Рассказ о турецком чае

Чай в Турции — традиции чаепития

11 221

Каждой стране присущи свои чайные обычаи. Где-то предпочитают наслаждаться ароматом и вкусом зеленого чая, потягивая маленькими глотками из мизерных чашечек, где-то из чаепития создают целый ритуал и даже строят для этого отдельные помещения. Турция — не исключение, любители чая этой страны, за последние десятилетия, также сформировали свои особые традиции, характерные только для них.

AliExpress RU&CIS NEW

Турецкая культура чаепития стала занимать устойчивые позиции вскоре после Первой мировой войны, и с тех пор быстро стала частью жизни турок. У чая появились все шансы конкурировать с известными сортами турецкого кофе за звание самого ценного и часто употребляемого напитка в стране. На этот счет есть отдельная турецкая поговорка: «Беседа без чая, как ночное небо без луны».

Чай в Турции

Если наше краткое вступление заинтересовало читателя — у него есть все возможности узнать, что для Турции значит чайный напиток, который турки называют — «кай».

AliExpress RU&CIS NEW

История производства турецкого чая

Чай был популярным в Турции не всегда, это случилось лишь благодаря событиям Первой мировой войны, когда кофе стал достаточно дорогим и дефицитным товаром. По этой причине, искренним любителям кофе, пришлось заменить кофейный напиток чаем.

Серьезные попытки Турции культивирования чайного куста начались в 1917 году, на территориях близ города Ризе, на восточном побережье Черного моря. Общая площадь частных плантаций неуклонно увеличивалась и к концу 1930-х годов, правительство страны проявило сильную заинтересованность в выращивании чая. Таким образом, в 1937 году, на территорию Турции было завезено несколько тонн семян чайного куста, который, на тот момент, уже достаточно успешно культивировался в Грузии.

Выращивание чая в Турции

Чай стал приобретать массовую популярность, настолько, что некоторые турецкие города, стали изменять свое название, так Кадахор стал Кайкара, а Мапаври — Кайели. В 1971 году была основана государственная организация, в задачи которой входила координация выращивания и переработки чайного сырья, с целью расширения этой области коммерческой деятельности в масштабе страны.

В наши дни, Турция занимает почетное место в первой пятерке потребителей и производителей чая в мире. Город Ризе поныне известен, как чайная столица Турции. На территории страны успешно функционируют более 300 фабрика по производству чайного сырья.

Чайные традиции в Турции

Чай, в Турции считается напитком дружбы и гостеприимства. Будучи гостем, невозможно попасть в жилище людей, не отведав, как минимум двух стаканов свежезаваренного чая. Чайный напиток, как правило, готовится хозяйкой семейного очага.

Среди турок распространен обычай, собираться большой компанией лучших друзей под сенью чайных садов, расположенных в Ризе, место, которое также пользуется достаточной популярностью среди туристов. Но эта традиция появилась не сразу — она стала набирать популярность в середине XX века и, благодаря ей, теперь, в каждом крупном городе Турции, появились специализированные выставочные центры с примыкающими к ним садами, где любой желающий может провести время за стаканом чайного напитка на скромном островке природной чистоты, в рамках насыщенной жизни крупного мегаполиса.

Турецкий чай

В сельской местности чай всегда присутствует на крупных мероприятиях, например, свадьбах, где чайная церемония всегда является отдельным и незаменимым пунктом в реестре торжественных мероприятий.

Как и в Англии, у турок существует обычай традиционного чаепития с небольшим перекусом из сладкой сдобы и пирожных, которые подаются в послеобеденное время в период с трех до пяти часов пополудни. Но это не значит, что чай в Турции употребляют только в это время суток. Его пьют круглосуточно, в любое время дня и ночи.

Заваривание чая

Приготовление чайного напитка несколько отличается, в зависимости от районов страны. Как правило, турки используют специальную посуду, представляющую из себя «двухэтажный» чайник, который называется — «кайданлик».

Видео по теме

Чай по-турецки

Кликните Play для просмотра

Принцип использования этой утвари заключается в следующем — в нижней половине кипятят только воду, а в верхнюю заливают воду и засыпают сухое чайное сырье. При нагревании нижнего чайника, под действием паров кипящей воды, происходит нагрев верхней посуды, по типу «водяной бани», что способствует предварительному размягчению чайных листьев. Затем в верхнюю часть добавляют кипяток из нижнего, настаивают несколько минут и подают к употреблению.

В центральной и восточной Турции для приготовления чайного напитка используют классический русский самовар — близкое расположение России и Русско-турецкая война, не могли не оставить свой след. Самовары чаще применяют электрические, но традиционное чаепитие приобретает свой истинный характер только с использованием классического самовара, где воду кипятят на древесных вишневых или сливовых дровах, что придает готовому напитку дополнительные вкусовые и ароматные качества.

Стакан с чаем

Для заваривания чайного сырья используется небольшой чайничек — классический «заварник», в который добавляют кипятка и настаивают готовый напиток. В процессе чаепития, заварник уютно располагается на крышке самовара с кипятком, что не дает остыть его содержимому. Как и в России, концентрированный настой принято разбавлять кипятком из самовара и в таком виде подавать к столу.

Подписаться на самое интересное

AliExpress RU&CIS NEW

Турецкий кофе или кофе по-турецки давно стало устойчивым словосочетанием. А между тем сами турки, в основной своей массе, предпочитают не кофе, а другой бодрящий, горячий и ароматный напиток. Его название звучит на русском точно так же, как и на турецком – чай.

Турция входит в первую пятерку по производству чая в мире. А сами турки шутят, что страна, может быть, и пятая по производству, но по потреблению точно первая.

Чай турки пьют из небольших прозрачных стаканчиков, похожих по форме на любимый всей страной цветок – тюльпан. Говорят, что такая зауженная к верху форма позволяет дольше сохранять напиток горячим.

Стакан здесь сменяется стаканом, чайник кипит круглые сутки, и ни один разговор не обойдется без чая. Таким образом, за день обычный турок может выпить около 30 стаканов горячего напитка. И это далеко не предел.

Вы можете быть уверены, что чай Вам предложат везде, куда бы Вы ни пришли. Вопрос «не хотите ли чая?» будет сразу вторым же, после «как дела?».

И даже если Вы никуда не приходили, а просто прогуливаетесь, то по всему городу Вам встретятся чайджи (торговцы горячим чаем) со специальными большими подносами, неизменно наполненными стаканчиками с душистым напитком.

История

Чай регулярно проходил через Турцию, являющуюся частью «шелкового пути» в Европу, но не приживался. А в наши дни чай в Турции столь популярен, что даже в голову не может прийти мысль о том, что его повсеместной распространенности меньше века.

В конце XIX века османскому султану Абдул Хамиду II захотелось иметь чайные плантации. Поэтому в 1890-х годах он впервые приказал посадить чай в Турции. Вот только место было выбрано неудачно. Плантации были созданы около Бурсы, чей климат совсем не располагает к выращиванию чая.

