Рассказ на английском о химии

Представлено сочинение на английском языке Химия/ Chemistry с переводом на русский язык.

Chemistry Химия
My name is Egor. I’m 15 years old and I study at a local state school. Chemistry is one of my favourite subjects at school. It is not a separate discipline. It is connected with such subjects as Biology or Physics, which I also enjoy. Меня зовут Егор. Мне 15 лет и я учусь в местной общеобразовательной школе. Химия является одним из моих любимых предметов в школе. Это не отдельная дисциплина. Она связано с такими предметами, как биология или физика, которые мне также нравятся.
I think it’s important to know the basics of chemistry in order to understand the world around us. Everything that we see, hear, smell, taste, and touch involves chemistry, chemicals and certain reactions. In more formal words, chemistry is the study of matter and changes it can undergo. Matter is anything that has mass and occupies space, anything we can touch or hold. Я думаю, что важно знать основы химии, чтобы понять мир вокруг нас. Все, что мы видим, слышим, обоняем, пробуем на вкус и осязаем, имеет в основе своей химию, химические вещества и реакции. В более официальной формулировке, химия является наукой изучающей материю и изменения, которым она может подвергаться. Материя – всё, что имеет массу и занимает место, все, чего можно касаться и держать.
Many pupils in my class think that chemistry is just a mixture of strange explosive substances in laboratories. However, I know that it’s not true. Everything around us is made of chemicals. Многие ученики в моем классе думают, что химия это просто странная смесь взрывчатых веществ в лабораториях. Однако, я знаю, что это неправда. Все вокруг нас состоит из химических веществ.
To understand better how chemicals work together, it’s necessary to know the periodic table of elements. This table of chemicals was created by a famous Russian chemist and inventor Dmitri Ivanovich Mendeleev in the 19th century. All in all, there are approximately 118 chemical elements, among them calcium, hydrogen, silver, barium, lead, platinum, copper and many others. All things around us are made of various combinations of these elements. The wonder of chemistry is that when these basic particles are combined, we get something new and unique. Чтобы лучше понять, как сочетаются химические вещества, необходимо знать периодическую таблицу элементов. Эта таблица химических веществ была создана знаменитым русским химиком и изобретателем Дмитрием Ивановичем Менделеевым в 19 веке. В общей совокупности существует приблизительно 118 химических элементов, среди которых кальций, водород, серебро, барий, свинец, платина, медь и многие другие. Все окружающие нас вещи сделаны из различных комбинаций этих элементов. Чудо химии состоит в том, что, когда эти основные частицы объединяются, мы получаем что-то новое и уникальное.
The only drawback of chemistry is that some people use certain elements to create chemical weapon and explosive substances, which are then used by terrorists. In my opinion, chemistry should be explored only for positive changes in the world. Единственным недостатком химии является то, что некоторые люди используют определенные элементы для создания химического оружия и взрывчатых веществ, которые затем используются террористами. На мой взгляд, химия должна изучаться только для положительных изменений в мире.

My favorite school subject: Chemistry

My favorite subject is chemistry. Thanks to our teacher, we will learn many interesting facts. For instance, why cooking changes raw, tough food into a tasty meal? The answer is simple: cooking is just one example of a chemical reaction that converts raw materials into new substances.  

Scientists use chemical reactions to make plastics, medicines, dyes, and many other materials that are important in everyday life. They also study what substances are made of and how they can be combined to make new materials. Chemicals are the materials used by a chemist.

More than four million different chemicals have been made by chemists; there are about thirty-five thousand chemicals in current use. These chemicals can be made by combining simple substances, called elements, into more complicated substances called compounds.

Early chemists considered four elements — fire, water, air, and earth. The most common element in the universe is hydrogen, which is the main component of stars.

Elements are substances that are made of a single kind of atom. When different elements combine, their atoms join to produce a new substance, which is called a compound. For example, common salt is a compound called sodium chloride. It is made by combining the element sodium and the element chlorine. When the two elements combine, they form a compound that is entirely different from either of the elements used to produce it.

When different substances combine to form new materials, a chemical reaction occurs. Some reactions need heat to start them off; others produce heat as the reaction proceeds. 

Перевод 

Мой любимый предмет ‒ химия. Благодаря нашему учителю мы узнаем много интересных фактов. Например, почему приготовление пищи превращает сырую, жесткую пищу во вкусную еду? Ответ прост: готовкой является лишь одним из примеров химической реакции, которая превращает сырье в новые вещества.

Ученые используют химические реакции для производства пластмасс, лекарств, красителей и многих других материалов, которые важны в повседневной жизни. Они также изучают, из чего состоят вещества и как их можно комбинировать для создания новых материалов. Химические вещества — это материалы, используемые химиком.

Более четырех миллионов различных химических веществ было сделано химиками; в настоящее время используется около тридцати пяти тысяч химических веществ. Эти химические вещества могут быть получены путем объединения простых веществ, называемых элементами, в более сложные вещества, называемые соединениями.

Ранние химики рассматривали четыре элемента ‒ огонь, воду, воздух и землю. Наиболее распространенным элементом во вселенной является водород, который является основным компонентом звезд.

Элементы ‒ это вещества, которые состоят из одного вида атома. Когда различные элементы объединяются, их атомы также объединяются, чтобы произвести новое вещество, которое называется соединением. Например, обычная соль представляет собой соединение, называемое хлоридом натрия. Её получают, комбинируя элемент натрий и хлор элемента. Когда два элемента объединяются, они образуют соединение, которое полностью отличается от любого из элементов, используемых для его создания.

Когда различные вещества объединяются, чтобы сформировать новые материалы, происходит химическая реакция. Некоторые реакции нуждаются в тепле, чтобы начать их; другие выделяют тепло по мере протекания реакции.

Мой любимый школьный предмет: Химия3.7 out of
5
based on
3 votes

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ

КУЗБАССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ

Кафедра иностранных языков факультета гуманитарного образования

СБОРНИК ТЕКСТОВ

для студентов II курса химических специальностей

(английский язык)

Составитель Л.И. Иваницкая

Утверждены на заседании кафедры Протокол № 8 от 11.05.2000 Рекомендованы к печати учебно-методической комиссией специальности 170500 Протокол № 7 от 17.05.2000

Электронная копия находится в библиотеке главного корпуса КузГТУ

Кемерово 2000

5. Химические реакции и электриче-

ский ток _________________________22 6. Витамины и химия_________________25 7. Эксперименты и лекарства _________29

ний ____________________________ 16

2. Почему резина эластичная? _________ 6

3. Наша пища _______________________ 9

превращениях _____________________ 4

1

1. Chemistry: the Science of Molecu- 1. Химия: Наука о молекулярных lar Transformations

2. Why is Rubber Elastic?

3. Our Food

4. The Rate of Chemical Transforma- 4. Скорость химических превращеtions

5. Chemical Reactions and Electric Current

6. Vitamins and Chemistry

7. Experiments and Medicines

2

Предисловие

Настоящий сборник предназначен для студентов 2-го курса химико-технологических специальностей, изучающих английский язык.

Тексты, включенные в него, построены на уже известном для них лексическом материале, что облегчает процесс извлечения информации и смысловой их обработки самостоятельно. Характерной чертой этого сборника является то, что каждый текст сопровождается описанием простых опытов.

Сборник затрагивает многие области химии, такие как неорганическая, органическая, аналитическая и др. Отдельные разделы его посвящены важным химическим соединениям.

Некоторые виды химических реакций, проиллюстрированных в сборнике, включают в себя последние достижения в области химии.

Основной задачей данного сборника, предназначенного для завершающего этапа обучения иностранному языку, является овладение основами технического перевода и аннотирования англоязычной литературы по специальности, умением вести несложную беседу по данной тематике. По этому на первое место выдвигается просмотровое чтение, которое находит выход в аннотировании иноязычного материала.

Ведущим компонентом этой деятельности является ее информативная сторона. Такой подход оправдан для будущего специалиста. Тексты сборника информативны, доступны для понимания, т.е. отвечают данным требованиям. В связи с этим можно порекомендовать для просмотрового чтения с последующей аннотацией следующие тексты: “Why is Rubber Elastic?”, “Our Food”, «The Rate of Chemical Transformations”.

