении одного грамма белка, мы получаем четыре килокалории, одна из которых используется в процессе усвоения этого самого грамма белка.

Андрей Сазонов, Душевные рецепты вкусных блюд при диабете.

Сочетаемость слова «килокалория»

1. количество килокалорий

2. (полная таблица сочетаемости)

Как правильно пишется слово «килокалория»

Правописание слова «килокалория»
Орфография слова «килокалория»

Правильно слово пишется: килокало́рия

Нумерация букв в слове
Номера букв в слове «килокалория» в прямом и обратном порядке:

  • 11
    к
    1
  • 10
    и
    2
  • 9
    л
    3
  • 8
    о
    4
  • 7
    к
    5
  • 6
    а
    6
  • 5
    л
    7
  • 4
    о
    8
  • 3
    р
    9
  • 2
    и
    10
  • 1
    я
    11

Ассоциации к слову «килокалория»

  • Грамм

  • Килограмм

  • Питание

  • Сахар

  • Тепло

  • Быстрота

  • Продукт

  • Вещество

  • Среднее

  • Энергия

  • Количество

  • Ткань

  • Тысяча

  • Сотня

  • День

  • Сантиметр

  • Час

  • Невиданный

  • Энергетический

  • Физический

  • Каждый

  • Потреблять

  • Восстанавливаться

  • Затратить

  • Впитывать

  • Содержать

  • Составлять

  • Около

  • Нужно

  • Кия спортейдж как пишется на английском
  • Классификация сочинений в начальной школе
  • Кишок или кишков как правильно пишется
  • Классификация сказок по тематике и стилистике
  • Кишки рассказ чак паланик