Османская империя рухнула, в Турции установилась республика, а столь любимый тогда турками кофе стал непомерно дорог (чашка кофе стоила в 4 раза дороже чашки чая). И парламент, во главе с Ататюрком, принял закон о выращивании чая на востоке Черного моря. Из Батуми было привезено несколько десятков тонн семян чая. И в 1920-х годах, недалеко от города Ризе, появились новые чайные плантации. И по сей день весь чай, производимый в Турции, произрастает именно в этом регионе.

С 1965-го года количество выращиваемого чая смогло удовлетворить потребности внутреннего рынка и Турция начала экспортировать чай.

Кстати, до 1984-го года производства чая было исключительной привилегией государства, монополизировавшего этот процесс.На сегодняшний день Турция производит около 200 тыс. тонн чая в год.

Процесс приготовления

Если вдруг Вы отправитесь в Турции в магазин за электрическим чайником, то определенно будете удивлены увиденным. Все известные мировые бренды специально для Турции производят совсем иные чайники, чем те, к которым мы привыкли. И вот вроде такая знакомая надпись tefal или bork, а за ней какая-то непонятная конструкция из двух чайников, поставленных друг на друга.

Дело в том, что заваривают чай в Турции по-особому. Итак: два чайника – один побольше, другой поменьше – в нижнем кипяток, в верхнем заварка. Все это долго-долго кипит и только после этого можно пить, разбавляя одно с другим. Суть процесса в том, чтобы чай в верхнем чайнике запаривался, раскрывая свой аромат. Несвежий чай в Турции не пьют. Он обязательно должен быть только что с пылу с жару.

Скорее всего, обычный турецкий чай покажется европейцу слишком крепким. Поэтому в связке со словом «чай» стоит запомнить «ачик», что значит светлый. Если же Вы любите чай так, как люблю его я – душистый, почти горький, то Вам нужно просить «дэмли».

Традиции чаепития. Особые тонкости

Распитие чая это уже не просто процесс, а традиция. Чай это признак гостеприимства и дружелюбия. А если Вы вдруг отказываетесь от чая, то это может быть расценено по-разному, от легкой тревоги за Ваш разум до смертельной обиды. Никакой толковой беседы не состоится, пока Вы не согласитесь на чай. В Турции даже есть поговорка «разговор без чая, как небо без луны» (çaysız bir sohbet, aysız bir gökyüzü gibidir.).

Сначала я долго привыкала к мысли о том, что если мне предложили где-то чай это не значит, что я должна что-то угощающему (например купить у него в магазине вещь). Следующим этапом была радость от того, что все окружающие столь гостеприимны и всегда можно выпить чая, ведь я так его люблю. Но в какой-то момент, когда к вечеру, после всех встреч, количество выпитого за день зашкаливало за 20 стаканчиков, а мне предлагали еще и еще.

Мой организм был определенно не готов к таким объемам бодрящего напитка, но обижать людей мне совсем не хотелось. Поэтому пришлось наблюдать за турками, чтобы понять, как же вежливо отказаться от очередного стакана чая (турки тоже не резиновые и к вечеру могут и устать от своих же традиций). Самым простым выявленным мной способом стало слово «спасибо». Да-да, именно оно. Вот спрашивают у Вас: «Будете ли Вы чай?», а Вы в ответ: «спасибо». И это значит ни что иное, как «не буду».

Есть еще целый чайный этикет, по которому Вы можете много что понять о том, как к Вам здесь относятся, в зависимости от того, как именно, сколько раз и кто в офисе спросил Вас о чае. Но это уже высший пилотаж и явно не нужные иностранцу сложности.

Разновидности

Помимо обычного черного, так же весьма популярны травяные чаи – из шиповника, липы или шалфея. Есть еще «яблочный чай» и «гранатовый чай», но к чаю, как таковому, они не имеют никакого отношения, поэтому это уже совсем другая история.

Турецкий кофе или кофе по-турецки давно стало устойчивым словосочетанием. А между тем сами турки, в основной своей массе, предпочитают не кофе, а другой бодрящий, горячий и ароматный напиток. Его название звучит на русском точно так же, как и на турецком – чай.
2013_10_08_18_003
Турция входит в первую пятерку по производству чая в мире. А сами турки шутят, что страна, может быть, и пятая по производству, но по потреблению точно первая.

Чай турки пьют из небольших прозрачных стаканчиков, похожих по форме на любимый всей страной цветок – тюльпан. Говорят, что такая зауженная к верху форма позволяет дольше сохранять напиток горячим.

Стакан здесь сменяется стаканом, чайник кипит круглые сутки, и ни один разговор не обойдется без чая. Таким образом, за день обычный турок может выпить около 30 стаканов горячего напитка. И это далеко не предел.

Вы можете быть уверены, что чай Вам предложат везде, куда бы Вы ни пришли. Вопрос «не хотите ли чая?» будет сразу вторым же, после «как дела?».

И даже если Вы никуда не приходили, а просто прогуливаетесь, то по всему городу Вам встретятся чайджи (торговцы горячим чаем) со специальными большими подносами, неизменно наполненными стаканчиками с душистым напитком.

История

Чай регулярно проходил через Турцию, являющуюся частью «шелкового пути» в Европу, но не приживался. А в наши дни чай в Турции столь популярен, что даже в голову не может прийти мысль о том, что его повсеместной распространенности меньше века.

В конце XIX века османскому султану Абдул Хамиду II захотелось иметь чайные плантации. Поэтому в 1890-х годах он впервые приказал посадить чай в Турции. Вот только место было выбрано неудачно. Плантации были созданы около Бурсы, чей климат совсем не располагает к выращиванию чая.

Османская империя рухнула, в Турции установилась республика, а столь любимый тогда турками кофе стал непомерно дорог (чашка кофе стоила в 4 раза дороже чашки чая). И парламент, во главе с Ататюрком, принял закон о выращивании чая на востоке Черного моря. Из Батуми было привезено несколько десятков тонн семян чая. И в 1920-х годах, недалеко от города Ризе, появились новые чайные плантации. И по сей день весь чай, производимый в Турции, произрастает именно в этом регионе.

2013_10_08_18_001

С 1965-го года количество выращиваемого чая смогло удовлетворить потребности внутреннего рынка и Турция начала экспортировать чай.

Кстати, до 1984-го года производства чая было исключительной привилегией государства, монополизировавшего этот процесс.На сегодняшний день Турция производит около 200 тыс. тонн чая в год.

Процесс приготовления

Если вдруг Вы отправитесь в Турции в магазин за электрическим чайником, то определенно будете удивлены увиденным. Все известные мировые бренды специально для Турции производят совсем иные чайники, чем те, к которым мы привыкли. И вот вроде такая знакомая надпись tefal или bork, а за ней какая-то непонятная конструкция из двух чайников, поставленных друг на друга.

Дело в том, что заваривают чай в Турции по-особому. Итак: два чайника – один побольше, другой поменьше – в нижнем кипяток, в верхнем заварка. Все это долго-долго кипит и только после этого можно пить, разбавляя одно с другим. Суть процесса в том, чтобы чай в верхнем чайнике запаривался, раскрывая свой аромат. Несвежий чай в Турции не пьют. Он обязательно должен быть только что с пылу с жару.