Для подготовки студентов к экзаменационному вопросу по

3

письменному переводу текста по специальности можно использо-

вать: “Chemical Reactions and Electric Current”, “Vitamins and Chemistry”, “Experiments and Medicines” с последующим анализом некото-

рых предложений, представляющих определённые грамматические явления. Для ознакомительного чтения, за которым следует устный перевод и пересказ, можно порекомендовать текст: “ Chemistry: the Science of Molecular Transformations”.

Работа с материалом данного сборника рассчитана как на аудиторные занятия, так и на самостоятельную работу студентов, а также может использоваться для подготовки будущих специалистов на ОЗО.

Сборник состоит из текстов, взятых из специальных журналов и монографии: “G. B. Shul’pin ”Learning about Chemistry”; “ Chemistry and Life”.

4

Chemistry: the Science of Molecular Transformations

What is the focus of modem chemistry? At first glance, the answer to this question seems quite simple. Indeed, chemistry deals with substances and their transformations. But let us analyze this statement. First, a few words about substances that are encountered. Take, for example, aluminium hydroxide and basic copper carbonate. These substances are of interest to geologists, because they are the main components of the minerals bauxite and malachite, respectively. Bauxite is used to obtain aluminium, while malachite is a good material for masonry work. Substances such as penicillin and haemoglobin are of interest not only to chemists but also to physicians and biologists. Second, what kind of transformations do substances undergo? Ice transforms into water, helium I transforms into superfluid helium H. These transformations have nothing to do with chemistry: they are the focus of physics, because the melting point of a substance is a physical property.

So what is then a chemical property? It is the ability of a substance to react with another substance. A chemical reaction is the transformation of one molecule into another. During chemical transformations, only molecules (which consist of atoms) are destroyed, while the atoms themselves remain unchanged. Transformations of atoms are studied by physics, or, more precisely, atomic and nuclear physics. We have already mentioned that physics also studies transformations in which neither atoms nor molecules are destroyed. So, it looks like physics borders chemistry on two sides, i.e. «below» (atomic level) and «above» (permolecular level).

Two comments should be made. The first concerns the fact that modem chemists are becoming less and less interested in the nonexcited state of a substance, in its composition and structure. Of course, unsolved problems in this field still remain, but their solution is within the physicist’s scope of interest. And second, branches intermediate to physics and chemistry exist: when chemical processes are studied by physicists, and, conversely, when chemists investigate physical phenomena. For instance, a chemical process, i.e. interaction of two or several molecules, can be interpreted from the physical viewpoint. A branch of science that studies the physical parameters of chemical transformations is called chemical physics. On the other hand, the physical properties of molecular clusters in a solution called a colloidal solution are investigated in colloid chemistry, a branch of physical chemistry.

Both chemical physics and physical chemistry deal with the properties of all types of substances. These sciences are classified according to me

5

techniques used to initiate chemical reactions (e.g. electrochemistry, photochemistry, and radiation chemistry), or according to the investigation methods employed (e.g. magnetic or optical spec-troscopy, and kinetic methods).

There is also another classification of the chemical sciences, which distinguishes between types of substances. All substances are divided into either inorganic or organic ones. Organic compounds are various hydrocarbon derivatives, all of them containing carbon atoms. Molecules of inorganic compounds may include any other elements in different combinations. Carbon atoms possess the peculiar feature of combining into chains, rings, and other configurations, so that one molecule may contain a hundred carbon atoms. It is therefore not surprising that the number of compounds comprising carbon atoms is much greater than the number of inorganic compounds. Organic compounds form the basis of living organisms, and a science that deals with the substances and processes occurring in organisms is called biochemistry. Recent years have seen the appearance of one more new branchof chemistry, i.e. bioorganic chemistry, which deals with the organic reactions pro- ‘ ceeding in a cell. |Ions of various metals can bind to orgatrtc molecules in a living organism to form enzymes (biological catalysts), haemoglobin (the carrier of oxygen), and other important substances. These are the compounds studied in bioinorganic chemistry, a science which appeared a few years ago. There are also other branches of chemistry related to biology, medicine, and agriculture, e.g. pharmaceutical, tox-icological, and agricultural chemistries. It is also necessary to mention here a chemistry of high-molecular compounds (polymers). Molecules of these compounds, both organic and inorganic, consist of a large and indefinite number of identical units.

We have briefly informed the reader about the focus of chemistry and the relationship between chemistry and physics. It should be noted, however, that scientists have not yet arrived at a general conclusion on what should be considered the focus of chemistry. Only a few (far from all) branches of modem chemistry were mentioned here; other chemical branches, and the most important chemical concepts, substances and techniques employed in chemistry will be discussed former on.

Why Is Rubber Elastic?

Try to bend or stretch out an iron nail with your hands and you will see that your attempts will fail. But when you take a rubber band and repeat your test, the results will be quite different. Indeed, in order to stretch a rubber

6

band by only a one-hundredth fraction of its length, a force must be applied that is 100 000 times less than that required to stretch an iron nail by the same amount. However, the force that must be applied is not the only thing that makes these materials different. The rubber band can be stretched to ten times its original length, and the band will not break. The ability of rubber to experience tension is 1000 times greater than the extensibility of solids under normal conditions. What is responsible for this remarkable property? Surely, the answer must lie in the molecular structure of the substance. People began to use rubber articles a long time ago, but the theory that could explain its elasticity was only developed in 1932 by the Swiss scientist Mayer. Rubber is formed from caoutchouc (crude rubber), which had formerly been cured over a fire into a solid, dark mass. This substance consists of long polymer molecules, in which certain carbon atoms are connected by double bonds. Each molecule of caoutchouc includes several thousands of units, and therefore the molecular mass. of the substance reaches hundreds of thousands. What is the length of the polymer molecule? If the polymer molecule is stretched out to form a thread, its length will equal about a micron. A silk thread that is one-half metre long can be a «model» of such a molecule because it reflects the relationship between the width of the molecule and its length. We used the expression «stretch out» most appropriately because in reality the molecules of solid or liquid polymers are shaped like a zigzag. When placed on the surface of water, the thread, i.e. the model of the molecule, will acquire the form of an unusual curve. The form of the molecule can be predicted theoretically. Run an experiment that resembles blind man’s buff. Cover your friend’s eyes with a kerchief, turn him around several times and then ask him to take a step. Plot the direction of his motion on paper. Then, repeat everything once more and you will obtain a broken curve — a mathematical model of a polymer molecule. The more times the experiment is run, the more the form of the sketch will approach an average statistical molecule. One can determine the dimensions of such a ball. It should be mentioned, however, that real molecules occupy a threedimensionalspace, while the experiment was run in a plane. Nevertheless, the principle of analysis is the same. The distance between the ends of the

molecule r, as well as the distance between the start and uhe end of your friend’s path, can be expressed by the formula

r = l n ,

where l is the length of a step and n is me number of steps. Of course,

7

this doesn’t mean that if you measure the distance r with a ruler (in metres), the result will coincide with the value calculated from the formula. But the more times you repeat the game, me closer r will approach the calculated value. Therefore, r is called an average statistical quantity. The length of a molecule, i.e. the path covered by your friend, is expressed by h = ln. The ratio h/r shows the degree of «convolution» of the molecule or the degree of «futility» of your friend’s wanderings. It is equal to

h / r = n ?

i.e. the longer the molecule, the more it is coiled up.

One can assume that the reason for the elasticity of rubber is that when it is stretched out, the coiled molecules become straightened. The assumption is correct, except for one «but». Let us model the following process: place several threads on a water surface so that they do not contact. Take the ends of two threads and move the threads apart. The threads will not return to the initial positions, and reversible elasticity will not be observed. We have thus created a model soft plastic paraffin, rather than rubber. Now, tie nine threads together into a regular network and place mis chain on the water surface. Carefully pull on one end of the network, while holding the other end. When you release the ends of the network, it will return to its initial position. This is a model of rubber. The «ties» that bind together separate caoutchouc molecules in the rubber are the bridges of sulphur atoms. These bridges are introduced during the vulcanization of caoutchouc when it is treated with sulphur at elevated temperatures.

Several questions may have arisen during this explanation.

What makes the stretched network return to the initial state after the tensile force is removed? The fact is that molecules possess kinetic energy and therefore they are always in motion. In rubber, cross-links do not permit large molecules to move relative to one another under the action of heat. However, thermal motion «pushes apart» separate parts of the molecules and coils up long molecules. It is precisely this thermal motion that returns the network to its initial position. If a piece of rubber is stretched and then freezed at a very low temperature, its molecules lose a considerable part of their kinetic energy, and me stretched rubber cannot return to its initial state. But when heated to room temperature, it shrinks again. Rubber has another remarkable property. It is known that all «normal» bodies and liquids expand when they are heated. Rubber, on the contrary, shrinks when heated. You can check this by running the following experiment. Hammer two nails into a stick and connect them with a metallic spring and a rubber band. If the

8

rubber band is placed in hot water, it shrinks, which can be seen from the extension of the spring. When the temperature is raised, the kinetic energy of the molecules is increased, and the network tends to shrink.

Caoutchouc does not contain sulphur cross-links and therefore separate molecules are not connected to each other. Nevertheless, caoutchouc can be reversibly extended (though it resembles paraffin). This occurs because there are «ties» in the caoutchouc that connect long molecules together. The «ties» are formed when these molecules are entangled or interwoven like separate fibres in a piece of cotton wool. Since there are no strong «ties» that can bind separate caoutchouc molecules, the latter is less elastic than rubber, and can dissolve in benzene, while rubber only swells (you can check this experimentally). Why can many polymers, such as polyethylene, be extended irreversibly, i.e. why don’t they shrink when the tensile force is removed? The point is that unlike caoutchouc molecules, the molecules of polyethylene are arranged as in a crystal. Such molecules can only slide relative to one another.

We mentioned that the molecular masses of polymers are very large and have been determined for all polymers; we also noted that the real length of the polymer molecule is smaller than the length of the stretched molecule. How do scientists determine these quantities? — Since even large, long polymer molecules cannot be seen under a microscope, indirect methods, are used. The simplest way to determine the molecular mass of a substance is to measure the increase in the boiling point of a solution. Dissolve some table salt in water and heat the solution to boiling. Heat the same volume of pure water under the same conditions, and you will see that the solution boils at a higher temperature than the pure water. In the same way, a salt solution freezes at a lower temperature than pure water. This can be verified by placing two liquids in a refrigerator. The difference between the boiling and freezing points of solution and pure solvent depends on the concentration of solute and its molecular mass. How can the shape of molecules be determined? The shape of molecules in solution can be established by measuring the viscosity of the solution. The longer the molecules and the more they are stretched into a chain, the easier they become entangled and the greater the resistance they exert against the «flowing» water molecules. The following rough analogy can be drawn: the sand from the bottom of a river, which consists of fine particles, can easily be passed through a conical funnel. A piece of cotton wool, however, is drawn through the funnel with difficulty because the wool consists of long entangled fibres.

9

In concluding this discussion, let us express an idea from the realm of science fiction. The principle of rubber elasticity can be expressed as follows

And now imagine that a substance is synthesized, whose molecules consist of a variety of rings coupled together to form a chain. Scientists already know how to connect two or three rings into a chain. But if a molecule consists of hundreds or even thousands of such rings, the stretched

Our Food molecule will be represented as

Thus, it becomes obvious that the extensibility of such a polymer should be thousands of times greater than the extensibility of common rubber.

Our Food

A human organism can, in a sense, be compared to an internalcombustion engine, because it converts the chemical energy of substances taken in with the food into motion and heat. The components of food — proteins, carbohydrates, fats, vitamins, salts, and water — are vitally important and necessary for an organism, and each of them has a specific function. Carbohydrates are a «fuel» for humans and animals. These substances have tlie general formula Cx (H2O)y and this is why they are called carbohydrates. For example, the formula of the most well-known and important carbohydrate, glucose, is C6H12O6 or C6(H2O)6. The structure of a glucose molecule reveals that this substance can be simultaneously regarded as an alcohol with five hydroxyl groups OH and an aldehyde that contains a CHO group. Glucose molecules can exist in three forms that are in a dynamic equilibrium, i.e. two cyclic and one opened forms. Hydroxyl and aldehyde groups in the glucose can be identified by the following test. Add 2 or 3 drops of sodium hydroxide to a few drops of an aqueous glucose solution in a glass, and then add a copper sulphate solution dropwise until a persistent turbidity forms.

КПК НИЯУ МИФИ

Методическое пособие

по развитию навыков чтения

аутентичных текстов на английском языке

по теме «Chemistry» («Химия»)

Краснощекова Т.Г.,

преподаватель английского языка

г. Железногорск

2013г.

Пояснительная записка

Данное учебное пособие предназначено для студентов специальности «Химия неорганических соединений».

Пособие ставит целью развитие умения работать с текстом, навыков чтения аутентичной специальной литературы. Аутентичные тексты — это оригинальные тексты, на изучаемом языке, заимствованные из коммуникативной среды носителей языка (в данном случае источником послужили англоязычные сайты), предъявляемые студентам для чтения в неадаптированном виде. Ценность аутентичных материалов состоит, в том числе, в их содержательности, информативности (чего нередко лишены тексты, созданные специально для обучения языку). Новизна данного пособия в том, что в нем наряду с развитием собственно навыков чтения (таких его видов как просмотровое, ознакомительное, поисковое, изучающее) предлагается совершенствовать навыки самостоятельной работы студентов (как индивидуально, так и в группах). Студенты сами составляют задания к текстам и предъявляют их другой группе (разумеется, предварительно проработав текст и имея свои варианты выполнения заданий, составленных ими для группы). С этой целью в первой части пособия даны классификация видов чтения, этап работы с текстом и примерные задания для работы с текстом. Вторая часть пособия содержит тексты по теме «Химия». При работе с аутентичными текстами параллельно закрепляется и грамматический материал, предназначенный для пассивного усвоения (узнавание грамматических структур, свойственных научному и публицистическому стилям). Лексическая составляющая материала способствует обогащению словарного запаса студентов, и прежде всего, пополняется профессионально ориентированный вокабуляр. Работа с текстами и выбор заданий из предложенных вариантов строится в зависимости от уровня языковой компетенции студентов. Тексты могут быть разбиты на части и прочитываться в разных темпах.

Данное пособие составлено в соответствии с программой, имеет практическую направленность и может быть использовано как при работе на уроках, так и для самостоятельной работы студентов на дому.

Содержание

Часть I

Виды чтения………………………………………………………………………………………5

Этапы работы с текстом………………………………………………………………………….7

Примерные задания для работы с текстом………..……………………………………………9

Часть II

Тексты для чтения

Tex 1. Chemistry In Everyday Life……………………………………… ………………..……14

Text 2. Difference Between Organic and Inorganic Chemistry………………………………….21

Text 3. Half Life in Nuclear Chemistry……………………………………………………….….24

Text  4. Chemical Reactions in Everyday Life………………………………………………..…26

Text 5. Soy Biodiesel………………………………………………………………………….…29

Литература………………………………………………………………………………………31

ЧАСТЬ I

ВИДЫ ЧТЕНИЯ

В зависимости от целевой установки различают просмотровое, ознакомительное, изучающее и поисковое чтение. Зрелое умение читать предполагает как владение всеми видами чтения, так и легкость перехода от одного его вида к другому в зависимости от изменения цели получения информации из данного текста.

Просмотровое чтение предполагает получение общего представления о читаемом материале. Его целью является получение самого общего представления о теме и круге вопросов, рассматриваемых в тексте. Это беглое, выборочное чтение, чтение текста по блокам для более подробного ознакомления с его «фокусирующими» деталями и частями. Оно обычно имеет место при первичном ознакомлении с содержанием новой публикации с целью определить, есть ли в ней интересующая читателя информация, и на этой основе принять решение — читать ее или нет. Оно также может завершаться оформлением результатов прочитанного в виде сообщения или реферата.

При просмотровом чтении иногда достаточно ознакомиться с содержанием первого абзаца и ключевого предложения и просмотреть текст.