Скорее всего, обычный турецкий чай покажется европейцу слишком крепким. Поэтому в связке со словом «чай» стоит запомнить «ачик», что значит светлый. Если же Вы любите чай так, как люблю его я – душистый, почти горький, то Вам нужно просить «дэмли».

Традиции чаепития. Особые тонкости

Распитие чая это уже не просто процесс, а традиция. Чай это признак гостеприимства и дружелюбия. А если Вы вдруг отказываетесь от чая, то это может быть расценено по-разному, от легкой тревоги за Ваш разум до смертельной обиды. Никакой толковой беседы не состоится, пока Вы не согласитесь на чай. В Турции даже есть поговорка «разговор без чая, как небо без луны» (çaysız bir sohbet, aysız bir gökyüzü gibidir.).

Сначала я долго привыкала к мысли о том, что если мне предложили где-то чай это не значит, что я должна что-то угощающему (например купить у него в магазине вещь). Следующим этапом была радость от того, что все окружающие столь гостеприимны и всегда можно выпить чая, ведь я так его люблю. Но в какой-то момент, когда к вечеру, после всех встреч, количество выпитого за день зашкаливало за 20 стаканчиков, а мне предлагали еще и еще.

2013_10_08_18_002

Мой организм был определенно не готов к таким объемам бодрящего напитка, но обижать людей мне совсем не хотелось. Поэтому пришлось наблюдать за турками, чтобы понять, как же вежливо отказаться от очередного стакана чая (турки тоже не резиновые и к вечеру могут и устать от своих же традиций). Самым простым выявленным мной способом стало слово «спасибо». Да-да, именно оно. Вот спрашивают у Вас: «Будете ли Вы чай?», а Вы в ответ: «спасибо». И это значит ни что иное, как «не буду».

Есть еще целый чайный этикет, по которому Вы можете много что понять о том, как к Вам здесь относятся, в зависимости от того, как именно, сколько раз и кто в офисе спросил Вас о чае. Но это уже высший пилотаж и явно не нужные иностранцу сложности.

Разновидности

Помимо обычного черного, так же весьма популярны травяные чаи – из шиповника, липы или шалфея. Есть еще «яблочный чай» и «гранатовый чай», но к чаю, как таковому, они не имеют никакого отношения, поэтому это уже совсем другая история.

Юстасия Щурова, Анталья
Источник: http://mk-turkey.ru

Турецкий чай является одним из самых чистых чаев в мире, и при его выращивании не используются пестициды. Любовь Турции к чаю сильна. Люди по всей стране любят свою чашку чая или чай с тюльпанами, и этот напиток вездесущ в кафе, ресторанах и дома.

 

Что такое чай?

Чай имеет богатую историю. Турецкое название «чай» означает «чай» на хинди, которое происходит от «ча», китайского слова, обозначающего чай.

Но традиционные ингредиенты пряной чайной смеси обычно включают чёрный чай, смешанный с сильными специями, такими как корица, кардамон, гвоздика, имбирь и молотый чёрный перец.

Полезен ли турецкий чай?

Турецкий чай богат антиоксидантами и, как полагают, снижает уровень холестерина, а также полезен для сердечно-сосудистой системы. Заваренный чёрный чай подают с кусочками сахара или без них, другими сладостями и выпечкой.

Одно исследование из Архивов внутренней медицины показало, что употребление трех чашек чёрного чая в день в течение шести месяцев снижает кровяное давление.

Время чая в Турции

Турецкие люди любят пить чай за завтраком, в 10 утра, после обеда, в 16 часов, после ужина с десертом.

Это означает, что независимо от того, в какое бы время дня Вы захотели его выпить — это правильное время. Это награда после тяжёлого рабочего дня. Это десерт после сытного обеда. Это ароматный напиток, который приветствует гостей в Вашем доме.

Чаепитие само по себе является ритуалом, большинство встреч или официальных мероприятий начинается с предложения чая, и большая часть трапезы заканчивается этим.

В Турции турецкий чай — это социальный напиток среди друзей, которые встречаются в местном чайном домике или чайном саду, что странно переводится как кофейня. В этих чайных садах не подают кофе, они подают только много свежезаваренного чёрного чая с обильным запасом кусочков сахара.

10 лучших чайных садов в Турции для питья турецкого чая

  1. Чайный сад Mode Aile 
  2. Исторический чайный сад Cinaralti Family (Cengelkoy)
  3. Кафе Pierre Loti и чайный сад
  4. Чайный сад Teleferik Family 
  5. Ресторан Secret Paradise
  6. Кафе Emek в Йеникёй
  7. Чайный сад Doganlar Village Beach 
  8. A cup of Joy –  в Бебек
  9. Чайный сад Tophane 
  10. Чайный сад Hacibaba

Есть ли кофеин в турецком чёрном чае?

По результатам экспериментов, содержание кофеина обнаружено в чёрном чае, рассчитано содержание кофеина 3,57±0,43% соответственно, которое содержится в 1, 5 и 10 чашках турецкого чая.

Чай растёт в Турции?

Турецкий чай в Турции выращивают в провинциях Ризе и Карадениз. Особый климат региона заставляет чайные растения зимовать каждый год в течение шести месяцев осени и зимы.

Турция является важным производителем чая в мире. Это одна из 10 стран мира по производству чая.

Как определить качество турецкого чёрного чая?

Рассыпной чёрный чай хорошего качества имеет цвет от тёмно-коричневого до чёрного и состоит из крупных листьев и очень небольшого количества порошка.

Лучшими сортами турецкого чая являются Райз, Кайкур, которые обладают очень богатым вкусом, ароматом и крепостью. Еще один очень популярный чай – Карали.

Какой сорт чая популярен в Турции?

Лучшими сортами турецкого чая являются Райз, Кайкур, которые обладают очень богатым вкусом, ароматом и крепостью. Ещё один очень популярный чай – Карали.

Лучшие чайные бренды в Турции включают Caykur (с множеством коллекций различных чёрных чаев, от чая из ростков до органического чёрного чая и чая Earl Grey), Dogadan Cay, Lipton, Dogus Cay и Offaly.

Турецкие травяные чаи

В Турции травяные чаи обычно используются в качестве фитотерапии. Они наиболее популярны среди иностранных туристов, поскольку наиболее употребляемыми вкусами являются яблоко (Elma cayı), шиповник (kusburnu cayı) и цветок липы (ihlamur cayı).

Чай из шалфея (Ada cayı, буквально «островной чай») наиболее популярен в средиземноморском побережье.

Турецкий чай в Турции, травяные чаи, предназначенные для лечения большинства заболеваний, можно найти в местных магазинах трав, называемых актар.

Сушеные травяные листья, лепестки, побеги и т. д. продаются в рассыпном виде в соответствии с потребностями и вкусами каждого покупателя.

Какой лучший способ заварить турецкий чай?