 Количество смысловых кусков при этом гораздо меньше, чем при изучающем и ознакомительном видах чтения; они крупнее, так как читающий ориентируется на главные факты, оперирует более крупными разделами. Этот вид чтения требует от читающего довольно высокой квалификации как чтеца и владения значительным объемом языкового материала.

Полнота понимания при просмотровом чтении определяется возможностью ответить на вопрос, представляет ли данный текст интерес для читающего, какие части текста могут оказаться в этом отношении наиболее информативными и должны в дальнейшем стать предметом переработки и осмысления с привлечением других видов чтения.

Ознакомительное чтение представляет собой познающее чтение, при котором предметом внимания читающего становится все речевое произведение (книга, статья, рассказ) без установки на получение определенной информации. Это чтение «для себя», без предварительной специальной установки на последующее использование или воспроизведение полученной информации.

При ознакомительном чтении основная коммуникативная задача, которая стоит перед читающим, заключается в том, чтобы в результате быстрого прочтения всего текста извлечь содержащуюся в нем основную информацию, то есть выяснить, какие вопросы и каким образом решаются в тексте, что именно говорится в нем по данным вопросам и т. д. Оно требует умения различать главную и второстепенную информацию. Так мы читаем обычно художественные произведения, газетные статьи, научно-популярную литературу, когда они не представляют предмета специального изучения. Переработка информации текста совершается последовательно и непроизвольно, ее результатом является построение комплексных образов прочитанного.

Изучающее чтение предусматривает максимально полное и точное понимание всей содержащейся в тексте информации и критическое ее осмысление. Это вдумчивое и неспешное чтение, предполагающее целенаправленный анализ содержания читаемого с опорой на языковые и логические связи текста. Его задачей является также формирование у обучаемого умения самостоятельно преодолевать затруднения в понимании иностранного текста. Объектом «изучения» при этом виде чтения является информация, содержащаяся в тексте, но никак не языковой материал.

Именно изучающее чтение учит бережному отношению к тексту.

Поисковое чтение ориентировано на чтение газет и литературы по специальности. Его цель — быстрое нахождение в тексте или в массиве текстов вполне определенных данных (фактов, характеристик, цифровых показателей, указаний). Оно направлено на нахождение в тексте конкретной информации. Читающему известно из других источников, что такая информация содержится в данной книге, статье.

ЭТАПЫ РАБОТЫ С ТЕКСТОМ

Овладение технологией чтения осуществляется в результате прохождения предтекстового, текстового и послетекстового этапов.

1. Предтекстовый этап — пробуждение и стимулирование мотивации к работе с текстом; актуализация личного опыта студентов путем привлечения знаний из других областей; прогнозирование содержания текста с опорой на знания и жизненный опыт, на заголовок и рисунки и т.д. Здесь необходимо соблюдать одно важное правило: вся предварительная работа над текстом не должна касаться его содержания, иначе студентам будет неинтересно его читать, поскольку ничего нового для себя они в этом тексте уже не найдут.

2.Текстовый этап — чтение текста, отдельных его частей с целью решения конкретной коммуникативной задачи, сформулированной в задании к тексту и поставленной студентам перед чтением самого текста. Объектом контроля чтения должно быть его понимание (результат деятельности). При этом контроль понимания прочитанного текста должен быть связан как с коммуникативными задачами, которые ставятся перед студентами, так и с видом чтения. На данном этапе должно действовать следующее правило: нецелесообразно многократно читать один и тот же текст, ибо если содержание текста известно, то его прочтение теряет свой коммуникативный смысл (мы имеем в этом случае дело с формальным упражнением, а не с общением). Повторное чтение целесообразно лишь в том случае, если речь идет о поиске дополнительной, уточняющей информации.

3. Послетекстовый этап — использование содержания текста для развития умений студентов выражать свои мысли в устной и письменной речи. Предлагаемые на этом этапе задания направлены на развитие умений репродуктивного плана, репродуктивно-продуктивного и продуктивного.

Первая группа заданий связана с воспроизведением материала текста с опорой на его ключевые слова, опорные предложения, его сокращенный или упрощенный вариант. Студентам предлагаются задания в творческой обработке текста: деление текста на смысловые вехи; составление плана к каждой части и выписывание опорных предложений к каждому пункту плана; сокращение или упрощение текста для лучшего его воспроизведения и др.

Вторая группа заданий связана с развитием умений репродуктивно-продуктивного характера, то есть умений воспроизводить и интерпретировать содержание текста в контексте затронутых в нем проблем; высказывать по ним свое суждение (в том числе с опорой на аргументы из текста); оценивать информацию, содержащуюся в тексте, с точки зрения ее значимости для ученика; сообщать, что нового ученик узнал из текста и т.д.

Третья группа заданий развивает умения продуктивного характера, позволяющие студентам  использовать полученную информацию в ситуациях, моделирующих аутентичное общение (ролевая игра), и в ситуациях естественного общения: дискуссия по проблеме, затронутой в тексте; написание рецензии/отзыва на текст; составление продолжения истории/ рассказа и др.

ПРИМЕРНЫЕ ЗАДАНИЯ ДЛЯ РАБОТЫ С ТЕКСТОМ

Предтекстовый этап

Упражнения в работе с заглавием текста

1. Прочтите заглавие и скажите, о чем (о ком), по вашему мнению, будет идти речь в тексте.

2. Прочтите заглавие и скажите, в чем, по вашему мнению, состоит основное содержание текста.

3. Переведите заглавие и ответьте на вопросы:

А) По какому слову заглавия можно установить, что речь идет о …?

Б) Какое словосочетание наводит на мысль о том, что …?

С) По какому слову вы определили, что это информация о …?

4. Переведите заглавие со словарем и скажите, какая приставка придает словам отрицательное значение.

5. Прочтите заглавия текстов. Предположите, о каких конкретных фактах может идти речь в текстах. Просмотрите их.

6. Скажите, какую, по вашему мнению, цель ставил перед собой автор, включая в заглавие слова, которые не повторяются в тексте.

7. Придумайте заглавие, которым можно объединить три названных факта.

8. Прочтите заглавие следующего текста и подумайте, с чем оно ассоциируется в вашем представлении. Если заглавие вас интересует, читайте текст дальше.

Примерный алгоритм работы с заглавием перед чтением любого текста

1. Внимательно прочитайте заглавие и выделите в нем ключевое слово (чаще всего оно выражено существительным).

2. Просмотрите текст и обратите внимание на то, как часто встречается выделенное вами доминирующее слово заглавия в тексте.

3. Найдите слова-заместители для доминирующего слова и всего заглавия в тексте.

4. Перефразируйте заглавие, используя синонимические слова из текста.

5. Найдите в тексте предложения с варьирующимся повтором доминирующего слова в заголовке.

6. Скажите, являются ли выделенные вами ключевые слова и их заместители самыми информативными элементами в тексте.

7. Повторно прочтите заглавие и скажите, о чем будет идти речь в данном тексте.

Упражнения на овладение структурно-композиционными особенностями текстов различных функциональных стилей

Овладение структурой газет и распознавание жанров газетных материалов

1. Найдите в данном номере газеты основное информационное сообщение. Скажите, какое событие описывается в нем. Найдите в газете другие материалы по данному вопросу.

2. Найдите второе по важности информационное сообщение номера; скажите, о каком событии рассказывается в нем и какие еще материала газеты посвящены этому событию

3. найдите в газете некомментированные информационные статьи (информационные статьи с элементами комментария, комментированные информационные статьи); скажите, каким вопросам они посвящены.

4. Найдите в газете редакционные статьи (статьи специалистов, постоянных обозревателей газеты); скажите, каким вопросам они посвящены.

5. Найдите интересные для вас материалы, которые газета публикует под рубриками …..

6. Просмотрите страницу газеты, журнала, набор текстов и отберите тексты на тему ….

7. Просмотрите газету (журнал). Перескажите на родном или иностранном языке содержание наиболее интересного текста по теме.

8. Сделайте выборку статей по указанному вопросу из нескольких газет.

Овладение структурно-композиционными особенностями научных (научно-популярных) текстов

1. Просмотрите текст. Определите его характер (описание, рассуждение, повествование).