  • Насыпьте пару щедрых щепоток рассыпного чая в заварочный чайник, добавьте кипяток.
  • Накройте крышкой и дайте настояться примерно от 5 до 10 минут. Турецкие люди обычно ставят чайник поверх чайника, чтобы он кипел на плите, и чтобы чай оставался тёплым.
  • Затем заполните от одной трети до половины чашки чаем.
  • Залейте его горячей водой. Ваш турецкий чай готов!

Подача чая

Традиционно турецкий чай подаётся из самовара, сосуда для нагревания, изначально привезённого туркам из России. Означает «самосварка».

Самовар используется для поддержания температуры воды в течение длительного времени через заполненную топливом трубу в середине конструкции, которая нагревает окружающее её содержимое. Изготовлен из меди, латуни, серебра или золота.

Чай можно подавать со многими вещами, такими как кубики сахара, шоколад, турецкий десерт, симит, погача, пирожные, печенье и другие сладости.

Что делает турецкий чай особенным?

Турецкий чай подают в стеклянных чашках, чтобы можно было увидеть цвет. Мы надеемся, что Вы сможете попробовать чай, находясь в Турции.

Вы можете найти дополнительную информацию и особые сведения о турецкой культуре, гостеприимстве людей, турецких брендах, турецких актёрах и т. д. в наших блогах.

«Turkish tea» redirects here. For the specific tea variety, see Rize tea.

Turkish tea served in the traditional way, in a tulip-shaped glass called ince belli.

Tea (Turkish: çay pronounced [tʃaj]) is a popular drink throughout Turkey and the Turkish diaspora. Turkey has the highest per capita tea consumption in the world with an annual total consumption of close to 7 pounds per person.[1] Turkey is a large exporter of tea, ranking fifth among the top exporting countries. Tea plays a big role in social gatherings that take place in tea houses and gardens. It is also used as herbal medicine. Turkish tea culture extends to Northern Cyprus and some countries in the Balkan Peninsula. Turkish tea has a long and expansive history that shaped its harvesting even before the founding of the modern Turkish Republic. Since its introduction to Turkey, tea has become a large part of Turkish culture.

Domestic production[edit]

Since the mid-20th century most of the tea produced in Turkey is Rize tea, a terroir from Rize Province on the Eastern Black Sea Coast.[2] Rize Province has a mild climate with high precipitation and fertile soil.[2]

In 2004, Turkey produced 205,500 tonnes of tea (which was 6.4% of the world’s total tea production), which made it one of the largest tea markets in the world,[3] with 120,000 tonnes being consumed in Turkey, and the rest being exported.[2] In 2004, Turkey had the highest per capita tea consumption in the world, at 2.5kg per person, followed by the United Kingdom (2.1 kg per person).[4] More recent figures put consumption at 3.5kg per capita, or almost four glasses a day.[5] Turkey has high import tariffs on tea, roughly 145%, which helps maintain the domestic market for locally produced teas.[6]

History[edit]

Pre-history of tea in Turkey[edit]

Tea was first carried by Silk Road traders to present-day Turkey during the 5th century, who used it in barter trade for Chinese produce.[7][citation needed] By the end of 6th century, drinking tea had become popular, and was no longer considered just a medicinal drink.[7][citation needed]

In the later part of the 19th century, the nearby city of Batum, in what was then known as the Caucasus Viceroyalty (now known as Georgia) was cultivating tea with great success.[7][citation needed] This commercial growing region in Georgia had been started by the Russians importing tea seedlings from China.[7][citation needed] With this fruition, the Russians looked towards Turkey to expand the crop.[7][citation needed]

Under the direction of the state and leaders, the Department of Agriculture selected the city of Bursa in order to evaluate the feasibility of tea cultivation by importing seedlings from Japan and China in 1888.[8] There were issues with the growing of tea crops in Bursa as the land was found to be unsuitable for this crop.[7]

1900s[edit]

Tea drinking was initially encouraged as an alternative to coffee after the dissolution of the Ottoman Empire. Coffee had become expensive and, at times, unavailable in the aftermath of World War I. Upon the loss of Yemen Vilayet, where coffee was traditionally cultivated, coffee became an expensive import.[9] Early tea cultivation experiments started in Rize Province in 1912, as an initiative by the Head of the Chamber of Agriculture, Hulusi Bey.[10]

In 1918, botanist Ali Riza Erten was given government instruction to try tea cultivation in other regions of Turkey (including Rize Province, Artvin Province, Ardahan Province, and in Batum in Georgia).[7] He took detailed notes on the ecological factors that made for successful tea crops in Batum and tried to find similar features in Turkey in his paper titled, Şimali Şarki Anadolu ve Kafkasyada Tetkikatı Ziraiye (Agricultural Investigations in North Eastern Anatolia and the Caucasus).[11] Erten eventually narrowed production down to the provinces of Rize, Artvin and Ardahan.[11] However, during this time Turkey and its neighboring countries were in turmoil and tea cultivation was not a priority. Much of this research by Erten on tea cultivation was not used for another 10 years.[7]

By 1924, the government established the Central Tea Nursery (Turkish: Merkez Çay Fidanlığı) to distribute approximately 50,000 seedlings in the province of Rize.[11] Research was conducted after Turkish tea plantations were formed to understand topics such as specific pruning techniques, plant fertilization needs, the shorter required timing for processing tea leaves.[7] Many of the early tea farmers of this region stopped producing the crop as a result of lack of knowledge and initial profit.[7] There had been many failed attempts to scale the efforts.[7]

From 1939 to 1945, the earliest large scale crops were created and stabilized.[7] Rize Province soon emerged as Turkey’s main tea producing region, with tea becoming one of the most important agricultural products in the country.[7] Attesting to its importance, some towns in the Black Sea region changed their names so as to include the word çay (tea), such as the towns of Kadahor and Mapavri, which became, respectively, Çaykara and Çayeli.[12]

By the mid-20th century, tea became the beverage of choice in Turkey.[13]

During the 1950s, the central authorities in government recognized the tea sector’s transformative potential for the Black Sea province.[14] In order to boost this new sector and improve the living conditions of this province with traditionally below par circumstances, the government strongly supported this industry.[14] Ironically, Adnan Menderes and his Motherland Party — which stressed the importance of a free-market economy — used protectionism to help shore up the tea sector.[14] The Motherland Party’s central agenda was the modernization of Turkey.[14] As the tea sector became more prosperous, so did the North Anatolian province with the construction of highways, schools, hospitals and important infrastructure.[14]

The party-competition in the 1970s curbed tea production as well as the modernization process.[14] This struggle between politicians increased the inflation rates which caused a devaluation of commodity prices such as tea.[14][clarification needed] The decline in prices and a growing resentment towards the government led to many growers forgoing the quality controls placed by the Tea Corporation.[14] The Tea Corporation was the state-owned monopoly that was the primary buyer of tea leaves.[14] To ensure a satisfactory quality for exporting tea, the Corporation laid out standards for tea harvesting.[14] The inspectors of the Corporation, many of whom were also producers themselves, often overlooked these regulations as they were aware of the significance of the declining incomes.[14] The drop in the quality of tea was noticeable by the Turkish people at-large.[14]