2. Просмотрите текст и скажите, содержит ли он, с вашей точки зрения, интересную информацию.

3. Прочтите начальные предложения первого и последнего абзацев. Сформулируйте вопрос, который освещается в статье.

4. Установите, верно ли указана граница вводной части текста; если нет, исправьте ошибки.

5. Выберите из напечатанных на отдельных карточках текстов вводную, основную и заключительную части статьи. Составьте из них статью.

6. Выделите в тексте вводную и основную части.

7. Установите, повторяется ли главная мысль в тексте, сколько раз, в каких структурных компонентах (заглавии, вводной или основной части) она формулируется.

8. Проверьте, правильно ли обозначена граница заключительной части текста. Если нет, дайте свой вариант.

9. Выделите в тексте вводную, основную и заключительную части.

10. Найдите заключительную часть текста. Дается заголовок и вводная часть текста; основная часть разделена на отдельные смысловые куски.

11. Составьте общее представление о содержании текста по заглавию (таблице, чертежу, формуле, вводной и заключительной частям).

12. Прочтите первые предложения абзацев и назовите вопросы, которые будут рассматриваться в тексте.

13. Прочтите последний абзац текста и скажите, какое содержание может предшествовать этому выводу.

14. Прочтите про себя первый абзац (введение) и попытайтесь догадаться, о чем будет идти речь в данном тексте.

15. Просмотрите текст, ознакомьтесь с чертежом (таблицей, схемой, описываемой в тексте), составьте план основного содержания текста.

16. Просмотрите текст и нарисуйте эскиз объекта, описанного в тексте.

17. Бегло просмотрите текст. Сопоставьте первое предложение текста с заглавием. Установите:

1. выражают ли одну и ту же мысль

2. выражают ли они общее содержание текста.

18. Прочтите второе предложение первого абзаца и первые предложения всех последующих абзацев. Исключите из них те, которые не выражают новую мысль.

19. Составьте структурно-смысловую схему текста по следующему образцу:

1. Цель сообщения (предикация первого порядка)

2. элементы общего содержания:

а) основные констатирующие тезисы (предикация второго порядка)

б) второстепенные элементы (предикации третьего, четвертого и последующих порядков) 

Подобного рода схемы смысловой структуры текста могут быть также основой для написания рефератов.

Текстовый этап. Упражнения на определение темы текста

1. Не читая текст, укажите структурный компонент, в котором выражена тема. Прочтите эту часть текста, назовите тему. В ряду заглавий подчеркните то, которое взято из сообщения о …

2. Распределите заглавия по указанным темам.

3. Скажите, выражена ли тема в заголовке текста.

1. Определите структурный компонент текста, в котором содержится тема (вводная часть, основная часть)

2. Установите, какая проблема обсуждается в тексте.

3. Прочитайте заглавие и скажите, о чем идет речь в тексте.

4. Назовите вопросы, которые рассматриваются в редакционных статьях и статьях специалистов в данном номере газеты.

5. перечислите темы информационных сообщений, помещенных на … полосе газеты (под рубрикой …).

Упражнения на смысловое прогнозирование содержания текста

При составлении упражнений данной группы следует помнить, что существуют две категории слов-сигналов, способствующих предвосхищению на движение мысли автора:

А) слова, указывающие на движение мысли автора в повествовании;

Б) слова, указывающие на изменение направления мысли, поворот мысли, отрицание предыдущего утверждения.

1. Выпишите из текста слова-сигналы и установите, к какой части речи они относятся.

2. Определите слова-сигналы из приведенных ниже, после которых следует развитие предыдущего положения.

3. Определите слова-сигналы из приведенных ниже, после которых следует изложение нового материала.

4. Установите, к какой смысловой категории принадлежат данные слова-сигналы:

а) повторение мысли;

б) разъяснение мысли;

в) вывод;

г) изменение точки зрения.

5. Придумайте окончание предложения после выявления слова-сигнала.

6. Определите, после каких из данных слов-сигналов идет информация, которую можно пропустить, если целью читающего является понимание только наиболее важной информации.

7. Определите после каких из данных слов — сигналов может следовать главная мысль в тексте.

8. Просмотрите выделенные в тексте слова. Предположите , о чем идет речь в тексте.

9. Чтобы лучше понять текст, просмотрите его. Подберите к субъектам, данным в левой колонке, соответствующие предикаты из правой.

10. Просмотрите несколько статей на тему .. и докажите, что …

11. Просмотрите текст еще раз. Определите его композиционно-речевую форму ( это может быть сообщение, повествование или рассуждение).

12. Дополните информацию, полученную из текста. С этой целью просмотрите соответствующие газеты и журналы на изучаемом иностранном языке.

Послетекстовый этап. Упражнения на контроль понимания прочитанного

1. Скажите, какие вопросы рассматриваются в тексте.

2. Скажите, какая проблема вытекает из содержания.

3. Поставьте к тексту несколько вопросов и задайте их вашему товарищу, затем ответьте на его вопросы.

4. Подтвердите точку зрения, изложенную в тексте, используя собственный пример.

5. Выскажите мнение о прочитанном,. Сообщите известные вам дополнительные сведения. Приведите примеры, факты, подобные описываемым в статье.

6. Подумайте, как и где вы можете использовать извлеченную из текста информацию.

7. Определите, нужно ли вам более детально ознакомиться с текстом для использования полученной информации в вашей будущей профессиональной деятельности.

………………………………………………………………………………………………..

ЧАСТЬ II

ТЕКСТЫ ДЛЯ ЧТЕНИЯ

Text 1

Chemistry in Everyday Life


Chemistry, though a mystery to many, is heavily involved in every aspect of our daily life. Our very existence depends upon it. By reading the examples below you will realize how vital chemistry is in everyday life. Take a look!
Chemistry is a branch of science which deals with the study of the composition, structure, properties, reactions and behavior of substances. Hence, chemistry is termed as the central science. It is the essence of our everyday lives and occurs in the food we eat, the air we breathe, the water we drink, everything is a result of chemical processes.

In fact, emotions like love, hatred, are also driven by chemistry. For a better understanding of the chemistry that is virtually everywhere around us, we have provided day-to-day examples in two sections. Firstly, examples of chemistry within our body and secondly, examples of chemistry that exist outside our body or occur around  us.

Chemistry Within Us

Chemistry plays a vital role in our survival, and life without chemicals can’t even be imagined. They participate in the primary functions of the body, control our emotions, oversee the metabolic processes and keep diseases at bay. The oxygen that we breathe, the essential nutrients that we require, the genetic make-up of our body — the DNA and RNA — are all made up of different elements and compounds. Let us take a look at few such instances that involve chemistry, and are an integral part of our existence.

1. Composition of the Human Body

Roughly 96% of our body mass is made up of just 4 elements:- Oxygen, Carbon, Hydrogen and Nitrogen. The remaining 3% consists of around 60 elements that include sodium, potassium, calcium, zinc etc., and the list goes on. The elements that are required in larger amounts are called macro-nutrients and the others that are needed in minute quantities, usually in parts per million or less, are called micro-nutrients. Chemically, the human body is made up of water and organic compounds- carbohydrates, proteins, lipids and nucleic acids.

2. Metabolism

The organic processes taking place in the human body are termed as metabolism, which involves huge number of chemical reactions. The enzymes that are secreted by different organs act as biocatalysts that speed up the rate of these reactions, whereas the hormones regulate their occurrence, time and speed. Our well-being, smooth functioning and normal health depends on these metabolic processes. The coordination and simultaneous occurrences of these life processes in an orderly manner is the reason we are fit, healthy and alive.

3. Respiration

Breathing is the exchange of gases between an organism and its environment. Respiration is a chemical process, which is a reaction between glucose or sugars with oxygen, that release energy. It is the process in which inhalation of oxygen from the air causes inflation of the lungs and then deflation occurs by exhaling carbon dioxide into the environment. The reaction that takes place during breathing is :-
C6H12O6 + 6O2 ➜ 6CO2 + 6H2O + Energy

4. Composition of Water

Water is the elixir of life on Earth. Hydrogen — a highly-combustible gas and Oxygen — a gas without which combustion is impossible, form a covalent bond with each other to create the most effective fire extinguisher which is water. The chemical formula of water is H2O. Yes! We drink a chemical everyday. Water is important for all the metabolic processes that occur inside our body. As Leonardo da Vinci stated «Water is the driving force of all nature.»

5. Feeling Hungry

When you feel hungry the hormone ghrelin is secreted by the stomach that triggers hunger. It stimulates the release of the growth hormone. It plays a role in the release of insulin and protection of the cardiovascular organs. So, the next time your stomach growls grab a bite because if you fast or skip meals, more ghrelin is produced thus increasing your craving for food.

6. Digestion

Gastric acid is composed of hydrochloric acid (HCl) and large quantities of potassium chloride(KCl) and sodium chloride(NaCl) that is secreted by the parietal cells lining the stomach. This gastric acid helps convert pepsinogen to pepsin which is responsible for the denaturing of the proteins in the stomach. It also kills the micro-organisms in the food before they can make you sick. The HCl neutralizes the acid present in the foods you eat thereby maintaining your body’s acidic or alkaline levels to keep you healthy.

7. Tears and Crying

Sometimes, crying is a natural reflex. Studies have shown that emotional tears contain more manganese, an element that affects temperament and more prolactin. Prolactin is a hormone that regulates milk production. This elimination of manganese and prolactin is thought to ease out tension building up in the body and you feel energized and rejuvenated. So, the next time you feel low and need to vent your emotions, don’t hold back. Just cry! It will help you feel better.

8. Chemistry of LOVE

You fall in love or are attracted to someone and have a feeling of belonging due to an increase in the secretion of -Phenylethylamine (PEA, or the «love chemical») and the hormones testosterone and estrogen which promote mating. When we fall in love, our brain releases dopamine, norepinephrine and pheromones consistently, which evoke the pleasure center in the brain leading to side effects such as increased heart rate, insomnia, an intense feeling of excitement, elation and focused attention.

9. Coffee and Sleep

Coffee keeps you awake due to the presence of caffeine in it. This caffeine increases dopamine levels in our bodies that stimulates the ‘pleasure areas’ in our brain making us feel good. It increases the adrenaline secretion in the body and speeds up activity in the brain that keeps us awake.

10. Body Odor

Perspiration is a way in which the body cools itself. Body odor mainly originates from the apocrine glands which are found in the armpits, ears, breasts, the genitals and hair follicles that become active at the onset of puberty. The sweat that these glands release is slight yellow in color due to the presence of fatty acids and proteins in it. The bacteria that thrive on our skin break down the secretions of the apocrine glands and create smelly odors.
These are some of the examples of chemistry inside our body. Let’s look at some examples of chemistry in day-to-day life that take place around us.

Chemistry Around Us

Chemical reactions influence the stuff around us and there are numerous instances where chemicals and chemistry helps us live a better life. The cooking of food, the clothes we wear, fertilizers that we use for crops, cement used for building our houses, the power plants that generate electricity, and many other processes depend on chemistry. The human dependence on this natural science is increasing and to understand this, here are a few examples that highlight the importance of chemistry around us.

1. Photosynthesis

Photosynthesis involves energy transformation and is a chemical process wherein plants, algae and some bacteria produce their own food. It is the synthesis of glucose using carbon dioxide and water in presence of sunlight trapped by chlorophyll present in the leaves. The reaction which occurs is depicted as:
6 CO2 + 6 H2O + Light Energy ➜ C6H12O6 + 6 O2

Photosynthesis is the reverse process of respiration. They both are inter-dependent. We get an uninterrupted supply of oxygen, and plants get the carbon dioxide they need. Thus, photosynthesis plays a significant role in our day-to-day life.

2. Color of Meat

There are two types of meat: red and white. Red meat contains a highly pigmented protein called myoglobin that stores oxygen in the muscle cells. More the myoglobin in the cells, the redder is the meat. However, as meat is heated, the proteins break down and shrink in size. When the interior of the meat reaches 170° F, hemichrome (a tan colored compound) levels rise, and the myoglobin becomes metmyoglobin, which gives well-done meat its brown-gray shade. White meat contains glycogen, which has a translucent «glassy» quality when it is raw. When it’s cooked, the proteins recombine, or coagulate, and the meat becomes opaque and whitish.

3. Apples Turning Brown

Apples contain an enzyme called polyphenol oxidase (PPO), also known as tyrosinase. Cutting an apple exposes its cells to the atmospheric oxygen and oxidizes the phenolic compounds present in apples. This is called the enzymatic browning that turns a cut apple brown. In addition to apples, enzymatic browning is also evident in bananas, pears, avocados and even potatoes.

4. Crying and Onions

When you cut an onion you break the cells that form the layers in an onion, thus releasing an enzyme alliinase that reacts with a sulfur-containing compound known as ‘prensco’, which is also released while cutting. This reaction results in the formation of 1-propenyl sulfenic acid. This acid is further converted to Propanethiol S-oxide, a volatile sulfur compound, by the enzyme LF-synthase (meaning Lachrymatory Factor synthesizing enzyme). This gas, known as the Lachrymatory factor (crying factor), reacts with the water in our eyes to form sulfuric acid causing a burning sensation in your eyes and indicating the tear gland to secrete tears.

5. Stain Removers

Soap is formed by the reaction between an alkali and a fatty acid. This produces a molecule with one hydrophilic (water-loving) and one lipophilic (fat-loving) ends. The lipophilic ends stick to oil, grease or dirt. These get engulfed in the soap and are washed away with a fresh stream of water, leaving a clean surface behind. This is just a physical reaction that takes place. Soap and stain removers act as emulsifiers which allow oil and water to mix and so the oily mixtures and difficult stains on body and clothes can be removed after application of soap, stain removers and water.

6. Ripening of Fruits

A simple hydrocarbon gas ethylene switches on the necessary genes that stimulate the secretion of the ripening enzymes which catalyze reactions to change the properties of the fruit. Ethylene channelizes the action of several other chemicals called hydrolase, amylase, kinase and pectinase. These enzymes convert starch to sugar, alter the cell walls to make them softer, neutralize acids and cause the fruit to emit an aroma.

7. Fermentation

Fermentation is the conversion of complex substances to simpler ones under anaerobic conditions. The specific product from fermentation is driven by the type of micro-organisms acting on the substance in which the fermentation occurs. The products of fermentation are alcohols or acids and the release of carbon dioxide. For example, wine produced from fruit juice is an alcohol as a result of fermentation by yeast, whereas beer is the result of yeast fermentation of grain. Antibiotics are obtained through fermentation by molds and some bacteria. Yogurt, cheese and vinegar are products of bacterial fermentation. Leavened bread is obtained by yeast fermentation.

8. Sunscreens

Sunscreens are a combination of organic and inorganic compounds. Inorganic chemicals like titanium dioxide or zinc oxide, form a physical barrier that reflects or scatters UV waves. Organic components like octyl methoxycinnamate (OMC) or oxybenzone absorb UV rays and release their energy as heat. This protects our skin from sunburns and detrimental effects like cancer.

9. Nail Paint Removers

Nail paint consists of three types of ingredients which are organic solvents and drying agents, thickeners and hardening agents along with coloring agents. The remover is actually an organic solvent that is used as an ingredient in nail paint which may be acetone or ethyl acetate. So when you apply the remover you are just bringing it back to its original state. The solvent molecules get in between the chains of polymers and separate them, making it easy to wipe it off with a ball of cotton.

10. Static Shocks

All materials are made up of electrical charges in the atoms of the material. There are equal quantities of electrons (negative charges) and protons (positive charges) that try to balance each other in the universe. Friction between two materials causes these charges to redistribute. The electrons from one atom are transferred to the other. As we know, like charges repel each other and unlike charges attract each other. Whenever you touch anything that is a good conductor of electricity, the transfer of the extra electrons that have accumulated takes place, and it gives you the static shock. For example, generally in winters, you get a shock when you get out of the car or when you touch the door knob or filing cabinet.

Your body itself is a huge chemical factory wherein one or the other chemical reaction takes place every moment. Most people detest chemistry because of long reactions and difficult chemical names that we see in our books. However, taking a practical approach to understanding this science, that we come across in our everyday life, will help you appreciate it even more.
By Aparna Jadhav
………………………………………………………………………………………………..