The 1980 coup which brought a strong-central government also shifted tea production and its regulations heavily.[14] Producers were instructed to follow the quality standards set by the Tea Corporation.[14] Instructions such as plucking only by hand and limiting daily quotas resulted in a drop in production.[14] The 1983 elections brought back the Motherland Party.[14] Soon after, the Tea Corporation’s monopoly over the tea sector was lifted.[14] Private companies were now able to enter the tea sector.[14] The entrance of the private sector into the tea industry was welcomed by the producers, as many small-scale private companies disregarded the quality controls in comparison to the Corporation.[14] Even with the entrance of new companies into the sector, the Tea Corporation remained dominant.[14] The enthusiasm regarding the entrance of the private sector into the industry was not long-lived.[14] Many companies either went bankrupt or were slow to pay their harvesters.[14] Workers went back to selling to the Corporation as they found it to be more trustworthy- especially regarding payments.[14]

After the 1991 elections where the Motherland Party was voted out of office, the new government sought to use the Tea Corporation to its benefit.[14] The new coalition government added more jobs into the tea sector to increase its support.[14]

Economics[edit]

In 2018, Germany was the top importer of Turkish tea. Within the months of January and August, Turkey made a profit of approximately 770,000 U.S. dollars from exporting tea to Germany.[15] Turkey exported nearly 1,500 tonnes of its domestic tea in 2018.[15] The amount of tea exported for the year 2018 was valued at 5.7 million U.S. dollars.[15] As of 2017, Turkey ranks as the fifth largest exporter of tea in the world.[16]

Impact of COVID-19[edit]

As a result of the COVID-19 pandemic, the Black Sea province witnessed a change in the demographics of the workers during the tea-harvesting season.[17] Traditionally from the Caucasus, such as Georgia and Azerbaijan, the 40,000 workers who were anticipating harvesting tea were not let in the country due to the pandemic.[17] This void was filled by African immigrants, primarily from Gambia and Senegal, who had been residing in Turkey with a visa.[17]

The government “eased domestic travel restrictions” for harvesters of tea to travel to the Rize province.[18] The harvesters were mandated to quarantine for fourteen days before getting to work.[18]

Politics of tea[edit]

During the summer of 2021, widespread wildfires occurred in Turkey that left many displaced, homeless, and injured.[19] As part of the response to the fires, the president, Recep Tayyip Erdogan, and his party threw teabags from a moving vehicle in one of the affected provinces.[19] The government faced criticism due to the way it handled this crisis.[19]

Tea drinking ritual[edit]

Turkish tea is typically prepared using two stacked teapots called «çaydanlık» specifically designed for tea preparation.[20] Water is brought to a boil in the larger lower teapot and then some of the water is used to fill the smaller teapot on top and steep (infuse) several spoons of loose tea leaves, producing tea with a strong flavor.[2] When served, the remaining water is used to dilute the tea on an individual basis, giving each consumer the choice between strong (Turkish: koyu, literally «dark») and weak (Turkish: açık, literally «light»).[13]

Tea is drunk from small, tulip-shaped glasses called ince belli (literally «slim-waisted»), which allows the tea to be enjoyed hot as well as showing its crimson color. Istanbul is home to a prosperous glass-blowing industry where these traditional tea glasses are produced.[16] Around 400 million of these traditional tea glasses are sold each year in Turkey.[20] These glasses are usually held by the rim in order to save the drinker’s fingertips from being scorched, as the tea is served boiling hot.

Traditionally, tea is served with small cubes of beet sugar.[20] It is almost never taken with milk or lemon.[20] Sweet or savory biscuits called kurabiye are usually served with tea during teatime (usually between three and five in the afternoon), though tea-drinking is not limited to these hours.[20]

Tea is an important part of Turkish culture, and is the most commonly consumed hot drink, despite the country’s long history of coffee consumption.[13] Offering tea to guests is part of Turkish hospitality. Tea is most often consumed in households, shops, and kıraathane – social gatherings of men.[21]

Tea houses and gardens[edit]

Aside from the traditional kiraathane, tea houses primarily for men — tea gardens are also settings in which social gatherings with tea take place.[21] Backgammon is a common game that is often played in these tea gardens.[20] They have proven to be an attraction for tourists in destinations such as Sultan Ahmet and Taksim in Istanbul.[21] With the growing young population, Turkey is seeing a shift towards café culture in places like Karaköy where coffee is predominantly being drunk.[21] However, this increase in the consumption of coffee does not negate the fact that black Turkish tea is still the drink of choice for Turks.[21]

Turkish herbal teas[edit]

In Turkey, herbal teas are generally used as herbal medication. Many of the herbal medical treatments have not been proven by science but have existed in folk medicine.[22] In Turkey, herbal teas destined for the treatment of most ailments can be found in local herbal shops, called aktar.

The mostly popular herbal teas consumed by foreign tourists are apple (elma çayı), rose hip (kuşburnu çayı), and linden flower (ıhlamur çayı).

Apple tea[edit]

Apple tea (Elma Çayı) has been used in Turkey for treatment of digestive problems, balancing blood sugar, boosting the immune system, has expectorant properties for improving a cough, and for improving eye health.[23]

Yarrow tea[edit]

Yarrow tea has been medicinally used in Turkey as an anti-inflammatory and anti-microbial treatment.[24] Modern medical research studies have been conducted on Yarrow tea to determine the medical benefits.[22] In a 2014 study (Demirel, et al.) concluded yarrow (specifically species Achillea biebersteinii Afan.) to be a, «promising alternative for the treatment of endometriosis».[22]

Sage teas[edit]

Sage tea (Turkish: Ada Çayı; literally ‘island tea’) is popular in the Mediterranean coastal region.[24] Whereas in English sage usually refers to the species Salvia officinalis, throughout Turkey various species of the plant genera Salvia, Sideritis, and very rarely Stachys are usually known and consumed as «sage tea».[25] Sideritis (also known as Ironwort, or Mountain tea; Turkish: Dağ Çayı) is used medicinally and grows at high elevations.[24] Sideritis is often served with honey, lemon, or cinnamon.[24]

See also[edit]

  • Samovar
  • Ayran
  • Turkish coffee
  • Salep
  • Boza

References[edit]