Text 2

Difference Between Organic and Inorganic Chemistry


One of the two most vast branches of chemical science are organic and inorganic chemistry. In this article, I present the distinction between organic and inorganic chemistry for those of you who are planning to take up higher studies in chemistry.
When taking up your first advanced courses in high school level science, you will find two separate courses named organic and inorganic chemistry listed in the course schedule. Till date, you might have taken up only a single course in basic chemistry and the bifurcation of this subject into two separate parts might baffle you. As a subject advances in its scope of applicability and complexity, it tends to get divided into sub-fields and chemistry is no exception to this. According to the kind of chemical reactions studied and the materials investigated, chemistry is divided into organic and inorganic chemistry. In this Buzzle article, I have elucidated the difference between organic and inorganic chemistry, for beginner students taking up advanced chemistry courses.

What is Organic Chemistry?
Organic chemistry, as the name itself suggests, deals with the study of all kinds of organic compounds. Earlier, the term — ‘Organic’ addressed compounds of biological origin but now it is broadly defined to apply to all carbon compounds and hydrocarbons (C-H compounds) in particular. These includes alkanes, alkenes, alkynes, aromatic compounds, aliphatic compounds, polymers and biomolecules. It involves the study of structure, properties, synthesis, reactions and applications of organic compounds. Like any other field of chemistry, there is considerable lab work involved in a typical organic chemistry course which focuses on studying characterization, identification and analysis of organic reactions. Advanced courses in organic chemistry study biological reaction mechanisms like cellular respiration, protein synthesis, DNA replication and other such phenomena in substantial detail.

What is Inorganic Chemistry?
Inorganic chemistry focuses on studying the realm of non-organic compounds, which includes all naturally occurring and artificially synthesized metallic and non-metallic compounds. It involves the study of structure, properties and synthesis of these compounds. Advanced inorganic chemistry involves molecular quantum mechanics which provides an accurate description of the molecular structure of inorganic compounds. Reaction mechanisms involving inorganic compounds are studied in detail. Lab work in primary inorganic chemistry courses involves ‘Inorganic Qualitative Analysis’ aimed at training students in identifying the salts of various types through a series of investigative experiments. It also involves several quantitative analysis methods, like titration and actual synthesis of inorganic compounds.

How is Organic Chemistry Different From Inorganic Chemistry?
After having defined the subject scope details of both chemistry branches, the differences between them should be already clear. While organic chemistry studies hydrocarbon compounds or organic compound complexes in general, inorganic chemistry studies the rest of subset of compounds, other than organic compounds. This clear distinction was necessary due to the higher complexity of organic compounds compared to inorganic compounds.

This necessitates a different set of analytical tools and ideas, for studying both subjects, which justifies the bifurcation. The scope of organic chemistry is much more wider than inorganic chemistry as it naturally prepares a student for higher studies in biotechnology, genetic engineering, microbiology, biophysics and other advanced biological sciences. Theoretical inorganic chemistry is in fact quantum physics and people with an analytical bend of mind, with a love for physics and mathematics, will find it to be an exciting field. Both are sufficiently interesting subjects of study. If you plan to make a career in biotechnology, a grounding in organic chemistry is a must. Inorganic chemistry provides access to the highly interesting field of nanotechnology. I suggest that you take up both courses, if you plan to make a career as a chemist as both train you to understand the structure of matter in a range of different material manifestations.

Thus the prime difference between organic and inorganic chemistry lies in the subjects of study. While one is primarily devoted to the study of carbon compounds including hydrocarbons, the other focuses on the study of the entire gamut of non-organic reactions. In organic chemistry, you will spend a considerable amount of time in rightly naming various types of organic compounds according to the right nomenclatures and then study the various synthesis methods of each different type of organic compound. This is just basic preparation.

Real organic chemistry starts when you start understanding the underlying mechanisms that make organic reactions possible and apply the knowledge in understanding various biological reactions. Inorganic chemistry will first focus on defining and describing various types of inorganic compounds, their structure and reactions. The division of a field into sub-parts is only for our own convenience. There are several phenomena where both inorganic and organic chemistry principles must overlap to provide us with some real answers. One such field where both fields merge is ‘Organometallic Chemistry’. Hope this differentiation of organic and inorganic chemistry was an insightful read for you.

By Omkar Phatak
…………………………………………………………………………………………….….

Text 3

Half Life in Nuclear Chemistry


The half-life of radioactive elements is a part of nuclear chemistry. Half-life occurs naturally in some of the radioactive elements while it could be artificially stimulated in some other elements. This article gives a brief introduction to half-life in nuclear chemistry.
Nuclear chemistry is a sub-branch of chemistry. This branch deals with the nuclear processes, radioactivity and nuclear properties. Chemical reactions are the result of the interaction of electrons on the nucleus of an atom while nuclear reactions are different from the traditional chemical reactions and involve the changes in the composition of the nuclei. A nuclear reaction releases enormous amount of energy.

The field of nuclear chemistry was expanded in 1896, when Henri Becquerel discovered that the uranium emitted radiation. Marie Sklodowska Curie turned her focus on studying radioactivity. She propounded the theory that radiation is proportional to the amount of radioactive element present at a give time. She also found out that radiation was a property of an atom. In her lifetime she discovered the two radioactive elements polonium and radium.

In1902, another scientist, Fredrick Soddy, discovered that when a radioactivity occurs; a nuclear reaction changes the nucleus of an atom resulting in the change in the atom. He proposed that all naturally radioactive elements would decay into lighter elements.

Half-Life – Definition

The half-life of a radioactive element is the time required for the element to decay to half of the original amount. For instance, half-life is the time period during which half of the atom of a radioactive element undergoes a nuclear process to be reduced into a lighter element.

Half-Life in Nuclear Chemistry — Half-life Formula

As mentioned above, half-life in Nuclear Chemistry is a decay process of a radioactive element. Each and every radioactive element has its own half-life. For instance, 238U has a half-life of 4.5billion years. That is, 238U would take 4.5 billion years to decay into other lighter elements. Another interesting fact is half-life of 14C is 5730 years and this is very helpful in geological dating of any archaeological material. You must know, the nuclear half-lives of various radioactive elements would range from tiny fractions of a second to many billion years.

You wouldn’t be able to predict when a nucleus of a radioactive element would decay but you can calculate how much of the element would decay over a given period of time.

For instance, if you have 5 grams of a radioactive element, after decaying there would be just half the amount of the original i.e. 2.5 grams. After another half-life, the amount of radioactive element left would be 1.25 gram. Here is a formula to calculate half-life of a nuclear element.

AE = Ao * 0.5t/t1/2

Where
AE = amount of substance left
Ao = original amount of substance
t = elapsed time
t1/2 = half-life of the substance

Try this problem out as an example. For instance, if you are given 157 grams of 14C, how much of 14C would be left after 2000 years. The half-life of 14C is 5730 years.

AE = 157 * .52000/5730
Amount of 14C left after 2000 years would be 123 grams.

Three types of natural radioactive decay include alpha radiation, beta radiation and gamma radiation. An alpha radiation is the emission of two protons and two neutrons. An alpha emission is a positive charge and has a helium nucleus. A beta radiation emits more neutrons than protons and has negative charge. In a gamma radiation, the nucleus emits rays in the gamma part of the spectrum. Another interesting fact is a gamma ray has neither mass nor a charge.

While many radioactive elements decay naturally, you can also stimulate a nuclear reaction artificially. The artificially stimulated nuclear reactions are nuclear fusion and nuclear fission.

By Maya Pillai
……………………………………………………………………………………………….…..

Text  4

Chemical Reactions in Everyday Life


Some of the observable examples of chemical reactions in everyday life are respiration (aerobic and anaerobic), photosynthesis, rusting and burning. Read on to find out…
Decomposition of carbonic acid
Look at the things around you, nearly all of them are made up of some sort of substances, which are further classified into element, mixture, alloy, etc. And speaking in chemistry terms, the air we breathe is a mixture in gaseous state, while water is a compound existing in liquid state. Considering the abundance of substances in and around us, it is not unusual to observe examples of chemical reactions in everyday life. Before we discuss the chemical reactions that occur in everyday, let’s try to understand what actually takes place a chemical reaction.