  1. ^ Ferdman, Roberto A. (2014-01-21). «Map: The Countries That Drink the Most Tea». The Atlantic. Retrieved 2021-12-11.
  2. ^ a b c d Ergener, Rashid; Ergener, Reşit (2002). About Turkey: Geography, Economy, Politics, Religion, and Culture. Pilgrims Process, Inc. p. 41. ISBN 978-0-9710609-6-8.
  3. ^ Antonios, Pierre (July 14, 2005). «World Tea Production Reaches New Highs». Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations. Archived from the original on 2006-02-26.
  4. ^ «Turkey: Second biggest tea market in the world». Euromonitor International. 13 April 2005. Archived from the original on 21 April 2013 – via Research Portals Ltd.
  5. ^ «Why Turkey subsidises organic tea». The Economist. 2019-12-18. ISSN 0013-0613. Retrieved 2021-04-24.
  6. ^ «The Worlds Top 10 Tea Producing Nations». History of Ceylon Tea. Retrieved 2021-10-04.
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m Klasra, M. A.; Khawar, K. M.; Aasim, M. (2007). «History of tea production and marketing in Turkey». International Journal of Agriculture and Biology (Pakistan). ISSN 1560-8530.
  8. ^ Tekeli, S.T. (1976). «Çay yetiştirme işleme pazarlama» [Tea cultivation, processing and marketing]. Dönüm Yayınlar (in Turkish). Ankara, Turkey: Dönüm publications. 5: 90–193.
  9. ^ «Five Interesting Things to Know about Turkish Tea». CLC World Resorts & Hotels. 2018-04-04. Retrieved 2021-04-24.
  10. ^ McWilliams, Mark (2018-07-01). Food and Landscape: Proceedings of the 2017 Oxford Symposium on Food and Cookery. Oxford Symposium. p. 374. ISBN 978-1-909248-62-5.
  11. ^ a b c Arer, Rahmi (1969). Türkiye’de Çaycılık ve Turistik Sosyal Kültürel Ekonomik Rize [Tea in Turkey and its Relationship with Touristic, Cultural and Economic Activities in Rize] (in Turkish). Istanbul, Turkey: Çoker Matbaası. pp. 154–159.
  12. ^ «All about Tea in Turkey». Rivertea Blog. 2013-07-02. Retrieved 2021-04-24.
  13. ^ a b c Teforia (2015-10-07). «Mini Course: The Tea Culture of Turkey». Medium. Retrieved 2021-04-24.
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Hann, Chris (1995). «Subverting Strong States: The Dialectics of Social Engineering in Hungary and Turkey». Daedalus. 124 (2): 133–153. ISSN 0011-5266.
  15. ^ a b c «Germany top importer of Turkish tea — Latest News». Hürriyet Daily News. Retrieved 2021-12-11.
  16. ^ a b Pasquini, Elaine. «Tea in Turkey». WRMEA. Retrieved 2021-12-11.
  17. ^ a b c «African workers lend a hand in Rize’s tea gardens — Turkey News». Hürriyet Daily News. Retrieved 2021-12-11.
  18. ^ a b «Turkish tea producers allowed to travel for harvest amid COVID-19 restrictions — Xinhua | English.news.cn». www.xinhuanet.com. Archived from the original on July 16, 2020. Retrieved 2021-12-11.
  19. ^ a b c «Anger in Turkey grows over government’s handling of wildfires». the Guardian. 2021-08-03. Retrieved 2021-12-11.
  20. ^ a b c d e f McGeary, Kacie (2018-09-21). «How to Best Experience Tea Culture in Istanbul». Passion Passport. Retrieved 2021-04-24.
  21. ^ a b c d e «Tea, a Turkish delight; Istanbul: Tourists meet real people in tea gardens, where the dark ‘cay’ is gaining popularity.; DESTINATION: TURKEY». Baltimore Sun. Retrieved 2021-12-11.
  22. ^ a b c Demirel, Murside Ayse; Suntar, Ipek; Ilhan, Mert; Keles, Hikmet; Kupeli Akkol, Esra (April 2014). «Experimental endometriosis remission in rats treated with Achillea biebersteinii Afan.: histopathological evaluation and determination of cytokine levels». European Journal of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology. 175: 172–177. doi:10.1016/j.ejogrb.2014.01.011. ISSN 1872-7654. PMID 24495394.
  23. ^ «Elma çayı nasıl yapılır? Elma çayının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?». Sabah (in Turkish). Retrieved 2021-10-04.
  24. ^ a b c d Ward, Lyn (2019-03-22). «Herbal teas and their benefits». Fethiye Times. Retrieved 2021-10-03.
  25. ^ Erdogan–Orhan, Ilkay. «Sage-called plant species sold in Turkey and their antioxidant activitie» (PDF). J. Serb. Chem. Soc. 75 (11) 1491–1501 (2010).

«Turkish tea» redirects here. For the specific tea variety, see Rize tea.

Turkish tea served in the traditional way, in a tulip-shaped glass called ince belli.

Tea (Turkish: çay pronounced [tʃaj]) is a popular drink throughout Turkey and the Turkish diaspora. Turkey has the highest per capita tea consumption in the world with an annual total consumption of close to 7 pounds per person.[1] Turkey is a large exporter of tea, ranking fifth among the top exporting countries. Tea plays a big role in social gatherings that take place in tea houses and gardens. It is also used as herbal medicine. Turkish tea culture extends to Northern Cyprus and some countries in the Balkan Peninsula. Turkish tea has a long and expansive history that shaped its harvesting even before the founding of the modern Turkish Republic. Since its introduction to Turkey, tea has become a large part of Turkish culture.

Domestic production[edit]

Since the mid-20th century most of the tea produced in Turkey is Rize tea, a terroir from Rize Province on the Eastern Black Sea Coast.[2] Rize Province has a mild climate with high precipitation and fertile soil.[2]

In 2004, Turkey produced 205,500 tonnes of tea (which was 6.4% of the world’s total tea production), which made it one of the largest tea markets in the world,[3] with 120,000 tonnes being consumed in Turkey, and the rest being exported.[2] In 2004, Turkey had the highest per capita tea consumption in the world, at 2.5kg per person, followed by the United Kingdom (2.1 kg per person).[4] More recent figures put consumption at 3.5kg per capita, or almost four glasses a day.[5] Turkey has high import tariffs on tea, roughly 145%, which helps maintain the domestic market for locally produced teas.[6]

History[edit]

Pre-history of tea in Turkey[edit]

Tea was first carried by Silk Road traders to present-day Turkey during the 5th century, who used it in barter trade for Chinese produce.[7][citation needed] By the end of 6th century, drinking tea had become popular, and was no longer considered just a medicinal drink.[7][citation needed]

In the later part of the 19th century, the nearby city of Batum, in what was then known as the Caucasus Viceroyalty (now known as Georgia) was cultivating tea with great success.[7][citation needed] This commercial growing region in Georgia had been started by the Russians importing tea seedlings from China.[7][citation needed] With this fruition, the Russians looked towards Turkey to expand the crop.[7][citation needed]

Under the direction of the state and leaders, the Department of Agriculture selected the city of Bursa in order to evaluate the feasibility of tea cultivation by importing seedlings from Japan and China in 1888.[8] There were issues with the growing of tea crops in Bursa as the land was found to be unsuitable for this crop.[7]

1900s[edit]

Tea drinking was initially encouraged as an alternative to coffee after the dissolution of the Ottoman Empire. Coffee had become expensive and, at times, unavailable in the aftermath of World War I. Upon the loss of Yemen Vilayet, where coffee was traditionally cultivated, coffee became an expensive import.[9] Early tea cultivation experiments started in Rize Province in 1912, as an initiative by the Head of the Chamber of Agriculture, Hulusi Bey.[10]