What are Chemical Reactions?

A chemical reaction is defined as the process, wherein a set of chemical substances react with each other, which leads to their conversion into other different forms. The initial substances used the reaction are collectively called reactants, while the final substances formed after the reaction are known a products. In general, the chemical properties of the reactants and products are different from each other. Based on whether the reaction is initiated with energy or without energy, it is classified into two types, spontaneous reaction (that occurs on its own) and non-spontaneous reaction (require energy for activation).

Some Chemical Reactions in Everyday Life

Science being a subject of common interest, it is very intriguing to analyze visual experiments happening in day-to-day life. There are a plethora of products that you use everyday, which are formulated with application of chemical reaction. Say for example; toothpaste, soap, shampoo, cleaning agent, etc. are all results of chemical reactions. Following are some of the most profound chemical reactions, which we encounter in everyday life :

Aerobic Respiration
Do you know indulging in physical movements is associated with a chemical reaction? The process requires energy, which is yielded by aerobic respiration. Over here, respiration helps breaks down glucose (an energy source) into water, carbon dioxide and energy in form of ATP (adenosine triphosphate). The balanced cellular respiration equation is represented as:

C6H12O6 + 6O2 → 6CO2+ 6H2O + Energy (36 ATPs)

Anaerobic Respiration
Due to overexercising, sometimes our body cells run out of oxygen and respire anaerobically. This cause synthesis of lactic acid and cause muscle cramps. Anaerobic respiration is observed in some bacteria, yeast and other organisms. In contrary to the aerobic type, it breaks down glucose in the absence of oxygen, resulting in production of ethanol, carbon dioxide and energy. Anaerobic respiration equation is:

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + Energy

Photosynthesis
Photosynthesis is the process by which green plants manufacture their own food. This occurs in presence of sunlight and other raw materials, namely carbon dioxide and water. The chlorophyll pigment harvests the light energy from sunlight, which is then converted into glucose by the phenomenon of photosynthesis. In short, it is the opposite of aerobic respiration. The equation for photosynthesis is:

6 CO2+ 6 H2O + Light energy → C6H12O6 + 6 O2

Rusting of Iron
Very often, you notice a coating of rust over unpainted iron surfaces, which gradually leads to disintegration of iron. This is nothing, but a chemical phenomenon called rusting. In this case, iron (a very reactive metal) combines with oxygen in presence of water (more precisely, atmospheric moisture), resulting in formation of iron oxides. The chemical reaction behind rusting can be simply represented as:

Fe + O2 + H2O → Fe2O3. XH2O

Propane Grill
Have you ever prepared meat in a propane grill? The meat placed over the burner is cooked with the help of heat energy released after burning of propane gas. Thus, propane is the reactant which when burnt with the help of oxygen gives heat energy and other byproducts. Check out the balanced equation for the combustion reaction that take place in a propane grill:

C3H8 + 5O2 → 4H2O + 3CO2 + energy

Whether you consider cooking, souring, fermenting or burning, there is a chemical reaction accompanying these everyday processes. Thus, it won’t be wrong to say learning chemistry and chemical reactions start at home.

By Ningthoujam Sandhyarani

………………………………………………………………………………………..………

Text 5

Soy Biodiesel

Biofuels: Compared to petrodiesel emissions, biodiesel exhaust causes more inflammation in human cells and in mouse lungs

Photograph of a bus fueled by soy biodiesel. Fueled By Soy

Vehicles that run on soy biodiesel emit less carbon monoxide and hydrocarbons than those that use petrodiesel. But the health effects of biodiesel emissions are still largely unknown.

Credit: Nebraska Soybean Board

Biodiesel, a fuel derived from animal or vegetable fats, is often touted as an environmentally friendly alternative to diesel made from petroleum. The fuel comes from a renewable resource, and burning it generates fewer greenhouse gases and less particulate matter than petrodiesel produces. However, very little is known about the health effects of biodiesel exhaust. Now a study finds that, compared to petrodiesel emissions, biodiesel exhaust may trigger greater inflammation in mammalian cells and lungs (Environ. Sci. Technol. 2013, DOI: 10.1021/es403146c).

In the U.S. and elsewhere, there is increasing interest in replacing or blending fossil fuels with renewable fuels like biodiesel, says Naomi K. Fukagawa of the University of Vermont. “Before going full steam ahead in shifting to new fuels, we should know the potential health consequences,” she says.

So Fukagawa and her colleagues collected exhaust particles from a Volkswagen light-duty diesel engine, fueled by either ultralow-sulfur petrodiesel or a certified soy-based biodiesel blend. The blend, known as B20, consisted of 20% biodiesel and 80% petrodiesel. B20 is commercially available and can be used in existing diesel vehicles without modifying the engines.

The team first analyzed the exhaust produced from both fuels using a scanning mobility particle sizer and thermal desorption/gas chromatography mass spectrometry. The petrodiesel generated two times as much particulate matter by mass as B20 did. However, the total surface area of B20-generated particles was twice as high as that for petrodiesel-generated particles because B20 combustion produced, on average, smaller particles. The chemical composition also differed between the two exhausts: Polar compounds made up 46% of the petrodiesel particles, compared to 68% for B20. The biodiesel-blend particles also contained short-chain fatty acid methyl esters, which are known lung irritants. These esters were absent from petrodiesel exhaust.

Next, the researchers exposed  two human cell lines—macrophages and bronchial epithelial cells—to either petrodiesel or B20 exhaust particles for 24 hours. Cells treated with B20 particles released more proteins associated with inflammation than did those exposed to petrodiesel particles or untreated cells. For example, macrophages treated with B20 particles secreted about twice as much of the protein granulocyte colony-stimulating factor (G-CSF) as those treated with the same amount of petrodiesel particles by mass.

To test the effects of exhaust particles in living animals, Fukagawa and her colleagues aspirated a solution of the particles into the lungs of female mice once a day for three consecutive days. The researchers then euthanized the mice and collected tissue and fluid from their lungs. The concentrations of three inflammatory proteins—G-CSF, interleukin 6, and interferon-gamma-induced protein 10—were about two to three times higher in the lung tissue and fluid from B20-exposed mice than in animals exposed to petrodiesel particles. Persistent lung inflammation has been linked to diseases like chronic obstructive pulmonary disease, asthma, and lung cancer.

The inflammatory response caused by B20 particles may arise from some combination of the particles’ large surface area, their polar chemical composition, or the presence of short-chain fatty methyl esters, the researchers say. “Our findings do not mean that biodiesel is bad and should not be used,” Fukagawa says. “Rather, we need to know more about its components so we can design new engines or filters that will remove harmful components” in biodiesel exhaust.

Flemming R. Cassee of Utrecht University, in the Netherlands, says the researchers have added valuable data to the field’s limited knowledge of the health risks of biodiesel exhaust. However, he notes that the researchers tested only a fraction of the total exhaust: the particulate matter. Other components of the exhaust also could have health effects.

By Laura Cassiday

Литература

1. Texts 1-4.  URL: http://www.buzzle.com/articles/chemistry 
2. Text 5. URL:
http://cen.acs.org/articles/91/web/2013/10/Soy-Biodiesel-Emissions-Trigger-Inflammation.html 

3. Специфические особенности процесса обучения чтению. URL: http://student.zoomru.ru/ino/specificheskie-osobennosti-processa-obucheniya-chteniju/66727.540599.s2.html 

4. Чтение. URL: http://ru.wikipedia.org/wiki/Чтение 

5. Ломохова С.А. Самостоятельная работа студентов в процессе работы над текстом по специальности в неязыковом вузе. URL: http://cyberleninka.ru/article/n/samostoyatelnaya-rabota-studentov-v-protsesse-raboty-nad-tekstom-po-spetsialnosti-v-neyazykovom-vuze 

  • Рассказ мцыри краткое содержание
  • Рассказ на английском о соборе василия блаженного
  • Рассказ моя школьная жизнь
  • Рассказ мцыри 8 класс
  • Рассказ на английском о себе в прошедшем времени на английском