In 1918, botanist Ali Riza Erten was given government instruction to try tea cultivation in other regions of Turkey (including Rize Province, Artvin Province, Ardahan Province, and in Batum in Georgia).[7] He took detailed notes on the ecological factors that made for successful tea crops in Batum and tried to find similar features in Turkey in his paper titled, Şimali Şarki Anadolu ve Kafkasyada Tetkikatı Ziraiye (Agricultural Investigations in North Eastern Anatolia and the Caucasus).[11] Erten eventually narrowed production down to the provinces of Rize, Artvin and Ardahan.[11] However, during this time Turkey and its neighboring countries were in turmoil and tea cultivation was not a priority. Much of this research by Erten on tea cultivation was not used for another 10 years.[7]

By 1924, the government established the Central Tea Nursery (Turkish: Merkez Çay Fidanlığı) to distribute approximately 50,000 seedlings in the province of Rize.[11] Research was conducted after Turkish tea plantations were formed to understand topics such as specific pruning techniques, plant fertilization needs, the shorter required timing for processing tea leaves.[7] Many of the early tea farmers of this region stopped producing the crop as a result of lack of knowledge and initial profit.[7] There had been many failed attempts to scale the efforts.[7]

From 1939 to 1945, the earliest large scale crops were created and stabilized.[7] Rize Province soon emerged as Turkey’s main tea producing region, with tea becoming one of the most important agricultural products in the country.[7] Attesting to its importance, some towns in the Black Sea region changed their names so as to include the word çay (tea), such as the towns of Kadahor and Mapavri, which became, respectively, Çaykara and Çayeli.[12]

By the mid-20th century, tea became the beverage of choice in Turkey.[13]

During the 1950s, the central authorities in government recognized the tea sector’s transformative potential for the Black Sea province.[14] In order to boost this new sector and improve the living conditions of this province with traditionally below par circumstances, the government strongly supported this industry.[14] Ironically, Adnan Menderes and his Motherland Party — which stressed the importance of a free-market economy — used protectionism to help shore up the tea sector.[14] The Motherland Party’s central agenda was the modernization of Turkey.[14] As the tea sector became more prosperous, so did the North Anatolian province with the construction of highways, schools, hospitals and important infrastructure.[14]

The party-competition in the 1970s curbed tea production as well as the modernization process.[14] This struggle between politicians increased the inflation rates which caused a devaluation of commodity prices such as tea.[14][clarification needed] The decline in prices and a growing resentment towards the government led to many growers forgoing the quality controls placed by the Tea Corporation.[14] The Tea Corporation was the state-owned monopoly that was the primary buyer of tea leaves.[14] To ensure a satisfactory quality for exporting tea, the Corporation laid out standards for tea harvesting.[14] The inspectors of the Corporation, many of whom were also producers themselves, often overlooked these regulations as they were aware of the significance of the declining incomes.[14] The drop in the quality of tea was noticeable by the Turkish people at-large.[14]

The 1980 coup which brought a strong-central government also shifted tea production and its regulations heavily.[14] Producers were instructed to follow the quality standards set by the Tea Corporation.[14] Instructions such as plucking only by hand and limiting daily quotas resulted in a drop in production.[14] The 1983 elections brought back the Motherland Party.[14] Soon after, the Tea Corporation’s monopoly over the tea sector was lifted.[14] Private companies were now able to enter the tea sector.[14] The entrance of the private sector into the tea industry was welcomed by the producers, as many small-scale private companies disregarded the quality controls in comparison to the Corporation.[14] Even with the entrance of new companies into the sector, the Tea Corporation remained dominant.[14] The enthusiasm regarding the entrance of the private sector into the industry was not long-lived.[14] Many companies either went bankrupt or were slow to pay their harvesters.[14] Workers went back to selling to the Corporation as they found it to be more trustworthy- especially regarding payments.[14]

After the 1991 elections where the Motherland Party was voted out of office, the new government sought to use the Tea Corporation to its benefit.[14] The new coalition government added more jobs into the tea sector to increase its support.[14]

Economics[edit]

In 2018, Germany was the top importer of Turkish tea. Within the months of January and August, Turkey made a profit of approximately 770,000 U.S. dollars from exporting tea to Germany.[15] Turkey exported nearly 1,500 tonnes of its domestic tea in 2018.[15] The amount of tea exported for the year 2018 was valued at 5.7 million U.S. dollars.[15] As of 2017, Turkey ranks as the fifth largest exporter of tea in the world.[16]

Impact of COVID-19[edit]

As a result of the COVID-19 pandemic, the Black Sea province witnessed a change in the demographics of the workers during the tea-harvesting season.[17] Traditionally from the Caucasus, such as Georgia and Azerbaijan, the 40,000 workers who were anticipating harvesting tea were not let in the country due to the pandemic.[17] This void was filled by African immigrants, primarily from Gambia and Senegal, who had been residing in Turkey with a visa.[17]

The government “eased domestic travel restrictions” for harvesters of tea to travel to the Rize province.[18] The harvesters were mandated to quarantine for fourteen days before getting to work.[18]

Politics of tea[edit]

During the summer of 2021, widespread wildfires occurred in Turkey that left many displaced, homeless, and injured.[19] As part of the response to the fires, the president, Recep Tayyip Erdogan, and his party threw teabags from a moving vehicle in one of the affected provinces.[19] The government faced criticism due to the way it handled this crisis.[19]

Tea drinking ritual[edit]

Turkish tea is typically prepared using two stacked teapots called «çaydanlık» specifically designed for tea preparation.[20] Water is brought to a boil in the larger lower teapot and then some of the water is used to fill the smaller teapot on top and steep (infuse) several spoons of loose tea leaves, producing tea with a strong flavor.[2] When served, the remaining water is used to dilute the tea on an individual basis, giving each consumer the choice between strong (Turkish: koyu, literally «dark») and weak (Turkish: açık, literally «light»).[13]

Tea is drunk from small, tulip-shaped glasses called ince belli (literally «slim-waisted»), which allows the tea to be enjoyed hot as well as showing its crimson color. Istanbul is home to a prosperous glass-blowing industry where these traditional tea glasses are produced.[16] Around 400 million of these traditional tea glasses are sold each year in Turkey.[20] These glasses are usually held by the rim in order to save the drinker’s fingertips from being scorched, as the tea is served boiling hot.

Traditionally, tea is served with small cubes of beet sugar.[20] It is almost never taken with milk or lemon.[20] Sweet or savory biscuits called kurabiye are usually served with tea during teatime (usually between three and five in the afternoon), though tea-drinking is not limited to these hours.[20]

Tea is an important part of Turkish culture, and is the most commonly consumed hot drink, despite the country’s long history of coffee consumption.[13] Offering tea to guests is part of Turkish hospitality. Tea is most often consumed in households, shops, and kıraathane – social gatherings of men.[21]

Tea houses and gardens[edit]

Aside from the traditional kiraathane, tea houses primarily for men — tea gardens are also settings in which social gatherings with tea take place.[21] Backgammon is a common game that is often played in these tea gardens.[20] They have proven to be an attraction for tourists in destinations such as Sultan Ahmet and Taksim in Istanbul.[21] With the growing young population, Turkey is seeing a shift towards café culture in places like Karaköy where coffee is predominantly being drunk.[21] However, this increase in the consumption of coffee does not negate the fact that black Turkish tea is still the drink of choice for Turks.[21]

Turkish herbal teas[edit]

In Turkey, herbal teas are generally used as herbal medication. Many of the herbal medical treatments have not been proven by science but have existed in folk medicine.[22] In Turkey, herbal teas destined for the treatment of most ailments can be found in local herbal shops, called aktar.

The mostly popular herbal teas consumed by foreign tourists are apple (elma çayı), rose hip (kuşburnu çayı), and linden flower (ıhlamur çayı).

Apple tea[edit]

Apple tea (Elma Çayı) has been used in Turkey for treatment of digestive problems, balancing blood sugar, boosting the immune system, has expectorant properties for improving a cough, and for improving eye health.[23]

Yarrow tea[edit]

Yarrow tea has been medicinally used in Turkey as an anti-inflammatory and anti-microbial treatment.[24] Modern medical research studies have been conducted on Yarrow tea to determine the medical benefits.[22] In a 2014 study (Demirel, et al.) concluded yarrow (specifically species Achillea biebersteinii Afan.) to be a, «promising alternative for the treatment of endometriosis».[22]

Sage teas[edit]

Sage tea (Turkish: Ada Çayı; literally ‘island tea’) is popular in the Mediterranean coastal region.[24] Whereas in English sage usually refers to the species Salvia officinalis, throughout Turkey various species of the plant genera Salvia, Sideritis, and very rarely Stachys are usually known and consumed as «sage tea».[25] Sideritis (also known as Ironwort, or Mountain tea; Turkish: Dağ Çayı) is used medicinally and grows at high elevations.[24] Sideritis is often served with honey, lemon, or cinnamon.[24]

See also[edit]

  • Samovar
  • Ayran
  • Turkish coffee
  • Salep
  • Boza

References[edit]

  1. ^ Ferdman, Roberto A. (2014-01-21). «Map: The Countries That Drink the Most Tea». The Atlantic. Retrieved 2021-12-11.
  2. ^ a b c d Ergener, Rashid; Ergener, Reşit (2002). About Turkey: Geography, Economy, Politics, Religion, and Culture. Pilgrims Process, Inc. p. 41. ISBN 978-0-9710609-6-8.
  3. ^ Antonios, Pierre (July 14, 2005). «World Tea Production Reaches New Highs». Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations. Archived from the original on 2006-02-26.
  4. ^ «Turkey: Second biggest tea market in the world». Euromonitor International. 13 April 2005. Archived from the original on 21 April 2013 – via Research Portals Ltd.
  5. ^ «Why Turkey subsidises organic tea». The Economist. 2019-12-18. ISSN 0013-0613. Retrieved 2021-04-24.
  6. ^ «The Worlds Top 10 Tea Producing Nations». History of Ceylon Tea. Retrieved 2021-10-04.
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m Klasra, M. A.; Khawar, K. M.; Aasim, M. (2007). «History of tea production and marketing in Turkey». International Journal of Agriculture and Biology (Pakistan). ISSN 1560-8530.
  8. ^ Tekeli, S.T. (1976). «Çay yetiştirme işleme pazarlama» [Tea cultivation, processing and marketing]. Dönüm Yayınlar (in Turkish). Ankara, Turkey: Dönüm publications. 5: 90–193.
  9. ^ «Five Interesting Things to Know about Turkish Tea». CLC World Resorts & Hotels. 2018-04-04. Retrieved 2021-04-24.
  10. ^ McWilliams, Mark (2018-07-01). Food and Landscape: Proceedings of the 2017 Oxford Symposium on Food and Cookery. Oxford Symposium. p. 374. ISBN 978-1-909248-62-5.
  11. ^ a b c Arer, Rahmi (1969). Türkiye’de Çaycılık ve Turistik Sosyal Kültürel Ekonomik Rize [Tea in Turkey and its Relationship with Touristic, Cultural and Economic Activities in Rize] (in Turkish). Istanbul, Turkey: Çoker Matbaası. pp. 154–159.
  12. ^ «All about Tea in Turkey». Rivertea Blog. 2013-07-02. Retrieved 2021-04-24.
  13. ^ a b c Teforia (2015-10-07). «Mini Course: The Tea Culture of Turkey». Medium. Retrieved 2021-04-24.
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Hann, Chris (1995). «Subverting Strong States: The Dialectics of Social Engineering in Hungary and Turkey». Daedalus. 124 (2): 133–153. ISSN 0011-5266.
  15. ^ a b c «Germany top importer of Turkish tea — Latest News». Hürriyet Daily News. Retrieved 2021-12-11.
  16. ^ a b Pasquini, Elaine. «Tea in Turkey». WRMEA. Retrieved 2021-12-11.
  17. ^ a b c «African workers lend a hand in Rize’s tea gardens — Turkey News». Hürriyet Daily News. Retrieved 2021-12-11.
  18. ^ a b «Turkish tea producers allowed to travel for harvest amid COVID-19 restrictions — Xinhua | English.news.cn». www.xinhuanet.com. Archived from the original on July 16, 2020. Retrieved 2021-12-11.
  19. ^ a b c «Anger in Turkey grows over government’s handling of wildfires». the Guardian. 2021-08-03. Retrieved 2021-12-11.
  20. ^ a b c d e f McGeary, Kacie (2018-09-21). «How to Best Experience Tea Culture in Istanbul». Passion Passport. Retrieved 2021-04-24.
  21. ^ a b c d e «Tea, a Turkish delight; Istanbul: Tourists meet real people in tea gardens, where the dark ‘cay’ is gaining popularity.; DESTINATION: TURKEY». Baltimore Sun. Retrieved 2021-12-11.
  22. ^ a b c Demirel, Murside Ayse; Suntar, Ipek; Ilhan, Mert; Keles, Hikmet; Kupeli Akkol, Esra (April 2014). «Experimental endometriosis remission in rats treated with Achillea biebersteinii Afan.: histopathological evaluation and determination of cytokine levels». European Journal of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology. 175: 172–177. doi:10.1016/j.ejogrb.2014.01.011. ISSN 1872-7654. PMID 24495394.
  23. ^ «Elma çayı nasıl yapılır? Elma çayının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?». Sabah (in Turkish). Retrieved 2021-10-04.
  24. ^ a b c d Ward, Lyn (2019-03-22). «Herbal teas and their benefits». Fethiye Times. Retrieved 2021-10-03.
  25. ^ Erdogan–Orhan, Ilkay. «Sage-called plant species sold in Turkey and their antioxidant activitie» (PDF). J. Serb. Chem. Soc. 75 (11) 1491–1501 (2010).

  • Рассказ о фернане магеллане 5 класс
  • Рассказ о туре хейердале география 5 класс
  • Рассказ о федоре шаляпине 6 класс по музыке
  • Рассказ о тур хейердал
  • Рассказ о федоре ивановиче шаляпине